Gusztáv
3 °C
7 °C

Az MLSZ nem ítéli el, hogy újságírókat zárnak ki stadionokból

2018.05.23. 17:19

Hétvégén az Index az NB II.-es Kisvárda-Szeged bajnokiról szeretett volna a helyszínről tudósítani, de mind újságíró, mind fotós kollégánkat kiküldték a stadionból, pedig az akkreditációs előírásoknak megfelelően jártunk el. Sőt, miután megpróbálták jeggyel megnézni a meccset, azt sem engedték nekik, el kellett hagyniuk a létesítményt.

Mivel az FTC és a Felcsút hazai meccseit már régebb óta nem látogathatjuk - ahogy a kisvárdai esetet, ezeket sem indokolták soha - az MLSZ-től kértünk az ügyben állásfoglalást.

A következő kérdéseket tettük fel e-mailben:

  • Mit gondolnak a médiumok listázásáról?
  • Az MLSZ szerint az segíti-e elő a hazai futball fejlődését, ha a kiutasított kollégáknak jegyet sem hagynak venni?
  • Mit gondolnak, káros-e ez a gyakorlat?
  • Ha az MLSZ is elítéli a sajtó bárminemű akadályozását, korlátozását, hogyan tud segíteni abban, hogy többet ne fordulhasson elő hasonló helyzet?
  • A licencfeltételek között szerepel-e a sajtó kiszolgálása?
  • A Ferencváros nemzetközi kupameccsein sem lehetünk jelen, mindez tavaly derült ki. Ha a Puskás Akadémia is bejut az Európa Ligába, oda sem mehetünk. Mit gondolnak erről? Az lenne a hazai futball érdeke, hogy külföldre se kísérhessünk el magyar csapatot?

Ezek után szerdán késő délután a következő választ kaptuk az MLSZ-től:

 A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) sajtókiszolgálást meghatározó irányelvei és gyakorlata széles körben ismertek. Az MLSZ célja, hogy a labdarúgással kapcsolatos hiteles információk minél több emberhez eljussanak. A Szövetség ennek a célnak az eléréséért partnerként tekint a sajtóra és olyan,  a kölcsönös bizalmon alapuló munkakapcsolat kialakítására törekszik valamennyi orgánummal, melyek lehetővé teszik a mindkét fél számára előnyös együttműködést. Sok más médium mellett, például az Index munkatársai is rendszeres résztvevői az MLSZ által rendezett eseményeknek, sajtótájékoztatóknak, háttérbeszélgetéseknek függetlenül a megjelenő írások tartalmától, esetenként kritikus hangvételétől. Az Ön által jelzett esettel kapcsolatban a Szövetség álláspontja, hogy a felek közös érdeke a hiteles tájékoztatás, a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló, tisztességes és korrekt partnerségi viszony.

Az Indexnél továbbra is úgy érezzük, nem jutottunk közelebb a válaszhoz, vagyis hogy miért vagyunk kitiltva immár három magyarországi stadionból.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!