Gábor, Karina, Ders
5 °C
21 °C

Nem nagy titok az angoloké, csak hazatértek a szögletekhez

GettyImages-990965240
2018.07.11. 09:13

Gareth Southgate olyat vitt véghez, amire az angol válogatott mindössze kétszer volt képes a világbajnokság története során: bejuttatta a csapatot a legjobb négy közé. Angliának ez először 1966-ban jött össze, amikor világbajnokok lett, illetve 1990-ben, amikor végül a negyedik helyen végeztek. A mostani sikernek elsősorban két oka van: a jó védekezés, illetve az,

hogy az angolok végre megtanultak szögletet rúgni. 

A szögletek alulértékeltek

Ha pontrúgások fontosságáról van szó, akkor elsősorban mindenki a tizenegyesekre és a szabadrúgásokra gondol. Előbbi nyilván rendkívül értékes, egy jó helyről elvégzett szabadrúgás pedig szinte gólhelyzetnek számít. A szögletet viszont sok csapat – különösen azok, amik inkább a rövidpasszos játékban, mintsem a beívelésekben hisznek – csak szükséges rossznak tartják.

Egy világbajnokságon viszont ez lehet a győzelem a kulcsa. A szöglet ugyanis egy olyan lehetőség, amit jó esetben könnyen és gyorsan be lehet gyakoroltatni a különböző klubokból és játékfilozófiákkal érkező játékosokkal. Nem véletlenül tanulmányozta Gareth Southgate a világbajnokság előtt az amerikaifutballt és a kosárlabdát.

Mindkét sportban akadnak olyan szituációk, amikor több játékosnak kell kis területen üresre játszania magát és helyzetbe kerülnie, amiket a szögleteknél is fel lehet használni (bár nem valószínű, de lehet, hogy az angolok egyik kedvenc szögletvariációját innen vette Southgate). 

Félelmetesek az angol szögletek

Az angol válogatott összesen 11 gólt szerzett eddig a világbajnokságon, ebből nyolcat pontrúgás után, ami a legtöbb az oroszországi világbajnokságon. Ebből ráadásul hat – négy szögletgól, két szöglet utáni büntető – közvetlenül szögletrúgás eredménye, egy pedig szabadrúgás utáni beívelésből jött, aminek az alapja nyilván ugyanaz, mint a szögleteknek. De ha csak a szögleteket nézzük, akkor

Anglia úgy szerzett 30 szögletből hat gólt a vb-n, hogy előtte két Eb-n és egy vb-n 72 próbálkozásból egyet sem.

Magyarán az angolok most minden ötödik szögletükből kiharcolnak egy gólt vagy egy 11-est, míg korábban három világeseményen több mint kétszer annyi próbálkozásból egyet sem szereztek. Sőt legutóbb 2010-ben, a Németország elleni 4-1-es vereségnél sikerült pontrúgásból gólt szerezniük. 

Roy Hodgson volt angol szövetségi kapitányt sokat kritizálták is emiatt. Ő volt többek között az, aki a 2016-os Eb-re azt találta ki, hogy a 16-oson belül tarthatatlan Harry Kane – aki két büntetőt harcolt ki a vb-n szöglet után, és legalább ennyit nem fújtak be neki – rúgja a szögleteket. A döntés annyira mellé ment, hogy amikor Southgate megtette Kane-t csapatkapitánynak, az angol twitterezők között kitört a pánik, nehogy a csatár kierőszakolja magának a jogot a szögletek elvégzéséhez. Eléggé egyértelmű, hol van Kane helye:

Így vb-t lehet nyerni

2006-ban az olaszok úgy nyertek világbajnokságot, hogy 12 lőtt góljukból hetet pontrúgásból szereztek: öt találat szöglet után, egy szabadrúgás után, egy pedig büntetőből jött össze. Az angolok az elődöntő előtt 8/11-gyel állnak, az olaszok 5/9-cel álltak. Igaz, az olaszok mindössze két gólt kaptak az egész vb-n és tele voltak korszakos klasszisokkal, de az angol védelem is rendben van, egy jól működő rendszer és a kellő hatékonyság is adott.

Továbbra sem Anglia a vb-favoritja, nem is ez az utóbbi 20 év legerősebb angol válogatottja, de nagyon rég nem volt ennyire jól összerakott és tényleg dobogóra esélyes csapata a szigetországnak.

(Borítókép:  Matthias Hangst / Getty Images)

SR

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!