Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Megint lecsaptak a FIFA-ra: két vezetőt letartóztattak

2015.12.03. 08:10

Lecsaptak a FIFA végrehajtó bizottságára Zürichben, az amerikai hatóságok megbízásából a svájci rendőrök több vezetőt is letartóztattak a Baur au Lac luxushotelnél, ugyanúgy, ahogy májusban az éves kongresszus előtt. A FIFA azért is tart most kétnapos ülést, hogy a reformokról tárgyaljanak, miután a futballszövetség története legbotrányosabb évén van túl.  

A hondurasi Alfredo Hawit, a közép-amerikai CONCACAF elnöke és a a paraguayi Juan Ángel Napout, a dél-amerikai CONMEBOL elnöke van a letartóztatottak között. Hawit tavasszal kapta meg a CONCACAF vezetését, miután Jeffrey Webbet letartóztatták,

akkor azt mondta, hogy mélységesen csalódott, hogy a szövetsége csalás áldozata lett. 

Mindketten alelnökök a FIFA-ban és a végrehajtó bizottságon belül befolyásos embernek számítanak. A letartóztatások ugyanúgy történtek, ahogy májusban: a FIFA-vezetőkre luxushoteleikben csaptak le. A svájci sajtó úgy tudja, a két vezetőt azzal vádolják, hogy több millió dolláros vesztegetést fogadtak el. A mostani letartóztatások azzal az üggyel vannak kapcsolatban, amit az elmúlt húsz évre visszanyúló csalások, pénzmosás és zsarolás miatt indítottak. 

A FIFA megerősítette a letartóztatásokat, és azt írták közleményükben, hogy mindenben együttműködnek az amerikaiakkal. A BBC egyik újságírója szerint tizenhat aktív vagy már visszavonult FIFA-tisztségviselő kiadatását kéri majd Svájctól az amerikai ügyészség, még a mai napon. 

Az amerikaiak nyomozása mellett a svájci ügyészség is vizsgálódik a FIFA ellen a 2018-as és 2022-es világbajnokság odaítélésének körülményei miatt. Korábban Sepp Blatter leköszönő elnököt és a helyére pályázó Michel Platinit is felfüggesztette a futballszövetség etikai bizottsága, lehet, hogy mindketten évekre szóló eltiltást kapnak. A FIFA februárban választ majd új elnököt Zürichben.