Gergely
4 °C
23 °C

Leekens gyorsan mélyre süllyedt a pocsolyában

2018.03.29. 08:11

A magyar válogatott futballisták németalföldi megfigyelője, a Belgiumban élő Kenderesi István novemberben azt nyilatkozta Georges Leekensről az Indexnek, nagy artista, és Magyarországon szükség is lesz minden tudására.

Kenderesi megbízatása nemrégiben megszűnt, mert már nem maradt a térségben olyan magyar futballista, akit érdemes lenne nyomon követni.

A Vasas egykori kapusa Leekens ellen még játszott valaha, régről ismeri, és kint volt a két hazai bemutatkozó meccsén, ezért is voltunk kíváncsiak a meglátásaira.

„Tartom, hogy jó edző, de fel kéne sürgősen ébrednie. Nem ezt a hozzáállást vártam tőle, mélyre süllyedt a pocsolyába. Nem a rá jellemző mércét hozta, én pedig hittem abban, hogy a karakánság és a keménység, ami őt jellemezte, megmarad.

Bekebelezte a közeg. Két sitt után nem lehet mosolyogni, de rögtön megértette, mit kell udvariasan mondania, ami viszont a futballunknak abszolút nem jó. Nem lehet dicsérni. Ezt a két vereséget, ami közül az első teljesen lelombozott, bármelyik magyar edző hozta volna.

A mi magyar mentalitásunk régóta kerékkötője a fejlődésnek, az övé helyes lenne, ha az igazi arcát mutatná, ha nem a meghasonulást látnám. Konfliktusokat kellene vállalnia. Nem mindenáron, de az elképzelései mellett ki kellene állnia, mert az a gyanúm, hogy őt megvezették eddig.”

Kenderesi vázlatpontokban így értékelt:

  • Kleinheisler Lászlóval szerinte egy tapodtat sem lépünk előre. Mert nagy a sebessége, de nem mindig a helyes irányba.
  • Dzsudzsák Balázsnál azt nem érti, miért nem szól az edzőnek, hogy neki ez a poszt nem megfelelő. Miért vállalja be azt, hogy tükörszélsőként, vagy a center mögötti játékosként égessék.
  • Stieber Zoltán, Nagy Ádám vagy Lang Ádám kapcsán nem érti, miért nem volt kíváncsi rájuk a kapitány élesben. Ha nem akarja látni, miért hívta haza őket?
  • Botka Endrét sem értette, mit keresett balhátvédben.
  • Kenderesi szerint ez az alapanyag valóban nem túl jó - lehet, hogy sohasem volt gyengébb -, de mindig lehet találni 11 olyan játékost, aki elfogadható teljesítményt nyújt az adott pillanatban. Mindez nem csapatépítés, de a közérzetet meghatározza.

Ha nem fog változni Georges, nem lesz érdemi befolyása, elzavarják, mielőtt elkezdődne a róla elnevezett éra, amit vártunk páran, akik régóta ismerik

- összegzett Kenderesi, aki személyesen is beszélt Leekensszel a két meccs között.