Árpád
-2 °C
4 °C

Hatmilliárdos rekordbevételhez jutott tavaly a felcsúti futballakadémia

DSC 1477
2018.06.08. 07:30

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány közzétette a 2017-es üzleti beszámolóját. A dokumentumból kiderül, hogy a felcsúti labdarúgó-akadémia még saját magához képest is kiemelkedő évet zárt. Orbán alapítványa bő 6 milliárd forintos rekord bevételt könyvelhetett el, ami döntő többségében taós támogatásból és cégek adományaiból származott.

Ez annyi pénz, hogy Budapesttől Felcsútig rakosgathatnánk belőle egymás mögé a húszezreseket, végig az M1-esen, és a maradékból még felvonalazhatnánk egy focipályát.

A felcsúti intézmény nemcsak a társasági adóból származó közpénzek felzabálásában utolérhetetlen, de gazdasági vállalkozások is megkapó bőkezűséggel támogatják a projektet.

Az mfor összesítése szerint az elmúlt hét évben nagyjából 19,3 milliárd forintnyi taós támogatást címkéztek fel az akadémiának, míg a miniszterelnök futballvíziójával szimpatizáló cégektől mintegy 16,1 milliárd forint érkezett. 

Összesen tehát hét év alatt 35,4 milliárd forint jutott Felcsútnak ebből a két forrásból. Ez valamivel több pénz, mint Szombathely éves költségvetése (32,7 milliárd forint).  

A monumentális összeg mellett a növekedés üteme is lenyűgöző. A legutóbbi tao-programra megítélt 5,4 milliárd forintból 2,5 milliárdot folyósítottak már tavaly, és mellé jött még 3,1 milliárd céges adományként. A központi költségvetésből 130,2 millió forint nomatív támogatás, a taóból 83,7 millió kiegészítő támogatás, az európai szövetségtől pedig 20,3 millió szolidaritási kifizetés érkezett.

Emellett magánszemélyek is adakoztak részükre 4,7 milliót, illetve felajánlottak nekik 356 ezer forintot az szja 1%-ból.

Az alapítvány a bevételekkel szemben nagyjából 5 milliárd forintos kiadást számolt el, így az évet szolid 1 milliárd forintos eredménnyel zárta. Ezzel a FUNA saját tőkéje 18 milliárd forintra hízott.

Apró érdekesség még, hogy a beszámolóban megfogalmazott vállalás szerint: 

"A Klub stratégiájnak legfontosabb eleme a saját játékosokra épülő csapat felépítése."

Amivel olyan jól haladnak, hogy hét év és több tízmilliárd forint elköltése után a Felcsút NB I.-es csapatában a legutóbbi bajnokságban egyetlen egy saját nevelésű játékos szerepelt, egy 22 éves középhátvéd. 

Ám ez a különböző adományok és támogatások felajánlóit, megítélőit, illetve az alapítvány működését ellenőrizni hivatott hatóságokat a legcsekélyebb mértékben sem zavarta.

  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?