Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Itt az oroszok Waka-wakája, Zabivaka, a 2018-as foci-vb kabalafigurája

2016.10.22. 14:17 Módosítva: 2016-10-22 14:18:57

Zabivaka egy farkas, fura módon egy narancssárga (nap?)szemüvegben focizik, plüssből van, és ő lett a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság kabalafigurája.

Az orosz néplélek nem tud elszakadni a farkastól, erre itt egy példa: No, megállj csak című rajzfilmben is egy farkas testesítette meg az okos nyúl ellenfelét. És erre bizonyíték most a szavazás is, amelyen a kabalafiguráról döntöttek.

Több mint egymillióan szavaztak a farkasra, aki a szavazatok 53 százalékát kapta. A tigris a felét, 27 százalékot, egy kandúr pedig 20 százalékot. A győztest élő televízióműsorban hirdették ki, amelynek vendége volt Vitalij Mutko orosz miniszterelnök-helyettes, valamint a brazilok korábbi világbajnok futballistája, Ronaldo is, írja az MTI.

Vitalij Mutko amúgy fantasztikusan sötét figura, a nyáron többször is írtunk róla, miután a futball-Eb idején a balhékban és az orosz doppingprogramban is vastagon benne volt.

„Biztos vagyok benne, hogy Zabivaka hatalmas sikert arat a rajongók körében a jövő évi Konföderációs Kupán, majd a világbajnokságon is. Több millió orosz szurkoló vett részt a szavazásban, ezért a farkas méltó rá, hogy képviselje hazánkat világszerte" - mondta Mutko, aki az orosz sportági szövetséget és a vb szervezőbizottságát is vezeti. A kabalafigurának az is feladata, hogy inspirálja az embereket, és közülük minél többet a stadionokba csábítson.

 „Zabivakára biztosan nagyon sokáig emlékeznek majd a labdarúgás szerelmesei, szerte a világon" - jelentette ki Ronaldo, aki szerint a kabalaállatok a világesemények nagyköveteiként kiválóan népszerűsítik azt, és vidámságot varázsolnak a stadionokba.

A 2010-es dél-afrikai foci vb a Waka-waka című dalra épült:

A 2018-as futball-világbajnokságot június 14. és július 15. között rendezik 11 orosz város - Moszkva, Szentpétervár, Kazany, Nyizsnyij Novgorod, Szaranszk, Kalinyingrád, Volgográd, Jekatyerinburg, Szamara, Szocsi és Rosztov-Don - 12 stadionjában.