Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Bátorság és átütő erő nélkül csak gyötrelmes döntetlen jött össze

D MTI20160906102
2016.09.06. 23:11
A magyar válogatott 0-0-s döntetlent játszott első világbajnoki selejtezőjén Feröer ellen. A lendületesen kezdő csapat nem igazán találta meg a játékát, csak szenvedett, hagyta, hogy a kiscsapatnak számító ellenfél domináljon. Végül a döntetlennel is elégedett lehet.

A magyar futballválogatott a nyári Európa-bajnokság után kicsit átalakított csapattal kezdte meg Feröer ellen a világbajnoki selejtezősorozatot. A visszavonuló Király Gábor után Gulácsi Péter került a kapuba, a védelemből Juhász Roland, a középpályáról Gera Zoltán hiányzott, Szalai Ádám sérülése miatt nem került a kezdőbe. Bernd Storck kapitány azonban nagyon váratlant nem húzott, az Eb-n is szereplő játékosokat küldte pályára. Percről percre tudósításunkat itt olvashatja.

Az Eb-selejtezőkön kétszer is megverte a Storck-csapat Feröert, de mindenki nehéz meccsre, nagyon jól védekező ellenfélre számított. A műfüves borítástól és a viharos széltől is többen tartottak. A feröeriek a meccs elején át is adták a területet, de a gyors labdajáratással sem jutottak helyzetig Dzsudzsákék.

Sőt,  először a hazaiak tudtak veszélyeztetni, a 10. percben Edmundsson villant, de távoli lövésére Gulácsi jól érkezett. Egy perccel később Kádár szabálytalansága után egy szabadrúgást tekertek kapura.

A válogatott mintha meg sem próbált volna dominálni, csak percekre vállalt fel bátrabb játékot, mintha nem lett volna elég önbizalmuk Dzsudzsákéknak. Feröer a kontrákra épített, és a bal oldalon többször is el tudták vinni a labdát, onnan érkeztek a beadások, amelyekből helyzeteket alakítottak ki, de a befejezéseket elrontották. Túl sok veszélyt nem jelentettek a magyarok, de Storcknak kényszerűségből is változtatnia kellett, a 27. percben a megsérülő Priskint a sérülésből visszatérő Szalai váltotta.

Neki legalább gyenge helyzete is adódott, a védelem mögé belőtt labdákkal próbálkoztak többször Dzsudzsákék, és az egyik ilyen után Szalai tehette üres kapura, ideje azonban nem volt állítgatni, mellément.  A félidő végén még Dzsudzsák lőtt egy szabadot, de veszélytelen volt.

A második félidőben is Feröer jutott hamar helyzethez, de öt perc után kicsit felszabadultabban játszott a válogatott, elöl is egyre többet járatták a labdát Kleinheislerék. A labdabirtoklásra azonban most sem lehetett alapozni, Nagy Ádám ballábas lövése után pedig elmaradtak a további kísérletek. A feljebb tolt, kinyíló csapatfelállás pedig Feröernek kedvezett, a 60. perc után többször is simán megkontrázták a magyarokat, ziccerbe is kerültek, Vathnmar két óriási helyzetet is elszúrt.

Körülbelül tíz perc alatt helyrerázódott a szétzilált védelem, és ekkor egy kis lendületet is kapott a válogatott. A Németh helyére beálló Nikolicsot sikerült kiugratni, aki kapura is lőtt, de a védők becsúsztak elé. Kleinheisler is megvillant, a tizenhatos előtt gyors passzok után némileg kényszerűségből ballal tekert kapura.

Ekkor is szembetűnő volt, hogy nem volt igazi irányítója a csapatnak, Dzsudzsák, bár oldalt is váltott, nem tudott kiemelkedni a mezőnyből, a labdákat felhozó Nagy még nincs Gera szintjén, és elöl sem volt igazán jól szervező játékos, Stieber beállásával kicsit veszélyesebbé vált a csapat, de az utolsó öt perc őrületéből nem tudtak győztesen kijönni.

A 86. percben Hansson találta el a kapufát, amire három magyar helyzet következett. Nikolics lőtt fordulásból, majd Stieber lövését védte bravúrosan Nielsen. A kipattanót Dzsudzsák lőtte keresztbe a kapu előtt, de Szalai lemaradt, nem tudta bekotorni a labdát. A 90. percben még Elek is eldönthette volna, de távoli bombája a kapu fölé ment. Feröer ezután nem is erőltette nagyon a játékot, de egy helyzetig még így is eljutott a ráadásban.

Bernd Storck kapitány szerint az volt a legnagyobb baj, hogy több játékosa még nem találta meg a ritmust, mert kevés idő volt a felkészülésre, a csapataikban pedig nem kaptak túl sok lehetőséget. Az ígérete szerint októberben Svájc ellen már működni fog a játék.

Vb-selejtező, 1. forduló, B csoport:
Feröer–Magyarország 0-0
Tórshavn, 3500 néző, v.: Slavko Vincic (szlovén)
sárga lap: Benjaminsen (53.), illetve Kádár (10.), Kleinheisler (42.), Fiola (80.)

Feröer:
Nielsen – Hansen, Gregersen, Nattestad, Davidsen - Benjaminsen – Vatnhamar, Hendriksson, Hansson (Vatnsdal, 91.), Jönsen – Edmundsson

Magyarország:
Gulácsi – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Nagy – Dzsudzsák, Elek, Kleinheisler (Stieber, 80.), Németh (Nikolics, 70.) – Priskin (Szalai, 27.)

További eredmények:

B csoport:
Svájc–Portugália 2-0 (2-0)
gól: Embolo (24.), Mehmedi (30.)
piros lap: Xhaka (93., Svájc)

Andorra–Lettország 0-1 (0-0)
gól: Sabala (48.)

A csoport:
Svédország–Hollandia 1-1 (1-0)
Bulgária–Luxemburg 4-3 (1-0)
Fehéroroszország–Franciaország 0-0

H csoport:
Ciprus–Belgium 0-3 (0-1)
Bosznia-Hercegovina–Észtország 5-0 (2-0)
Gibraltár–Görögország 1-4 (1-3)