Gulácsi Péter bejegyzése a külföldi sajtóban is téma

K EPA20200818174
2021.02.24. 10:46
Gulácsi Péter kapott hideget-meleget, talán ő sem számított rá, mekkora vihart kavar majd a bejegyzése, amelyben az egyenjogúság mellett szólalt fel.

A Család az család elnevezésű kampány decemberben indult el a közösségi médiában, azután, hogy az Országgyűlés megszavazta az Alaptörvény módosítását, szigorította az örökbefogadás szabályait, és törvényben rögzítette, hogy az anya nő, az apa férfi.

A magyar labdarúgó-válogatott és az RB Leipzig kapusa kedden nyilvánosan állt ki a szivárványcsaládok mellett.

Minden embernek joga van az egyenlőséghez. Ugyanúgy, ahogy minden gyereknek joga van boldog családban felnőni, alkossa azt a családot bármennyi, bármilyen nemű, bármilyen színű, bármilyen vallású ember

– írta Gulácsi.

Ez az első példa arra, hogy magyar válogatott sportoló nyilvánosan foglal állást kényes aktuálpolitikai, közéleti témában.

A magyar sajtóban több helyütt szemet hunytak a poszt fölött, de van olyan médium, ahol azt írják, hogy „ez merénylet a gyerekeink ellen”.

Németországban a Spiegel is beszámolt a 30 éves kapus posztjáról, a lap a „Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa a homoszexuálisok egyenlő jogaiért kampányol” címmel közölt cikket.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung írja, hogy Magyarország tiltja, hogy homoszexuális párok gyermekeket fogadjanak örökbe. Az újság hasábjain az áll, hogy „Gulácsi bírálja hazája politikáját, és számos negatív reakciót kap”.

Gulácsi eredeti bejegyzését egyébként klubja is megosztotta, „Klasse, Peter Gulácsi!” kommentárral. A hozzászólások hangvétele merőben más, mint az eredeti poszt alatt.

Terry Reintke német európai parlamenti képviselő a Twitteren bátor tettnek nevezte Gulácsi megszólalását.

Daniel Freund EP-képviselő szintén bátorságról ír, megemlíti, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedvenc sportjának egy ikonja nyilvánosan szólalt fel a család definícióját érintő kérdésben.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője sem ment el szó nélkül a poszt mellett, a politikus is üdvözölte Gulácsi bejegyzését.

Németországban néhány nappal ezelőtt indult el az #ihrkönntau­funs­zählen (számíthattok ránk) kampány. Az 11Freunde magazin legújabb számában több mint 800 női és férfi labdarúgó szólalt fel a homofóbia ellen.

Gulácsi Péter 2007-ben került külföldre, megfordult többek között a Liverpoolban és a Hull Cityben is, 2013-ban írt alá a Red Bull Salzburgnál. Két évvel később Németországba szerződött, az RB Leipzig kapusa lett.

A magyar válogatottban eddig 36 mérkőzésen lépett pályára.

Ön egyetért Gulácsi Péter álláspontjával?

(Borítókép: Gulácsi Péter 2020. augusztus 18-án. Fotó: MTI / EPA / Getty pool / David Ramos)  • Hírek
  • Megtakarítás