15 évesen újratanult járni, most 50 milliót ad érte a Real

2019.06.12. 22:46
A Real Madrid szerda este közölte, szerződtette Ferland Mendyt, a Lyon és a francia válogatott balhátvédjét.

Sajtóhírek szerint nagyjából 50 millió eurót fizet a Real Madrid a Lyonnak a védőért, aki hat szezonra írt alá, így Marcelo hosszú távú utódja lehet a védelem bal szélén. A klub hivatalos weboldalán jelentette be új futballistáját.

Mendy neve valószínűleg nem sokaknak ismerős, ami nem véletlen, a most 23 éves játékos rettentő mélyről, villámsebességgel lőtt be az elitfutballba pár év alatt.

A kétszeres válogatott Mendy a szokottnál is kalandosabb úton jutott el a Real Madridig, 14 éves korában úgyis csípőartritisszel - súlyos ízületi gyulladással - diagnosztizálták, ami miatt orvosai

azt mondták neki, igen esélyes, hogy többé nem sportolhat majd.

A kezelésekből nagyon lassan épült fel. Három hónapot gipszben töltött, majd azt előbb kerekesszékre, majd járókeretre cserélte, a sport viszont így is csak az elég távoli jövőben lebeghetett a szemei előtt.

Mendy ekkorra már a Paris Saint-Germain akadémiáján nevelkedett, 2004-ben, 9 évesen került oda, de a csípőproléma miatt veszélybe került a karrierje. Miután hatalmas erőfeszítések árán újratanult járni,

a PSG-nél nem nagyon volt hely neki, a topcsapat felbontotta a szerződését,

Mendy pedig 17 évesen a negyedosztályú Matois 78-nál kezdte meg pályafutása újjáépítését.

Egy év elég volt arra, hogy felfedezzék, micsoda tehetség kallódik az alsó ligákba száműzött tinédzserben. 2013-ban a Le Havre vette meg, és tette a második csapatában, 2014-ben pedig már a francia másodosztályban is bemutatkozott, de a csúcs még mindig nagyon messze volt neki. Olyannyira, hogy 21 évesen még csak 12 bajnokin volt túl a második vonalban, 2016-tól viszont berobbant: előbb a Le Havre kezdőcsapatában lett alapember, majd a Lyon csapott le rá, és náluk már az első osztályban is kihagyhatatlan lett.

A Le Havre 5 millió eurót kapott érte, a Lyon két évvel később tízszeres áron adja tovább Madridba.

Mendy eközben már a felnött válogatottig is eljutott, ráadásul úgy, hogy egyetlen korosztályos válogatottba sem hívták meg korábban az egészségügyi problémája miatt.

Vagyis Mendy 2,5 év alatt lett meghatározó előbb a francia másod majd első osztályban, lett francia válogatott, és ment őrült összegért a Real Madridhoz, mindezt kvázi a teljes ismeretlenségből előlépve.

Mendyt egyébként névrokonához, a már a Manchester Cityben játszó Benjamin Mendyhez szokták hasonlítani, hiszen őt is a Le Havre fedezte fel, és Benjaminhez hasonlóan ő is nagyon veszélyesen lép fel a támadásokhoz a védelem bal oldalán.

Ebben a szerepkörben egy az egyben pótolhatja majd idővel a már 31 éves Marcelót a Realnál, bár az 50 milliós vételár ellenére könnyen lehet, hogy első évében még nem alapemberként számít majd rá Zinedine Zidane.

Mendy a Real Madrid ötödik nyári igazolása Éder Militão, Rodrygo Goes, Luka Jović és Eden Hazard után.

Források: Le Parisien | Goal