„Miért ültök, mint a f***kalapok, és nem mondtok semmit?”

GettyImages-1347965394
2022.03.03. 15:00
Andrij Jarmolenko, az ukrán labdarúgó-válogatott csapatkapitánya és a West Ham United futballistája videóban akadt ki orosz sporttársaira, akik nem szólalnak fel az ukránok védelmében.

A 32 éves Andrij Jarmolenko Instagramjára tett ki egy kétperces videót, amelyben azt kérdezi orosz sporttársaitól, hogy miért nem állnak ki a háború ellen.

Van egy kérdésem a külföldön játszó oroszokhoz. Srácok, miért ültök, mint a f***kalapok, és nem mondotok semmit? A hazámban embereket, feleségeket, gyerekeket ölnek. De ti nem mondotok semmit, nem fűztök hozzá semmit

– mondja a videóban az ukrán csapatkapitány. 

Jarmolenko arra kéri a külföldön játszó orosz labdarúgókat, hogy álljanak ki Ukrajna mellett. A videóban elhangzik, hogy a sportolóknak komoly hatásuk van az emberekre, így Jarmolenko szerint itt az idő, hogy ne csak a pályán mutassák meg az oroszok, hogy milyen kemények.

A mondandó ezen részét másképp is lehet értelmezni, hiszen konkrétan ez hangzik el: „Néhányan közületek szeretik a kamerában mutogatni a töküket, de most eljött az idő, hogy a valóságban is megmutassátok, milyen tökösek vagytok” – ezzel konkrétan Artjom Dzjuba esetére utal, amikor az orosz válogatott csapatkapitányáról kiszivárgott egy felvétel, amelyen önkielégítést végez egy orosz műsorvezető fotójára. 

A videó alatt megjelölte több orosz futballista hivatalos Instagram-fiókját is. 

Eddig kevés orosz sportoló volt olyan bátor, hogy nyíltan kiálljon a háború ellen. Fjodor Szmolov még az invázió kezdetének napján posztolt háborúellenes tartalmat. Szmolov tette azért nevezhető különösen bátornak, mert a 32 éves csatár a Dinamo Moszkva játékosa, és szinte egész pályafutása során Oroszországban futballozott. 

Jarmolenko Szentpéterváron született, de Csernyihiv városában, Ukrajnában nőtt fel, és száz százalékig ukránnak tartja magát. Vasárnap nem játszott a West Ham színeiben, helyette Lengyelországba repült, ahol Ukrajnából elmenekült feleségét és gyermekeit gyűjtötte össze. Jarmolenko több ukrán labdarúgóval összefogva folytat különböző kampányokat a békéért. Csernyihiv közel fekszik a belorusz és az orosz határhoz is, a környéken jelenleg is folynak a harcok.

(Borítókép: Andrij Jarmolenko 2021. október 21-én. Fotó: Alex Pantling / Getty Images)

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM