Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Akkor tisztázzuk, hogyan is jutunk tovább?

03
2016.06.18. 23:58 Módosítva: 2016.06.19. 10:27

Miután a magyar válogatott az utolsó pillanatokban döntetlenre hozta Izlanddal szemben a meccset, a portugálok pedig a második meccsükön is nyeretlenek maradtak, Magyarország továbbra is vezeti a csoportját.

Így állunk tehát:

  1. Magyarország 4 pont
  2. Izland 2 pont
  3. Portugália 2 pont
  4. Ausztria 1 pont

Az utolsó fordulóban, szerdán, Magyarország Portugáliával csap össze Lyonban, míg az osztrákok Izlanddal, a St. Denis-ben, vagyis a legnagyobb stadionban.

A magyar válogatott majdnem biztosan továbbjutott. Egy biztos, Ausztria minket már nem előzhet meg, mert az egymás elleni eredmény számít.

Vegyük végig gyorsan, hogyan lehetünk csoportelsők

A képlet nagyon egyszerű, ha megverjük Portugáliát, csoportelsők vagyunk. De úgy is, ha nem kapunk ki a portugáloktól és Izland két góllal nem veri Ausztriát. Az utóbbi két feltételnek egyszerre kell érvényesülnie.

Ha döntetlent játszunk az eddig a kapu előtt borzasztó helyzetkihasználással játszó portugálokkal - kapufákat lőttek szombat este is -, és Izland csak eggyel nyer, akkor így néz ki a csoport:

  1. Magyarország
  2. Izland
  3. Portugália

Második vagyunk,

ha kikapunk Portugáliától, és Izland sem nyer. Hogy kikap vagy döntetlent játszik, ebben az esetben teljesen mindegy.

Az újabb fordulatot viszont az hozza, ha nyer Izland.

Mert akkor csoportelső is lehet - a győzelem arányán múlik minden -, a portugálok a másodikok, mi pedig a harmadik helyről megyünk tovább, mert négy ponttal szinte lehetetlen kiesni.

Hát itt tartunk, sokszor matekozunk még, ahogy megszokhattuk a selejtezőkben.

Napról napra okosabbak leszünk, hiszen az A-csoport már most, vasárnap este befejezi. A románokon csak a győzelem segít, de ugyanígy vannak ezzel a még pont nélküli albánok is.

Az már most látszik, hogy az osztrákok elleni kétgólos siker kapóra jön még, ha esetleg a harmadik helyért kell küzdeni, mert a kétgólos sikerek ritkák voltak eddig. Egy jó pozícióhoz a harmadikok között persze az is kell, hogy ha ki is kapunk Ronaldóéktól, lehetőleg egy góllal. 

Gyorsan rögzítsük viszont a következőket.

  • Ha elsők vagyunk, akkor jó eséllyel Belgium jön az E csoportból. Toulouse-ba kell utazni. 
  •  Ha másodikok, akkor az angol, szlovák, orosz, walesi négyesből érkezik valaki. Jó eséllyel Wales. Nizzába kell menni, ami busszal csak pár perc a csapatnak. Eleve Nizzába érkeztek Budapestről.
  • Ha harmadikok vagyunk, akkor Németország vagy Spanyolország vár ránk, Lens vagy Lille városában, ami a csapatnak is jelentős utazást jelent.