Feltartóztatták a fradistákat a német határnál, kábítószert is találtak náluk

D KOS20230308008
Versenyt futnak az idővel a 18.45 órakor kezdődő Bayer Leverkusen–Ferencváros labdarúgó Európa-liga-nyolcaddöntőre különvonattal utazó vendégszurkolók, miután az őket szállító jármű kényszerű okokból információink szerint két órát vesztegelt a határon.

A kupamérkőzésre – amely a párharc első felvonása, a visszavágót jövő csütörtökön a Puskás Arénában rendezik – a ferencvárosi drukkerek az eddigiekhez hasonlóan többféle módon utaztak: repülővel, személyautóval, valamint szervezett keretek között különvonattal.

Utóbbi érkezését a kezdés előtt három órával tervezték, így a transzfer a stadionig, ott a beléptetés eleve feszes menetrendet feltételezett. Így viszont kimondottan kérdőjelessé vált, hogy odaérnek-e a kezdésre, illetve mikor és milyen hangulatban lépnek be a stadionba.

Az Index szerkesztőségéhez napközben a következő aggódó e-mail érkezett:

Ismerősöm jelezte pár perccel ezelőtt, aki a Fradi szurkolói vonattal indult Leverkusenbe, hogy Csehországban, Krippenben másfél órája állnak, mert a német határvédelmi katonák ellenőrzést végeznek. A vonatról mindenkit leszállítottak (kocsinként), átvizsgálták őket, személyi iratokat kértek, majd a katonák kutyákkal felszálltak a vonatra, és a csomagjaikat kipakolva, szétdobálva mindent átellenőriztek. A szurkolók értetlenül állnak az ilyesfajta vizsgálat előtt. Feszült hangulatban vannak, mert jelenlegi számítás szerint nem érnek oda a meccs kezdetére, jelenlegi álláspontjuk szerint maximum a második félidőre

– közölte egyik olvasónk, aki úgy tudja, a csapat vezetője értesítette a diplomatákat is, hogy gyorsítsák meg az ellenőrzést, de a német határrendészet azt kifogásolta, hogy egy órát késett a vonat.

A szerelvény nem mehetett keresztül Ausztrián, ezért Budapestről Szlovákián és Csehországon át vezet az útja Németországba, ahol Drezdában is megáll. Olvasónk szerint a szurkolóknak rengeteg feszült pillanatot okozott a fennakadás, ám kiderült, a vonat azóta már továbbindult.

Az Indexhez eljutott információk szerint a vonat 18 órakor érkezik meg a célállomásra, amely nincs ugyan messze a stadiontól, és a mérkőzés kezdéséig még a késés ellenére is kényelmesen elérhető lenne, de mivel itt mintegy ezer emberről van szó, az ő mozgásuk, „mozgatásuk” aligha átlagosan gördülékeny. Úgy a stadion bejáratáig tartó másfél kilométeres gyaloglás során, mint a beléptetőkapuknál.

A rendkívüli történtek alátámasztására Facebook-oldalakon bejegyzéseket közöltek maguk az érintettek is. A fenti sorokat a helyszínen lévő drukkerek Facebook-bejegyzései is megerősítik.

Megkeresésünkre a ferencvárosi klub a következőképpen reagált a történtekre:

„Bár a különvonat a szurkolók saját szervezésében indult útnak, mind az FTC, mind a Külügyminisztérium és az érintett országok magyar külképviseletei segítik abban, hogy a szurkolók problémamentesen és időben eljussanak a mai esti mérkőzésre. Az FTC munkatársai a helyszínen már jelezték a Leverkusennek és az UEFA jelenlévő képviselőinek a helyzetet, arra kérve mindenkit, hogy oldják meg a felmerült problémákat. Az FTC köszöni a Külügyminisztérium minden érintett munkatársának hozzáállását és segítő támogatását. Bízunk abban, hogy minden szurkolónk időben odaér a BayArénába és együtt tudják buzdítani a csapatot az Európa-liga nyolcaddöntő első mérkőzésén.”

Kábítószert is találtak a fradistáknál

A német Bild beszámolója szerint nagyjából 500 rendőr érkezett meg csütörtökön Bad Schandau állomására, hogy átvizsgálják a magyar szurkolókat szállító vagonokat. A portál azt írja, az egyenruhások útleveleket ellenőriztek, illetve fegyvereket és pirotechnikai eszközöket kerestek – és mint kiderült, találtak is.

Találtunk petárdákat, késeket, kábítószereket és arc eltakarására szolgáló maszkokat, amelyek a futballmérkőzéseken nem engedélyezettek

– mondta a berggiesshübeli rendőrség szóvivője. Hozzátette, három büntetőjogi, illetve közigazgatási szabálysértés miatt tettek feljelentést.

Az még mindig kérdéses, időben megérkeznek-e a ferencvárosi szurkolók a stadionba.

(Borítókép:  A Ferencváros szurkolói az őket szállító különvonaton indulás előtt a Keleti pályaudvaron 2023. március 8-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)  • Hírek
  • Csok