János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

69 év után Brazília felveszi az átkozott mezt

2019.03.29. 10:43

Megjelentek az első képek a brazil futballválogatott új fehér mezéről, amit nyáron, a Brazíliában rendezett Copa Americán fognak viselni Neymárék.

A szokásos sárga hazai mezt nem dobják, a váltó lesz fehér, ami csak azért nagy szám, mert 1950 óta nem játszottak ilyen színű trikóban.

Az új brazil fehér
Az új brazil fehér

A válogatott első számú meze kezdetekben fehér volt, de amikor hazai pályán elbukták a vb-döntőt 69 évvel ezelőtt Uruguayjal szemben, kukázták. Közönségszavazást írtak ki, milyen legyen az új hazai, és a sárga nyert, ami azóta klasszikussá vált, mindenki azzal azonosítja őket.

De miért veszik most elő mégis a fehéret? Valószínűleg, mert 1919-ben fehérben nyerte Brazília az első Copa Americáját, pont 100 éve, mégpedig szintén otthon - ez már felülírja a 69 éves átkot.

Az 1919-es Copa America-győztes brazil csapat
Az 1919-es Copa America-győztes brazil csapat

A brazil váltómez az első számú sárga érkezésével kék lett, ezt cserélik most fehérre. Akkor veszik fel a tornán, ha nem ők lesznek a pályaválasztók. (És az ellenfél szerelése nem üti a fehéret.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!