Friderika
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Román-francia baráti döntetlentől retteghetnek az olaszok

2019.06.24. 16:45

Az U21-es Európa-bajnokságon hétfő este játsszák a C csoport utolsó fordulóját, ahol a két hatpontos csapat, a román és francia válogatott találkozik egymással Cesenában.

A Eb lebonyolításának sajátosságából adódóan,

egy baráti döntetlennel mindkét válogatott továbbjutna a csoportból,

amivel a házigazda olasz válogatottat ejtenék ki. Az U21-es Eb-ken 2017 óta már 12 válogatott vesz részt, amelyeket a torna előtt három négyfős csoportba sorsolnak. A három csoportgyőztes, és a legjobb második helyezett válogatott jut be az elődöntőbe. A nyári olimpiák előtti években ez a négy európai válogatott jut ki az olimpiára.

A francia és román válogatott eddig mindkét meccsét megnyerte, de a jobb gólkülönbségüknek köszönhetően a románok vezetik a csoportot, miután a horvátokat 4-1-re, az angolokat 4-2-re győzték le. A három második válogatott minitabelláját jelenleg az olaszok vezetik 6 ponttal és +3-as gólkülönbséggel, azonban a franciáknak még hátravan a románok elleni meccsük. Egy döntetlennel a francia csapat 7 ponttal lenne a legjobb második, és az elődöntőben az A csoport győztesével, a spanyol válogatottal találkozna.

A román válogatottnak még egy szoros vereség is beleférhet, mert ez esetben ők lennének a legjobb második helyezett csapat. A házigazda olaszok csak két forgatókönyvben bízhatnak: a románok legyőzik a franciákat is, vagy a franciák győzik le három gólnál nagyobb különbséggel a románokat.

A fogadóirodák kínálatán is jól látszik, hogy a legnagyobb valószínűsége a döntetlennek van, mindenhol kettes alatti a szorzó erre a kimenetelre. A C csoport győztesére a német válogatott várna az elődöntőben. Abban a ritka esetben, ha az olaszok mégis továbbjutnának, akkor ők játszanának a németekkel.

A gijóni megnemtámadási egyezmény

A futball történetében nem először fordulna elő, hogy mindkét fél számára megfelelő eredmény szülessen egy meccsen. Az egyik leghíresebb ilyen eset az 1982-es, spanyolországi világbajnokságon történt meg.

A 2. csoport zárófordulójában Algéria és Chile június 24-én, az NSZK és Ausztria pedig egy nappal később játszott egymás ellen az utolsó csoportmeccsét. Algéria 3-2-re legyőzte Chilét, és 4 ponttal (akkor még csak 2 pont járt a győzelemért) továbbjutó helyen állt, így a csak kétpontos nyugatnémetek már tudták, hogy milyen eredményre van szükségük a továbbjutáshoz. Ha legfeljebb csak két góllal nyernek Ausztria ellen, akkor mind az osztrák, mind a nyugatnémet válogatott továbbjut, és Algéria esik ki.

A gijóni El Molinón stadionban, egy bűnrossz meccsen a nyugatnémetek 1-0-ra nyertek, mindkét csapat nagy örömére. Horst Hrubesch 10. perces gólja után a 

csapatok gondosan ügyeltek arra, nehogy veszélyt jelentsenek a másik kapujára,

néhány gyenge lövést leszámítva már semmi sem történt a pályán. A algériaiak megóvták a mérkőzést, de mivel nem tudták bizonyítani, hogy a szabálytalanság történt, az óvásukat elutasították. A eset után a FIFA és az UEFA módosított a szabályokon, és az 1984-es Európa-bajnokságtól kezdődően a csoportok utolsó meccseit egy időben rendezik meg, ezzel elkerülve a hasonló mérkőzéseket.

2-2, Ciao Italia!

Azonban a 2004-es Európa-bajnokságon ez sem segített, és újra megismétlődött ez. A C csoport utolsó körében a két északi rivális, a dánok és a svédek játszottak egymással, míg az olaszok a bolgárokkal. Az olaszok korábban döntetlent játszottak a dánokkal és a svédekkel is, ami utólag végzetes hibának bizonyult. A két északi csapat tudta, hogy ha sokgólos döntetlent játszanak, azzal kiejtik az olaszokat. 

A végeredmény éppen 2-2 lett,

így a dánok és a svédek kéz a kézben sétáltak a negyeddöntőbe. Az olaszok már hiába győzték le a bolgárokat, és végeztek szintén 5 ponttal, az egymás elleni eredmények miatt nem volt esélyük továbbjutni.