Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

A Fradi 43 éve már megcsinálta, a Lokinak meg kell csinálnia

2015.07.17. 10:51

Úgy terveztük, ez a magyar foci napja lesz. Biztosan a Debrecen és a Ferencváros játékosai is így gondolták. Aztán két meccsen egy pontot szereztünk. Egy lett és egy bosnyák csapattal szemben. Bár az elmúlt napok európai kupaeredményei óvatosságra intettek minden túlzott optimistát, azért ennél sokkal többet vártunk.

A Debrecen eredménye azért elfogadhatóbb, mert a mai európai futballban – legyen az bármilyen ellenfél – idegenben döntetlent játszani, két gólt rúgni mindenféleképp erény. Az már kevésbé, hogy mindkét bekapott gólt buta védelmi hiba után született, elkerülhető gólokkal fordított a Skonto. Az meg végképp fegyelmezetlenség, hogy öt sárga lapot sikerült beszedni az első meccsen.

A Fradi meccse azért speciálisabb, mert a zöld-fehér drukkerek nem nagyon vannak ahhoz hozzászokva, hogy valaki az Üllői úton nyer. Erre már régesrég nem volt példa, legutóbb a Chelsea-nek, éppen a Groupama Aréna avatóján sikerült, tétmeccsen pedig egy éve, az Európa Liga selejtezőkörében a horvát Rijekának jött ez össze. Ne felejtsük el, közben volt 27 hazai, veretlenül megvívott meccse a Fradinak.

Csütörtökön a Ferencváros támadójátéka vallott teljes csődöt. Volt helyzete a Fradinak, nem is kevés, de tudatosan felépített támadás csak néhány. Ami az elmúlt hónapokban rendre bejött, az most két-három méterről sem sikerült. A bosnyákok horvát kapusának például egyetlen bravúrt sem kellett bemutatnia. Ötlettelen volt az előrejáték, ráadásul a Fradi hadrendje sokáig védekező felállásra emlékeztetett. Böde Dániel volt az egyetlen támadó, akire sokszor három védőt sem sajnált Milomir Odovics edző. 

Nagy gond persze nincs. Elsősorban van még 90 perc a visszavágásra, másrészt ahogy a tudósításban is jeleztük, a Zeljeznicar ereje egy magyar élvonalbeli középcsapat szintje, de ez csütörtökön elég volt a sikerhez. A Fradi már egyszer kiverte a Zeljót - igaz, a 71-72-es szezonban -, akkor is elbukta a hazai meccset, és a visszavágón, idegenben jutott tovább. Ehhez jelentősen javulni kell, egy hét van rá.

Kedd óta kapkodjuk a fejünket, olyan eredmények születettek a Bajnokok Ligája selejtezőjében. A csütörtöki EL-selejtező sem volt kivétel ebben. Sorolni lehetne a meglepő eredményeket, helyette inkább egy érdekes statisztika:

Végignéztük a csütörtöki összes EL-meccs előzetes oddsait (1X2 fogadásra). A 33 meccsből csak valamivel több, mint a fele, 17 találkozó ért véget a papírforma szerint. Tíz olyan meccs volt – közte a Fradié is –, amelyen alaposan borult az előzetes elvárás (A Zeljeznicar sikere 5,25-szörös pénzt ért). Hat olyan meccs volt, amelyen komoly pénzt ért a bátrabb tipp. A Debrecen rigai döntetlenje például 3,1-szeres összeget.

Egy hét múlva visszavágók.