Erzsébet
1 °C
4 °C

A szlovén futball rácsodálkozott a magyar milliárdokból épülő csapatra

33610097 1714996425280168 2805722355735724032 o
2018.05.30. 05:08

Érdekes információk jelentek meg a szlovén sajtóban a ZTE tulajdonosa által vezetett Lendava Nafta 1903 csapatáról.

A Nogometplus szlovén oldal hosszabb írásban foglalkozott a Nafta 1903 csapatával, és ennek kapcsán a magyar futball terjeszkedésével a szomszédos országokban. A cikk szerzője megállapította, hogy amíg Mészáros Lőrinc és a magyar kormány eszéki szerepvállalását viszonylag nagy médiafigyelem övezte Szlovéniában is, addig a helyi fejleményekről sokkal kevesebb információ jelent meg.

Pedig Szlovéniának is megvan a saját Eszékje a másodosztályú Lendva képében.

A szlovén újságíró megállapítása szerint, ahol határon túli magyar kisebbség él, ott a Fidesz-kormány jelentős pénzeket áldoz a helyi labdarúgó-akadémiák és a labdarúgás fejlesztésére. Így a Vajdaságban, Erdélyben, Kárpátalján, Felvidéken és Szlovéniában működő klubok is komoly támogatást kaptak és kapnak a magyar államtól, ami a Fideszre leadott határon túli szavazatokban is kamatozott a választások alatt.

Bár Szlovéniában a legoptimistább becslések szerint is maximum tízezer főt számlálhat a magyar közösség – a magukat ténylegesen magyarnak vallók aránya pedig ennél lényegesen kevesebb –, így is rendkívüli erőforrásokat fordít a Fidesz-kormány a helyi futball támogatására. Persze annak fényében, hogy Eszéken az ezer főt sem éri el a magyarok száma, ez annyira nem meglepő.

Ugyanakkor míg az eszéki csapat dobogós helyért küzd a horvát élvonalban, az utánpótlásképzése pedig olyan hírességekre lehet büszke, mint Davor Suker, addig a Nafta a szlovén másodosztályban végül 2 ponttal lemaradt a feljutásról, az utánpótlását pedig most próbálják összekaparni a béka segge alól.

Ehhez képest Végh klubja nagyságrendileg hasonló támogatást kap a magyar államtól, mint Mészáros Lőrinc horvát csapata.

A Nogometplus cikke szerint a Lendva mintegy 6,4 millió euró, azaz bő 2 milliárd forint segítséget kap Magyarországtól az akadémiára és egyebekre.

Mindez mérhetetlenül sok pénz a helyi viszonyokhoz képest. A 2017 nyarán elfogadott beszámoló szerint a klub teljes éves költségvetése mintegy 100 ezer euro volt.

De a szlovén futballban is kirívóan magasnak tűnik ez az összeg. Az első osztályú Olimpija Ljubljanát 2015 nyarán 4 millió euróért vásárolta meg Milan Mandaric az előző tulajdonostól, Izet Rastodertől.

Végh Gábor eligazítást tart a ZTE öltözőjében
Végh Gábor eligazítást tart a ZTE öltözőjében
Fotó: ztefc.hu

Érdekesség továbbá, hogy a szlovén jogi szabályozás miatt a magyar támogatás közvetett módon, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség nevű szervezeten keresztül érkezik a csapathoz. A MMÖNK elnöke, Horváth Ferenc jó kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral, akivel a futball kapcsán is remekül megértik egymást. A szlovéniai magyar labdarúgó akadémia is Horváth ötlete volt eredetileg, a projekt beindítására a MMÖNK 2016-ban mintegy 600 millió forintot kapott a magyar adófizetőktől egy kormányrendeletnek köszönhetően.

Egy évre rá aztán az NK Nafta irányítását átvették a magyarok. A lendvai csapat Szlovénia legrégebbi futballklubja volt, mígnem 2012-ben csődbe ment, majd két évre NK Nafta Lendava 1903 néven támadt fel, bár az új klub hivatalosan nem jogutódja a megszűnt egyesületnek. A klubnál 2017 júliusában nevezték ki elnöknek Végh Gábor magyar építőipari vállalkozót, a zalaegerszegi futballcsapat többségi tulajdonosát.

A Pharos 95' tulajdonosaként a stadionbizniszben hatalmasat szakító Végh cége pályaépítéssel kezdte karrierjét, nevezetes feladatai közé tartozott például a felcsúti akadémia pályáinak megépítése. Közismert továbbá, hogy annak idején a Pharos 95' adományozta a felcsúti bázisnak Puskás Ferenc véleményesen sikerült szobrát is. A cégnek felcsúti telephelye is van, aminek címe egyébként megegyezett Mészáros Lőrinc cégének telephelyével.

A két csapat, a Zalaegerszeg és a Lendva közt korábban is szoros volt a kapcsolat, Végh a bemutatkozásakor azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy a szlovénok kérték fel nagyobb szerepvállalásra, amiből aztán elnökség lett. Ekkor került be a klubvezetésbe a MMÖNK-öt vezető Horváth Ferenc is. A 2017 nyári beszámolók szerint az új elnök érkezésekor a klub alapszabályát is átalakították annak érdekében, hogy a magyar vállalkozó tulajdonosa lehessen a Naftának, ám a Nogometplus cikke szerint ez törvényi akadályok miatt végül nem valósulhatott meg.

Persze ahol határon túli magyar labdarúgásról és milliárdokról van szó, ott a felcsúti akadémia nem maradhat ki a buliból.

A szlovéniai magyarok Népújság című lapjának 2017 márciusi beszámolója szerint igazából az egész történet 2014-ben kezdődött, amikor a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia partnerségi kapcsolatot kötött a MMÖNK-kel, a megállapodás stratégiai célja pedig kezdetektől fogva a Muravidéki Labdarúgó Akadémia megteremtése volt.

Így aztán hiába a ZTE és a Nafta szoros kapcsolata vezetői-tulajdonosi szinten, a muraközi akadémia a felcsútiak teljeskörű szakmai irányítása, vezetése mellett valósulhat meg, hasonlóan a magyar pénzből épülő eszéki, vajdasági vagy erdélyi akadémiákhoz.

Nyilván találni sem lehetne náluk alkalmasabbat a feladatra, hiszen a felcsúti akadémiára eddig elköltött 20-30 milliárd forintért cserébe van egy, azaz 1(!) fő saját nevelésű játékos a csapat keretében.

Az NK Nafta szurkolói
Az NK Nafta szurkolói
Fotó: NK Nafta 1903 / Facebook

Ami a lendvai felnőtteket illeti, a Nafta végül a harmadik helyen zárt a szlovén másodosztályban, két ponttal lemaradva az osztályozót érő második helyről. A Zalaegerszeg eközben a bennmaradásért harcol a magyar másodban, egy fordulóval a bajnokság  vége előtt két ponttal előzi a már kieső Szolnokot.

(Borítókép:  NK Nafta 1903 / Facebook)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?