Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Kinek hiányoznak ezek az őrült szabályváltozások?

2017.06.19. 13:50

A futball szabályalkotó testülete, az IFAB a hétvégén dobta le a bombát, hogy milyen radikális szabályváltozások merültek fel ötlet szintjén, ezekkel reformálnák meg alapjaiban a futballt.  

A legradikálisabb változás az lenne, hogy szakítanának a kétszer negyvenöt perces játékidővel, és helyette kétszer harmincpercesre rövidítenék a meccseket, viszont amint kimegy a labda, akkor megáll az óra, így kevesebb lenne a holtidő. 

Úgy kell elképzelni ezt, mint például az amerikai sportokban vagy a kézilabdában, ahol kezdéstől dudaszóig megy a játék, nincsen ráadás. Az IFAB elképzelése, hogy felgyorsul a játék, és nem lesz annyi időhúzás meg színészkedés, amiből idén magyar pályán is láthattunk legendásat. 

Legyenek 2x30 perces meccsek?

 • 7749
  Igen
 • 5331
  Nem

A következő meredek változtatás az lenne, hogy a szabadrúgást és a szögletet önmagának is lepasszolhatná a pontrúgást elvégző játékos, aminek a megvalósítását elég nehéz elképzelni, még ha nagyon strandfocisra akarná venni az irányt az IFAB, akkor is. 

Passzolhasson magának a pontrúgást elvégző játékos?

 • 8599
  Nem
 • 3506
  Igen

Bedobtak még egy olyan ötletet, hogy a tizenegyes utáni kipattanó már nem számítana. Képzeljük el azt, hogy valakinek a büntetőjét védi a kapus, de aztán a rúgást elvégző játékos lecsap a kipattanóra, és bevágja a kapuba a labdát. Na, ilyet nem lehetne csinálni az IFAB javaslata szerint. 

Ne lehessen berúgni a kipattanót?

 • 7150
  Lehessen
 • 4799
  Ne lehessen

Azt fontos azért hozzátenni, egyáltalán nem biztos, hogy a most bedobott szabályváltoztatásokból lesz valami. Az IFAB egy nyolctagú bizottság, ebbe négy tagot ad a futball őshazája, Nagy-Britannia, a többi négyet pedig a FIFA delegálja, és csak akkor mehet át valami, ha megvan a többség. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?