16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Magasabbra ugrik-e C. Ronaldo, mint Michael Jordan?

2016.07.09. 16:46 Módosítva: 2016.07.09. 19:24
Az Eb-elődöntőben a portugálok Cristiano Ronaldo fejesével szerezték meg a vezetést, a meccs után mindenki a sztár góljáról beszélt, főleg arról, hogy milyen magasra emelkedett a fejesnél.

A címben feltett kérdésre a válasz: nem. De akad olyan NBA-kosaras, akivel az Eb-n háromgólos Cristiano Ronaldo fel tudja venni a versenyt.

A portugálok sztárja az Európa-bajnokság egyik leglátványosabb gólját szerezte a Wales elleni elődöntő második félidejében: egy szöglet után mindenkit túlugrott, és védhetetlenül fejelt a léc alá, ezzel megszerezte a vezetést Portugáliának. 

Cristiano Ronaldo fejes gólja Wales csapata ellen

Láttunk már tőle hasonlót: a Manchester United ellen egy BL-mérkőzésen ment fel elképesztő magasságba még 2013-ban, akkor is mindenki rácsodálkozott, milyen rugói vannak a portugál aranylabdásnak. 

C Ronaldo fejese

A mostani gólja után Gary Lineker, angol futball-legenda írta twitterén, hogy sosem látott még futballistát olyan magasra ugrani, és olyan sokáig a levegőben maradni, mint azt Ronaldo szokta, aki elképesztően atletikus. 

A portugálok 2-0-val mentek a döntőbe, és a mérkőzés után számos találgatás jelent meg arról, hogy a gólnál pontosan mekkora is volt a portugál sztár súlypontemelkedése. Mi a meccs hevében közel egyméteres súlypontemelkedést írtunk, ami szintén túlzás volt, de akkor mégis mekkorát emelkedett, hogy a léc alá bólintson? 

Kezdjük ott, hogy Cristiano Ronaldót már letesztelték korábban: 2011-ben többek között azt mérték meg laboratóriumi körülmények között, hogy mekkorát tud ugrani. Akkor az jött ki, hogy 

  • helyből, nekifutás nélkül 44 cm volt a súlypontemelkedése, ebben semmi különös nincsen,
  • de amikor néhány lépésről nekifutott, 78 centiméteres emelkedést mértek nála.

Ennél a mérésnél az is kiderült, hogy 263 centiméteres magasságban volt a feje búbja. Ez konkrétan azt jelenti, hogy egy pesti panellakásban képes lenne megfejelni a plafont, azok ugyanis 260 centi belmagasságúak, többnyire.

A két-három lépésből mért emelkedése azért kiemelkedő szám, mert ezzel lekörözi az NBA-s átlagot, az amerikai profi kosárlabdázók súlypontemelkedése ugyanis átlagosan 71 centiméter. De azért nézzünk meg néhány sportágat még, hogy milyen őrült számokat mértek: 

  • Chris Conley NFL-es elkapó a 2015-ös combine-on, ahol a játékosok képességeit mérik fel a draft előtt, egészen elképesztő, 114 centis súlypontemelkedést csinált
  • egy másik amerikaifutballista, Willie Creear még nagyobb mutáns, mert egy regionális combine-on 119 centis súlypontemelkedést hozott össze
  • a legendás Michael Jordan a levegő ura volt a kilencvenes évek NBA-jében, 48 incses, vagyis nagyjából 122 centis emelkedése volt, igaz, valószínűleg nekifutásból
  • magyar U17-es hokisoknál két évvel ezelőtt 51 centiméteres átlagot mértek, a legjobb érték 68 centiméter volt 

A legtöbbel nem versenyezhet Cristiano Ronaldo, de a futballisták mezőnyében így is kiemelkedő. Köszönheti ezt az adottságainak, a rendkívül alacsony testzsírjának, az izomzatának, a genetikának, de ezen kívül is vannak apróságok, melyek segítik. Például amikor 2011-ben tesztelték, kiemelték, hogy az ilyen ugrásoknál felhúzza a lábát maga mögé, ennek hatására átmenetileg még tovább emelkedik a súlypontja, ezért is kelti azt a benyomást, hogy a végtelenségig a levegőben van.

Ráadásul ezek ötéves tesztek, 26 évesen tudta ezeket a számokat, azóta erősödött, folyamatosan fejlődött az izomzata. Elméletileg 28 éves kora körül a legjobb a futballista, de Cristiano Ronaldo amennyit edz, és amennyire karbantartja magát, nála ez a periódus szinte biztosan kitolódik.

De mi a helyzet a mostani fejesével?

Az angol sajtóban az alábbi kép terjedt el a gól előtti helyzetről, amin a következő adatok láthatók: 261 centiméter magasból jött a fejes, 76,2 centiméter volt az pontemelkedése, és 0,85 másodpercet töltött a levegőben.

ronaldoadatok

Átszámítva 70 km/h-s sebessége volt a labdának, miután Ronaldo belefejelt, ezért sem volt esélye a walesi kapusnak, Hennessey-nek védeni. 

A fenti adatokat is érdemes mértéktartással kezelni. A Reuters fotósa jól elkapta a pillanatot a gól előtt, bár ezen a képen többen is rogyasztanak, a 185 centis Ronaldóval együtt felugró hetes számú játékos, James Chester, 177 centiméter magas, őt simán túlugorja. A mellettük álló James Collins tizenkilencesben 188 centi, de ő is rogyaszt. A tizenhármas portugál, Danilo Pereira 187 centis, ám ő sem áll vigyázzban. 

ronaldo 1
Fotó: Carl Recine / Reuters

És akkor jegyezzük meg azt is, hogy a futballkapu 244 centiméter magas, és Ronaldo fejesénél labda csak nagyon kicsit csapódik lefelé, mielőtt besuhan a léc alatt.

Ezek alapján még az angolok számai is túlzónak tűnnek, de pontosan belőni is nagyon nehéz, mi is csak becsülni tudtunk a fenti képeken.  

Mekkora volt Ronaldo súlypontemelkedése?

Azt azért jegyezzük meg, még ha nem is volt közel nyolcvancentis súlypontemelkedése, attól még különleges a fejes, mert nem méterekről  kellett nekifutnia, hogy ilyen magasságba menjen fel. Ráadásul a fejes előtt még meg is torpant, aztán két-három lépés után ugrott fel.

Döntős ellenfelüknél, a franciáknál is van olyan játékos, aki hasonló súlypontemelkedéssel rendelkezik: a középpályás Paul Pogba.

Miattuk is érdekes lesz a vasárnapi meccs, de addig is, nézzék meg, milyen amikor az átlagemberek próbálnak meg Cristiano Ronaldók lenni, és olyan magasságból fejelni, mint a portugál. 

 


  • Tippek
  • Bankszámla