Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

A FIFA korlátozza az ügynöki díjakat és a játékosok kölcsönadását

2019.09.25. 20:55

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség illetékes testületének javaslata alapján a FIFA korlátokat vezet majd be az ügynöki díjazásban és limitálja a játékos-kölcsönadások számát - írja az MTI.

A szervezet közlése szerint a jövőben a játékosügynökök az átigazolási összegnek legfeljebb a tíz százalékát kérhetik el, amennyiben az eladó klubot képviselik. A játékos jövedelméből három százalékra tarthatnak igényt, illetve hatra abban az esetben, ha a vevő klubot is képviselik az ügyletben. Az ügynökök egyidejűleg nem járhatnak el az eladó és a vevő klub képviseletében. "Az összes ügynöki díjat a FIFA-n keresztül fizetik majd ki" - áll a nemzetközi szövetség közleményében.

A döntéseket sok kirívó eset ismeretében hozta meg a FIFA. Ezek egyike volt, hogy 2016-ban Mino Raiolának a hírek szerint mintegy 27 millió eurót, a teljes vételár 26 százalékát fizette ki a Juventus, amely 105 millió euróért értékesítette Paul Pogbát a Manchester Unitednek. Raiola további milliókat kapott Pogbától és a Unitedtől is. A szervezet szabályalkotó testülete várhatóan az októberi, kínai ülésén hagyja majd jóvá a módosításokat, melyek 2020-ban és 2021-ben léphetnek életbe.

Az egyre gyakoribbá váló kölcsönadások visszaszorításáért is lépéseket tervez a FIFA: a 2021-2022-es idénytől kezdve egy klub legfeljebb nyolc játékost adhat és ugyanennyit vehet kölcsön. Ez alól kivételt jelentenek a 21 éves vagy annál fiatalabb labdarúgók, akik a több játéklehetőség reményében váltanak ideiglenesen egyesületet. A szabály később tovább szigorodik, 2023-2024-ben már csak hat-hat labdarúgó mehet vagy jöhet kölcsönbe. A legnagyobb kluboknál bevett gyakorlat, hogy sok kiegészítő játékost igazolnak és ezek kölcsönadási díjaiból rendszeres jövedelemre tesznek szert.