Ödön
2 °C
11 °C

A világ legjobb bírója direkt, hitvány okból fújta el a Leicester PL-címéről döntő rangadót

2017.12.04. 15:30

Tavaly a Tottenham-Chelsea 2-2 döntött arról, hogy a Leicester City lett a Premier League bajnoka. A meccsnek így különösen nagy visszahangja volt, bár a játékvezetője, Mark Clattenburg kevésbé került a középpontba, mivel a Leicester nehezen hihető sikere ellopta a show-t.

Mi azért másnap töviről hegyire kielemeztük a spori működését, mert annyi hibás döntése volt, mint Kassai Viktornak az idei Real-Bayernen. (Na jó, majdnem.)

Clattenburg most, másfél évvel a meccs után elismerte, direkt nem úgy fújt, ahogy a szabályok szerint kellett volna. Ennek oka még magánál a szándékosságnál is megdöbbentőbb:

hogy mentse a hírnevét a média és a Tottenham-drukkerek előtt.

A meccsen szünetben 2-0-ra vezetett a Tottenham, életben voltak bajnoki reményei, de az 58.-ban Gary Cahill szépített, a 83.-ban Hazard egyenlített, és ezzel a Leicester bajnok lett.

Tervet készítettem a meccsre, hagytam, hogy a Spurs megsemmisítse magát, és a média meg az egész világ azt mondja, a Tottenham vesztette el a bajnokságot

- mesélte Clattenburg az NBC egyik podcastjében, amibe a BBC hallgatott bele.

Ha kiállítok három embert a Tottenhamből, mik lettek volna a szalagcímek? 'Clattenburgra ráment a Tottenham bajnoksága'. Így a Tottenham megsemmisítette önmagát, és a Leicester lett a bajnok. Jó pár bíró a szabálykönyv szerint járt volna el, a Tottenham 7-8 emberre fogyatkozik, kikap, és máris kifogásokat keres. De én nem adtam nekik lehetőséget erre, mert az volt a tervem, hogy hagyjam, veszítsék el maguk a címet.

Mark Clattenburg
Mark Clattenburg
Fotó: Oli Scarff

Clattenburg 9 sárgát adott a spursösöknek, de egy ember sem kapott kettőt, azaz 11-en fejezték be a meccset. Bár most ugye épp Clattenburg mondja, hogy három-négy játékosuk is pirosat érdemelt volna. Később a szövetség a két klubra összesen rekordnyi pénzbüntetést szabott ki, a spursös Moussa Dembelét pedig hat meccsre eltiltotta a Diego Costa elleni akciójáért.

A rádióban feltették Clattenburgnek, hogy akkor ezek szerint ő írta a meccs forgatókönyvét, erre azt mondta:

Segítettem a meccset. Jót tett a meccsnek az én stílusom.

Arról, hogy mióta lát a jövőbe, sajnos nem kérdezték Clattenburgöt. Pedig látnia kell, hiszen 2-0-ás félidei vezetésnél semmi nem utalt a kudarcra, sőt, a Spurs még a 82. percben is vezetett, így a bíró állítása, hogy "hagytam, hogy megsemmisítsék magukat", egészen felfoghatatlan.

Ami történt, annyi, hogy egy bíró nem merte felvállalni a szabályok szerinti döntéseket, de mázlija lett a meccs végkimenetelével.

Azt, hogy szándékosan hozott fals döntéseket, most be is vallotta. Azt meg, hogy a végkimenetelt - a Tottenham égését - ő okozta a fals döntéseivel, beképzeli, és úgy állítja be, mintha a rossz ítéleteinek a pozitív következménye lenne.

Clattenburg vezette pár héttel a Tottenham-Chelsea után a 2016 FA-kupa-, Bajnokok Ligája- és Eb-döntőt is, tavaly a világ ünnepelt futballbírója lett, a legjobbnak választották.

Most valószínűleg amiatt nyilatkozott ilyen bátran, és ismerte el, hogy fújta el szándékosan a rangadót, mert februárban a szaúd-arábiai futballszövetség bírói részlegének a főnöke lett, és soha az életben nem akar már nívós meccset fújni.

A podcastben arról is beszélt, hogy a Bajnokok Ligájában és a Premier League-ben nem egyformán fújt - ami persze nem meglepő, minden brit bírónál így van, - de az indokai erre is abszurdak.

"Az angol bírók stílusa más, Európában másképp kellett fújnom, mert az európai topjátékosok nem tűrték volna azt a testi kontaktot, ami a Premier League-ben ment.

De (otthon) ez a színház, ezt imádják az emberek. Szeretik a belépőket, nem akarják, hogy büntetés járjon érte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?