Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A horvát válogatott az összes politikust elküldte a fenébe

2018.07.18. 13:35 Módosítva: 2018-07-18 14:28:28

Sajnálatos módon a levélről kiderült, hogy egy hamisítvány, amit az MTI-vel együtt mi is megettünk. Az írás valódi szerzője egy Igor Premuzic nevű újságíró, aki a közvélemény reakciójára volt kíváncsi, ezért végezte ezt a megtévesztő kísérletet. A tévedésért elnézést kérünk.

A vb-ezüstérmes horvát válogatott szövetségi kapitánya nyílt levélben fordult Horvátországhoz, azt kérve, sőt követelve, hogy a politikusok tartsák magukat távol a csapattól, mert a jelenlétükkel hiteltelenítik a válogatott teljesítményét. A szenvedélyes és kifejezetten kemény hangú szöveg Zlatko Dalic kapitány mellett a teljes csapat, illetve a horvát stáb közös véleményét képviseli.

Azok után, hogy mekkora celeb lett a kockás mezében virító horvát államfőből, Kolinda Grabar-Kitanovicból, akit spaklival se lehetett levakarni a játékosokról a nagy menetelés alatt, drasztikus fordulatot jelent a teljes horvát csapat által osztott felhívás. Például azzal a nyíltan az államfőnek címzett sorral, hogy

Kérjük, tiszteljétek a kérésünket, ne hordjatok futballmezt, ne hirdessétek magatokat a mi sikereinkkel.

De nemcsak a kormányzó párt illiberális – avagy orbáni – szárnyát vezető, és a horvát labdarúgást majd' két évtizeden át uraló Mamic-féle maffiával pompás kapcsolatokat apoló köztársasági elnök kapta meg a magáét válogatottól, hanem a teljes horvát politikai elit.

Dalic levele az eredmények értékelésével kezdődik: "Ez a torna megmutatta, hogy a futballban mindenki egyenlő esélyekkel indul, egy tehetséges generáció egyéniségei igazi csapattá formálódtak, mert alárendelték magukat a közös érdeknek, és bizonyították, hogy ha a munkának szentelik magukat, sikeresek tudnak lenni".

Nem számítanak a nemzetiségi arányok, nem számít a pénz vagy a stadionok, különben ez a generáció nem juthatott volna döntőbe

– állapította meg többek közt Dalic – a magyar viszonyok ismeretében némiképp meglepő módon –, majd rátért a lényegre.

"Ezt a levelet nem a csapat miatt írtam, hanem amiatt a nehéz helyzet miatt, amiben Horvátország van" – fordult rá igazi mondanivalójára a kapitány, hogy aztán teljes zárótűz alá vegye a politikai elitet.

Jegyezzük meg, a felütésében van némi csúsztatás, Horvátország ugyanis nem a legszegényebb állam az unióban, csak az egyik legszegényebb.

Horvátország ma az Európai Unió legszegényebb országa. Soha nem volt még ilyen rossz nálunk az élet a háború óta. Horvátország egy olyan ország, amit rossz emberek irányítanak, egy olyan szervezet tagjai, amit bűnszervezetnek ítéltek

- írja az edző, majd a szegénységről és lemaradásról szólt.

"Horvátország egy olyan ország, ahonnan milliók menekültek el az elmúlt 20 évben. Ma a nyugdíjasoknak az alapvető szükségleteikre sem futja, a fiatalokat nincs pénz iskoláztatni, az egészségügy összeomlik, a bíróság a nagybefektetőket védi és korrupt. Az állam állapota elérte az a szintet, hogy csak idő kérdése, mikor omlik össze az egész, mikor válik a heyzet mindenki számára elviselhetlenné."

Ezért ezúton kérném a politikusokat és a hatalom valamennyi képviselőjét, akik a népünket a szenvedés, a reménytelenség és a nyomor poklába vezették, hogy tűnjenek el a horvát nemzeti válogatott könyékéről.

"Nem látunk titeket szívesen az öltözőben, nem akarunk veletek közös képet, nem akarunk veletek foglalkozni."

"Ti váltatok a legfontosabbá, a horvát nép pedig a legszegényebbé és legnyomorúságosabbá Európában" – folytatta az elit ostorozását fáradhatatlanul a kapitány, aki szerint a vezetők a saját magukra és a baráti üzletemberekre írt törvényekkel szereztek vagyonokat, miközben az ország tönkrement.

"Így történhetett, hogy vannak gyerekek, akik sosem látták a tengert – miközben Horvátországnak több mint ezer kilométer tengerpartja van. Hogy gyerekek éhesen fekszenek le, mert a szüleiknek nincs munkájuk, ezért nem tudnak enni adni nekik. A földek elnéptelenednek, vannak régiók, ahol már alig lakik valaki."

Azok, akik ide juttatták az országot, ne jöjjenek oda hozzánk, mert az ilyen embereket mi nem látjuk szívesen a társaságunkban. Kérjük, tiszteljétek a kérésünket, ne hordjatok futballmezt, ne hirdessétek magatokat a mi sikereinkkel. 

"Mert a mi sikereinket kihasználva hiteltelenítitek a munkánkat. A ti munkátok nyomát minden nap jól látni, ahogy az emberek a kukában kotornak kenyérhéjért, ez a ti eredményetek, nem szeretnénk, ha a veletek hoznának minket összefüggésbe."

A levél végén Dalic kihirdette, hogy a csapat közös elhatározásából a világbajnoki szereplés után járó pénzdíjat egy alapítvány javára ajánlotta fel, aminek az a célkitűzése, hogy minden horvát gyerek egy hétre eljusson a tengerhez.

"Mert ez a legkevesebb, amit a labdarúgók megtehetnek a legkisebbekért, akik a legkedvesebbek nekünk."

A levelet Zlatko Dalić, a horvát keret játékosai és a teljes horvát stáb jegyezte.

Némi háttérinformáció, magyar kapcsolatokkal

A helyzet megértéséhez fontos tudni, hogy a horvát labdarúgás történetének legnagyobb válságát éli, miután a helyi labdarúgást lényegében az állam születése óta irányító, és a horvát politikába is jelentős beleszólással bíró Zdravko Mamicot, a Dinamo Zagreb volt elnökét 6,5 év letöltendő börtönre ítélte az eszéki bíróság, mert a játékosok adás-vételekor mintegy 15 millió euró értékben dolgozott saját, illetve társai zsebére, megkárosítva az általa vezetett klubot, emellett majd' 2 millió euro értékű elcsalt adóval az államkincstárat is.

A szövetség ügyvezető elnöke, Damir Vrbanovic 3 évet kapott ugyanebben az ügyben, a korábbi tanuvallomását visszavonó, és ezzel Mamicot védő Luka Modric pedig még komoly bajba kerülhet a bíróság félrevezetése miatt. Mamic maffiája a kezdetektől fogva szorosan összefonódott a horvát kormánypárttal (HDZ), amelyet pénzzel és események szervezésével is támogatott. Mamic számtalan gyanús ügye ellenére sokáig érinthetetlennek számított, megvédték kapcsolatai, amik a politika legfelsőbb köreitől az a bírói testület tagjaiig terjedtek, Grabar-Kitaroviccsal kifejezetten jó volt Mamicék kapcsolata, amit ékesen mutatott, hogy az államfő az elítélt Vrbanoviccsal oldalán nézte a meccseket Oroszországban (és a Mamic embereként szövetségi elnöknek kinevezett Davor Sukerrel).

Mamic a horvát labdarúgás legnépszerűtlenebb alakja, aki miatt a Dinamo szurkolói hosszú évekig bojkottálták a meccsek látogatását, és a horvátok meglepően nagy százaléka fordult el a labdarúgástól. Magyar szempontból további érdekesség, hogy Orbán Viktor és köre kifejezetten jó kapcsolatot ápolt Mamiccsal, aki Sukerrel együtt annak idején a miniszterelnök sleppjében tekintette meg a magyar-norvég Eb-pótselejtezőt, majd pár hónapra rá Mészáros Lőrinc megvette az Eszéket, ahol a Mamiccsal szoros üzleti kapcsolatban lévő Ivan Mestrovic a tulajdonostársa.