Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Neymar a Realban? Nem őrültség

000 DV1896139
2018.01.05. 23:40
Lionel Messi kivételével nincs olyan futballista, akit ne lehetne hírbe hozni a Real Madriddal. A Neymar körüli pletykák viszont, úgy tűnik, egyáltalán nem az ügynökétől vagy a környezetéből érkező alaptalan hírek. Tényleg lehet, hogy a vb után Cristiano Ronaldo mellé igazol a brazil?

A válogatott mérkőzések miatti szünet mindig problémás a sportlapoknak hírgyártás szempontjából, ilyenkor előtérbe kerülnek a kisebb-nagyobb (általában azért kisebb) valóságalappal bíró átigazolási pletykák. Így volt ez a 2017. novemberi szünet alatt is, amikor újra felmerült, hogy

a Real Madrid hajt Neymarra.

Valószínű, hogy ez nem egyszerű pletyka, és tényleg előfordulhat, hogy a brazil sztár a 2018-as oroszországi vb után vagy a nem sokkal távolabbi jövőben a Real Madridhoz igazol. Annak ellenére, hogy csak fél éve került 222 millió eurós transzferdíjjal, csúcsot döntve a francia Paris Saint-Germainhez a Barcelonától. Nagyon is fontos, hogy honnan, mert az egész Real–Neymar-ügylet kulcsa a Madrid nagy ellenfele, a Barca lehet.

A spanyol lapok, élükön a madridi Marcával, november 11-én írták, hogy a Real 200 millió eurót különített el a brazil megszerzésére. A pletykát erősítette az is, hogy állítólag Neymar összeveszett a PSG vezetőedzőjével, Unai Emeryvel, bár ezt a Japán elleni barátságos meccs utáni sajtótájékoztatón sírva tagadta. Hogy összevesztek, minden bizonnyal túlzás, de nyári érkezése óta hetente cikkeznek arról, hogy Emery nem álmai edzője. Nem jönnek be neki a spanyol edzésmódszerei, az, hogy sokkal kötöttebb és szigorúbb nála minden, mint a Barcánál volt.

Akár van problémája Párizsban, akár nincs, láthatóan megviselik a dolgok, és valami nincs rendben a klubjánál. Korábban Edinson Cavanival is összeveszett azon, hogy melyikük rúgja a tizenegyeseket és a szabadrúgásokat.

A pletykák kapcsán a Real brazil válogatottja, Casemiro elmondta: örömmel látnák Madridban honfitársát. Nyáron is ezt mondta, még mielőtt Neymar a PSG-be ment volna. Casemiro két nyilatkozata között a Real csapatkapitánya, Sergio Ramos is udvarolt a brazilnak: 

„Szeretek a legjobbakkal játszani, és Neymart mindenképp közéjük sorolnám.

Talán könnyebb volt neki a PSG-hez menni előbb, és nem egyből a Real Madridba.

Ezek egyéni döntések, soha nem tudhatod, mi zajlik pontosan. De mi tárt kapukkal várjuk, ha ide szeretne jönni."

Bizony, lehet, hogy Ramos a titok nyitját pedzegette. Augusztusban olvasni lehetett arról, miszerint a PSG csak egy állomás a Barcelona és a Real Madrid között, arra ugyanis semmi esély nem lett volna, hogy a Madrid közvetlenül a katalánoktól vegye meg Neymart. Túl nagy a rivalizálás a két klub között.

Jó, ha tudjuk, 2011-ben Neymar nagyon közel állt ahhoz, hogy a Real Madridhoz igazoljon. 2006-ban, egy évvel azután, hogy a spanyolok megvették Robinhót a Santostól, a szintén Santos-nevelésű, 13 éves Neymar próbajátékon volt Madridban, ahol 19 napot töltött el – akkor még pályán láthatta a mostani edzőt, Zinedine Zidane-t is a Realban.

A látogatás után megvalósulni látszó álomról beszélt az ESPN Brazilnak, persze egy 13 éves gyerek könnyen gondolhatja meg magát, mire profi klubig jut. Utána még a brazil U16-os válogatott játékosaként is arról nyilatkozott, a Real Madridban szeretne játszani.

2011-ben, 19 évesen centikre volt a Real-igazolástól, orvosi vizsgálaton is átesett a csapatnál, de maradt a Santosnál, hogy aztán 2013-ban a Barcelonához szerződjön. Természetesen a Real akkor is érdeklődött iránta, de talán pont attól a furcsa szerződési struktúrától riadt vissza, ami miatt Neymart, az apját, illetve a Barcelonát is bíróság elé rángatták nemrég.

2013 előtt, amikor úgy nézett ki, hogy a madridiakhoz kerül, Wagner Ribeiro volt az ügynöke, aki történetesen közeli barátja a Real-elnök Florentino Péreznek. Ő mesélte el tavasszal, hogy zajlottak az ügyletek. Ribeiro, Neymar apja és a futballista teljes sleppje úgy tervezte, a tehetség Madridban folytatja, pláne Florentino Pérez,

csakhogy Neymar Messiért, így a Barcáért lelkesedett.

2013-ra szakított is a Neymar-tábor és Ribeiro, ám most újra ő képviseli a brazilt, vagy legalábbis sokat segít Neymar Seniornak, aki hivatalosan a fia ügynöke. Nem kell lángésznek lenni, hogy kitaláljuk, a futballista és a Madrid hogy került újra kapcsolatba.

A pletykavonat utána sem állt le, november végén, miután 7-1-re legyőzték a Celticet a Bajnokok Ligájában, Neymar szitkozódva hagyta el a mixzónát, mert arról kérdezték, hogy tényleg szó van-e a Realba igazolásáról.

Aztán decemberben Olaszországban került elő újra a téma: a Juventus-csatár Paulo Dybala ügynöke vázolt fel egy forgatókönyvet, miszerint az argentin játékos a PSG-be igazolhat a közeljövőben, ahol pont Neymar Madridba távozásával üresedik majd meg egy hely.

A PSG-nek – első blikkre – nem nagyon érné meg egy évre ekkora összegért megvenni a brazilt, de hát Neymar a Santosnál és a Barcelonánál is kierőszakolta már, hogy elengedjék. Arról nem beszélve, hogy Neymart csak papíron vette meg a PSG, a 222 millió eurót maga a katari állam csengette ki. Nekik ez az összeg nem pénz. Ha Neymar 350 millióba vagy 500 millióba került volna, vagyis annyi lett volna a kivásárlási záradékában, azt is simán kicsengetik.

Sőt – és itt jön be a Real Madrid –, akkor is kicsengetik, ha tudják, Neymar valószínűleg csak egy szezont játszik náluk. Ha meg még egyet, akkor végképp.

A PSG egy-két év alatt megnyerheti a Bajnokok Ligáját, ami a céljuk, és ők ehhez az egyenes útnak Neymar megszerzését tartották.

Persze ők sem hülyék, és nem válnának meg tőle ingyen, de ha Neymar aztán a Realba vágyik, és ők nagyjából megkapnák a belefeccölt 200 milliójukat – amit Madridban, mint hallhattuk fentebb, félretettek –, nem valószínű, hogy akarata ellenére Párizsban tartanák. Pláne, ha Neymar teljesíti küldetését, és a PSG egy-két éven belül BL-győztes lesz.

Kérdés: ha a Barcelonától pont azért ment el, hogy kilépjen Lionel Messi árnyékából, akkor miért menne tovább Madridba korunk másik legnagyobb játékosa, Cristiano Ronaldo mellé?

A két szituáció nem ugyanaz, mondhatni, teljesen más. Barcelonában egy topon lévő Messivel játszott együtt, az argentin a nyáron lett 30 éves. Madridban a 33 éves Ronaldo várná, ha 2019 nyarán csatlakozna, a 34 éves. Ez már sokkal inkább a staféta átadásáról szólna a portugál szemszögéből.

Még egy indok, hogy a Real–Neymar-deal nem hülyeség: a Madridnak kell egy szélső. Vagy inkább kettő. Gareth Bale-lel négy éve próbálkoznak, be is jött nagyjából, rögtön érkezése után megnyerték a BL-t, de a walesi másfél vagy inkább jó két éve csak szenved: többet volt sérült, mint nem.

Neymar és C. Ronaldo pozíciója elméletileg üti egymást, mindkettő a bal szél felé érzi legjobban magát, csakhogy Ronaldo a legutóbbi, igen sikeres szezonjában már sokkal inkább volt csatár, így a bal oldalt szívesen átengedné a brazilnak.

Beszélhetnénk még Neymar 40 millió eurós fizetéséről, amit a katariak simán kipengetnek, de ne gondoljuk, hogy ez Madridban problémát jelentene, ha arra kerül a sor, hogy Neymar kész magát elkötelezni. A Real azért messzebb van Spanyolországtól, mint a PSG Katartól, de nem annyival, hogy ez a gázsi gondot jelentsen.

A nyár még messze van, a 2019-es végképp, készüljünk fel rá, hogy a Neymar-sztori folytatódni fog. Főleg, hogy már Zidane is róla beszél. Az edző egy november közepi sajtótájékoztatóján szólalt meg, diplomatikus volt, de egyáltalán nem elutasító.

Neymar nagyon jó futballista. Nálam játszanak a legjobbak, jelenleg csak azokra koncentrálok, akik itt vannak. De hogy mit hoz a jövő, ki tudja?

2018-ba lépve sem csengett le a Neymar–Real-sztori: az év első hetének híre, hogy a Madrid Toni Kroost is hajlandó pénzzé tenni a nyáron, hogy finanszírozza a brazil érkezését. Kroos Zidane kulcsembere, de nem pótolhatatlan a középpályán, és 28 évesen a mindig visszafogott Transfermark.de szerint is 80 millió eurót ér.