Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán: A futball művészet, ez itt az én koncepcióm!

D  YT20161013022
2018.01.11. 11:20

Orbán Viktor vakmerő futballmegszállottsága

– ezzel a címmel közölt hosszú anyagot csütörtök reggel az angol Guardian. A lap újságírói Felcsútra is ellátogattak, és megszólaltatták a miniszterelnököt. 

Orbánt egy hazai Felcsút-meccs félidejében sikerült elkapniuk a helyi stadion VIP-lelátóján, ahol ott volt vele Szöllősi György is, az akadémia egykori sajtófőnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője.

A miniszterelnökhöz a cikkben társszerző David Goldblatt futballról szóló angol nyelvű könyvnek köszönhetően tudtak hozzáférkőzni, miután jelezték interjúigényüket a klub sajtófőnökének – a meccs szünetében –, majd beszélgettek Orbánnal egy keveset a futballról. A könyv előszava ragadta meg Orbánt, amiben arról van szó, hogy egy közösséget a futballjának stílusa határozza meg. Majd belekezdett. 

„A futball furcsa kombinációja annak, hogy valaki szabad ember és egyben egy katona is. A futballista egy egység tagja, de közben kreatívnak is kell lennie. Ez a modern társadalmak nagy dilemmája is: hogy egyszerre legyünk szervezettek és szabadok. A futballpályán még megy is ez, de a politikában már bonyolultabb”. 

Orbán szerint "a magyarok eleve kritikusan állnak a civilizációkhoz, és úgy gondolják, hogy a modern társadalom nagyon veszélyes lehet a gyerekekre, ezt ellensúlyozza a sport." 

"Jól haladunk, hogy újraélesszük a magyar futballt, de sokan nagyon kritikusak. Kevesen értenek velem egyet,

Ki kéne adnunk magyarul, Gyuri 


A riport szerint Orbánnak annyira megtetszett az angoloktól kapott könyv, hogy rögtön Szöllősihez fordult: "Miért nem jelent ez még meg magyarul? Meg kéne csinálni, Gyuri, ki kéne adnunk". 

sokan mondják azt, hogy a magyar futball szar, de a helyzet az, hogy nagyon szépen fejlődik, és előrefelé haladunk, nem igaz, Gyuri?

– fordult Szöllősihez a riport szerint, aki erre azt felelte,

abszolút, miniszterelnök úr! 

Orbán ezután a felcsúti akadémiáról is beszélt.

Ez az akadémia és ami körülveszi, egy része egy koncepciónak. Az én koncepciómnak, hogy a futballnak nem kell üzletiesnek lennie. A futball inkább a művészethez tartozik, nézzék meg ezt a stadiont, ez művészet. 

Orbán meg is erősíti, hogy az akadémiájának fő koncepciója is az, hogy a futball egyfajta művészet. Ezután a Guardian újságíróit felinvitálta a stadion tetejére a miniszterelnök, ahol arról beszélt, hogy van még hely az akadémia terjeszkedésének. Ezután szelfiztek egyet közösen. "A feleségem utálja a stadiont, mert elrontja a kilátást a konyha ablakából" - jegyezte meg Orbán. 

Arról is beszélt, hogy előbb-utóbb létre akarnak hozni egy Puskás-intézetet, mert hát ott van Felcsúton az akadémia, iskola, egy önálló kis univerzum, és most már egy NB I.-es csapat is, de szükség lenne még egy múzeumra, egy oktatási központra és egy kiadóra is. 

Az emberekért

– mondta.

De mesélt más terveiről is, az akadémiai rendszer kiterjesztéséről a határon túlra, "Szerbiába, Romániába és Ukrajnába, olyan helyekre, melyek egykoron Magyarországhoz tartoztak. A gyerekekért tesszük, olyan területeken, ahol magyarok élnek."

Orbán Viktor miniszterelnök sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgócsapat mezét mutatja Tusványoson 2017. július 22-én.
Orbán Viktor miniszterelnök sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK labdarúgócsapat mezét mutatja Tusványoson 2017. július 22-én.
Fotó: Veres Nándor

Orbán azzal zárta az idegenvezetést, hogy vicceskedve megjegyezte, a Parlament épülete azért szebb a felcsúti stadionnál. 

A cikkben egyébként kitérnek arra, hogy a felcsúti NB I.-es csapatnak készült aréna inkább hasonlít egy katedrálisra, mint stadionra. Ettől eltekintve Felcsút úgy nézne ki, mint egy teljes átlagos kis falu, ám ez megváltozik, amikor az ember meglátja a házak fölé magasodó létesítményt.

Ez a stadion nem a helyieknek van, bár ez egyértelművé válik, amikor az ember belép az arénába, ahol az oligarcháknak tartanak fent parkolóhelyeket

– írja a Guardian, aztán felsorolják a magyar futballhoz köthető üzletembereket, Garancsi Istvánt, Mészáros Lőrincet, és az ő meggazdagodását. 

Orbán futballmegszállotságával kapcsolatban megemlítik, hogy a miniszterelnök állítólag időnként naponta hat futballmeccset néz meg, és 1998-ban az első külföldi útja miniszterelnökként a franciaországi futball-vb volt. 

A miniszterelnök több sztorit is elmesélt a Guardian újságíróinak arról, hogy a nagyapja szerint egy jó meccset nézni olyan, mintha az ember zenét hallgatna. "Ha nem hallod a zenét, nem jó a meccs. Éppen ezért a magyarok sosem fogják azt mondani, hogy zenét hallanak, amikor a németek megnyernek egy nagyobb tornát, mert inkább csak robotok zaját hallják."

A legjobb történet viszont szorosan Orbánhoz kötődik, ezt is megosztotta a látogatókkal az idegenvezetése során azokból az időkből, mikor a kilencvenes évek végén az akkor még negyedosztályú Felcsútban ő is futballozott.

"Éppen edzésem voltam, amikor jött valaki, hogy az amerikai elnök,

Bill Clinton keres telefonon. Azt mondtam, ne viccelj, edzésem van, hívjon vissza öt perc múlva!

És így is tett, a délszláv háború miatt keresett, mert volt egy javaslata. Én meg ott álltam telefonnal a kezemben a pályán, mint egy disznó."

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Deutsch Tamás az MTK elnöke az új Hidegkuti Nándor Stadion megnyitóünnepségén 2016. október 13-án. - fotó: Illyés Tibor / MTI)