Shaqiri és Xhaka puskaporos hordót vitt a vb-re

clk alap
2018.06.23. 16:58 Módosítva: 2018.06.23. 23:51

Péntek este először volt fordítás a vb-n, hiába szerzett ugyanis hamar vezetést a szerb válogatott, a svájciak Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri góljaival végül megnyerték a meccset. A két koszovói származású játékos ugyanakkor a győzelem mellett azt is elintézte, hogy a szerbek és az albánok újra egymásnak ugorjanak, ugyanis mindketten az albán kétfejű sast mutogatva ünnepelték a góljukat.

Mi a baj az albán sassal?

A dolog hátterében alapvetően az áll, hogy mindkét játékos albán származású, Shaqiri a volt Jugoszláviában, azon belül is a koszovói Gjilanban született, egy éves volt, mikor szülei emigráltak Svájcba, Xhaka pedig Bázelben született, de szülei szintén koszovói albánok, apja pedig az 1968-as diáklázadások alatt részt is vett a belgrádi tüntetésekben, ami miatt három és fél évet ült börtönben.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki a függetlenségét Szerbiától, de Szerbia azóta sem ismerte el korábbi tartományát külön országként, sokan a nem létező Nagy-Szerbia részének tekintik, a két ország közti viszony pedig finoman szólva nem éppen felhőtlen, ezt pedig nyilvánvalóan Shaqiri és Xhaka is tudják, így nem teljesen egyértelmű, hogy miért döntöttek úgy, albán nacionalista jelképpel hergelik a szerbeket.

2014-ben ráadásul a svájci válogatott játékostanácsa úgy határozott, hogy a válogatottban nem ünnepelhetnek az albán sassal a játékosok, ráadásul ekkor 

pont maga Shaqiri mondta azt, hogy a klubjánál mindenki azt csinál amit akar, de a nemzeti csapatban senki nem ünnepelhet így.

A döntés azután született meg, hogy Xhaka a Mönchengladbachnál, Pajtim Kasami pedig az Olimpiakosznál ünnepelt a jelképpel. Utóbbi akkor elmondta, hogy nem akart senkit megbántani, teljesen spontán jött neki a dolog, és csak a családjának akart vele üzenni, de azt ő is elismerte, hogy ehhez már túlságosan átpolitizálódott a szimbólum, úgyhogy a jövőben inkább csak a levegőbe ugrál majd, ha gólt lő.

A svájci albánok ugyanakkor kiemelték, hogy az 1990 környékén elterjedt gesztusnak alapvetően nincsen politikai jelentése, senkire nézve nem offenzív, ezért senkinek nem is kéne ezen problémáznia, de ez valószínűleg nem nyugtatta meg a Szerbiában élő albánokat, akiken jó eséllyel csattanhat a szerb nacionalisták haragja.

Éppen négy éve volt már egyébként egy nagyobb balhé az albánok és a szerbek között, de azt az albánok okozták, le kellett állítani egy szerb-albán meccset, mert egy drónnal egy Nagy-Albánia-zászlót irányítottak a pálya fölé, közben pedig görögtüzek is gyúltak a nézőtéren. Mitrovic megpróbálta leszedni a zászlót, de ezt nem hagyták az albán játékosok, dulakodás alakult ki, a bíró pedig inkább az öltözőbe küldte a csapatokat.

Persze a szerbek sem ártatlanok, két napja büntették meg a szövetséget a szurkolók miatt, akik a Costa Rica elleni meccsen második világháborús politikai üzenetet tartalmazó plakátot tartottak fel, azóta pedig csetnik egyenruhás és a háborús bűnökért életfogytiglanra ítélt Ratko Mladićot ábrázoló pulóvereket hordó szerb drukkereket is láttak már.

Puskaporos hordó

Azt már a meccs előtt lehetett érezni, hogy valami történni fog, a szerbek ugyanis többször kritizálták Shaqirit, aki az egyik cipőjén a koszovói zászlót viseli, a szerbek gólját szerző Mitrovics azt a kérdést is feltette neki, hogy

ha annyira szereti Koszovót, hogy még a cipőjére is rárakatja a zászlót, akkor miért nem játszik a koszovói válogatottban?

Nincs kizárva, hogy Shaqiri részben a provokáció miatt is döntött az ünneplés mellett, de a meccs után csupán annyit mondott a dologról, hogy elragadták az érzelmei, nagyon boldog volt a gól miatt, de ennél többet nem kell belelátni a dologba, és úgy érzi, hogy felesleges erről beszélgetni.

Xhaka ennél jóval keményebben fogalmazott, mint mondta,

nem érdekli, hogy mit gondolnak az ellenfelei, csak a saját népének szólt az üzenet, akik mindig támogatták őt.

Vladimir Petković, a svájciak bosnyák vezetőedzője ugyanakkor már a meccs után azt nyilatkozta, hogy nem lenne szabad összekeverni a politikát a futballal, ezt pedig Shaqiri indoklása után is megismételte, míg Mladen Krstajić, a szerbek szövetségi kapitánya nem volt hajlandó állást foglalni a kérdésben, mondván, ő továbbra is kizárólag a sportra akar koncentrálni.

A szerbek nem hagyják annyiban

A szerb szövetség azóta a FIFA-hoz fordult, nemcsak az ünneplés, hanem Shaqiri cipője, provokatív zászlók és a meg sem videózott svájci szabálytalanság miatt is. 

A szervezet azt már megerősítette, hogy a cipő miatt nem fog eljárást indítani, hiszen Koszovó és Albánia is FIFA-tagok, de provokációért még kaphatnak kétmeccses eltiltást a svájci játékosok.

Mitrovic lerántása talán a legérdekesebb a három közül, az ugyanis elég egyértelmű faltnak tűnt, így jogos a szerbek kérdése, hogy minek vezették be a videóbírót, ha az ilyen helyzeteket nem vizsgálják meg vele.

(Borítókép: Xherdan Shaqiri és Granit Xhaka a Szerbia Svájc mérkőzésen az oroszországi labdarúgó-világbajnokság E csoportjának második fordulójában a Kalinyingrád Stadionban 2018. június 22-én. Getty Images Hungary / Index)  • Hírek
  • Hírek