Márk
13 °C
28 °C

Több mint egymilliárd a prémium, Storck az Eb végéig marad

2015.11.16. 16:12
Az Eb-re kijutás után sajtótájékoztatót tartott az MLSZ. Csányi Sándor elsőként Orbán Viktornak köszönte meg.

Az Eb-részvételt érő, norvégok elleni pótselejtezős győzelem után az MLSZ sajtótájékoztatót tartott hétfő délután, ahol Bernd Storck sorsáról és a jutalmakról is beszélt Csányi Sándor elnök.

A sportigazgatóként is dolgozó 

Storck a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság végéig biztosan szövetségi kapitány marad, 

ezután elsősorban rajta múlik majd, hogy  akarja-e folytatni a munkát. Csányi azt reméli, hogy igen. Együtt marad a stáb is, amivel a német szövetségi kapitány dolgozott, ez Andreas Möller maradását is jelentheti, ám erről még egyeztetni kell a szövetséggel. 

Az MLSZ-elnök elsőként Orbán Viktor miniszterelnöknek mondott köszönetet, aki szerinte nagy politikai kockázatot vállalt azzal, hogy ilyen támogatást nyújtott a futballnak. Köszönet járt Pintér Attilának és Dárdai Pálnak is, mint korábbi szövetségi kapitányoknak. 

Bernd Storckot ünnepelte a csapat a kijutás után
Bernd Storckot ünnepelte a csapat a kijutás után

Csányi beszélt a prémiumokról is. A kijutásért 12 millió eurót (3,7 milliárd forint) kap a szövetség az UEFA-tól, ennek az összegnek a harmada megy majd a játékosoknak és a stábnak. Az összeg amúgy még nőhet az Eb-től függően. A pénzt attól függően osztják szét, hogy ki mennyit szerepelt a selejtezőkön. 

A sorozatban összesen hetvenöt játékossal dolgoztak, és három különböző stábbal, mivel kétszer váltottak szövetségi kapitányt. Az Eb-selejtezőket Pintér Attilával kezdték meg, aztán jött Dárdai Pál, majd miután őt visszarendelte a Hertha, kinevezték Bernd Storckot, ő pedig az Eb-pótselejtezőkre új stábot rakott össze. 

A legtöbbet kereső játékos 40 milliót kap, a legkevesebb összeg, amit egy játékos kap, 1–3 millió forint között van.

Csányi hozzátette azt is, hogy az utóbbi években a válogatott működtetése kizárólag az UEFA-tól kapott pénzből ment, állami pénzt nem használtak fel erre a célra. 

Bernd Storck már arról beszélt, hogy a nyitottság és a pozitív szemlélet nagyon fontos lesz a továbbiakban a magyar futballban, és meg kell nézni, hogy más országokban hogyan zajlik a szakmai munka, hogyan bánnak a fiatalokkal, hogyan fejlesztik a futballistákat.

Üzent a kluboknak és az akadémiáknak: sokkal személyre szabottabb munkára van szükség a játékosok esetében. Az NB I. bónuszrendszerek bevezetése számára kérdéses: úgy véli, inkább akkor kell fiatalokat szerepeltetni, ha jók, és beférnek a csapatokba. Storck kiemelte Fiolát, Guzmicsot, Langot és Királyt is, mint akik jól teljesítettek. 

Azt is leszögezte, hogy nem kizárólag fiatalokkal szeretne számolni, mert a rutinos játékosok, mint Király vagy Gera, szintén rengeteget hozzátettek a csapathoz. Sokkal fontosabb, hogy valaki jól teljesítsen, ez az alapja, hogy valaki a válogatottban szerepeljen. 

Olyan rettenetesen sok ideje nem lesz a stábjának, hogy összetartásokat rendezzen, márciusra, illetve májusra van egy-egy időpont barátságos meccsekre.