Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Még pont befutott az év bénázása: négyen hagyták ki üres kapura

2015.12.27. 09:04

Szombaton, vagyis a Boxing Dayen ugyan megverte a Liverpool a Leicester Cityt, a vendégek viszont mindent megtettek azért, hogy elkerüljék a vereséget. A 95. perc közepén még a kapus Kasper Schmeichelt is előre küldték egy szögletnél, hogy 1-0-nál megpróbáljon egyenlíteni.

Ez nem sikerült a dán kapusnak, még úgy sem, hogy egy apró kis ütközésnél elképesztően látványosan dobta el magát a tizenhatoson belül. Csakhogy azzal nem számolt, hogy közben a Liverpool valahogy blokkolja majd a beadási kísérletet, és zavartalanul indulhat üres kapura.

A veszettül sprintelő Schmeichel mögött csak egy Leicester-játékos, Wes Morgan biztosított, de neki is egy liverpooli négyessel kellett volna megbirkóznia, merthogy Christian Benteke mellett érkezett még Jordan Henderson, Alberto Moreno és Lucas Leiva is. A labdát kapó Benteke viszont addig forgatta Morgant, hogy a Schmeichelt is lefutó Andrej Krmaric meg tudta zavarni. A belga csatár rontott lövése után még Leiva próbálkozott egy fejessel, de az is mellé ment, így maradt az 1-0 a Liverpool javára.

Update: ha belövik, a gól érvényes, de szabálytalan lett volna

A cikk megjelenése után szakmai elemzést kaptunk Merényi Tamás BLSZ-játékvezetőtől, amit közzé is teszünk:
„Ez tényleg az év bénázása, de nem csak a játékosok részéről, hanem a játékvezetés, és úgy kompletten az egész szakma részéről. Utánanéztem, és senki, sehol nem tesz említést róla, hogy az egész szituációt egy irgalmatlanul nagy leshelyzet előzte meg. Megdöbbentő, hogy ilyen a Premier League-ben ma megtörténhet, és sem a védőjátékosok, sem a szakkommentátorok nem vették észre, de a szituáció után a teljes szakma is említés nélkül hagyja, ami történt. A helyzet az, hogy amikor az indítás történik, amikor a mérkőzés órája 94:44-et mutat, akkor a labdát kapó játékos (és a másik három liverpooli is, de az nem számít) kb 4m-es lesen van.
Ugyanis a les definíciója az alábbi: "egy játékos leshelyzetben van, ha a labda elrúgásának pillanatában közelebb tartózkodik az ellenfél kapuvonalához, mint a labda." Ha csak ennyi lenne, akkor szinte az összes passz leshelyzet lenne, ezért vannak kivételek:
-ha a játékos a saját térfelén tartózkodik
-ha a labdát az ellenféltől kapja
-ha az ellenfél játékosai közül legalább KETTEN még közelebb tartózkodnak a labda elrúgásánaak pillanatában a saját kapuvonalukhoz, mint a labda.
Az esetek 99.99999%-ban az egyik ellenfél a kapus, aki a gólvonal környékén tartózkodik, míg a másik az alapvonalhoz legközelebb tartózkodó védőjátékos. Ezért szokták digitálisan a közvetítések alkalmával az utolsó védőjátékos vonalában meghúzni a leshatárt. Ebben a helyzetben viszont csak egy védő van hátrébb, mint a támadók, hiszen a kapus sprintel visszafelé, és még a liverpooli térfélen tartózkodik, amikor indítják a csatárokat. Ebben az esetben a félpálya lenne a leshatár, de az indító játékos -teljesen érthetetlen módon - gondosan megvárja, míg átfutnak a társai a félpályán, és így leshelyzetbe kerülnek. A labda elrúgásának pillanatában a labdát kapó játékos mintegy 4m-rel szaladt át a félpályán, így 4m-es lesen tartózkodik.
Megdöbbentő, hogy ezt - kis túlzással - az egész világon senki nem vette észre. A játékvezetőnek ezt magától is be kellett volna fújnia. És ez a világ legjobb bajnokságában történt."