Háromezer kilométert utaznak hazai vb-mérkőzésükért a palesztinok

2023.10.17. 13:29
Az Algériai Labdarúgó-szövetség elnöke, Valid Szadi közölte: Palesztina kérésére az országukban rendezik a palesztin válogatott további hazai világbajnoki selejtező mérkőzéseit.

Palesztina a jövő hónapban kezdi meg a 2026-os vb-selejtezős csoportmérkőzéseit, azonban a Hamász és Izrael között október 7-én kirobbant háború miatt nem az országban rendezik a hazai találkozókat. Az első találkozóra november 16-án kerül sor az Egyesült Arab Emírségekben, ahol a libanoni nemzeti csapat lesz a vendéglátó, Palesztina pedig a vendég. Utóbbiak öt nappal későbbi, Ausztrália elleni „hazai” meccsét pedig az észak-afrikai országban rendezik meg.

Az algériai szövetség hozzátette: a palesztinok tartózkodásával kapcsolatos minden költséget (utazás, szállás) ők állják.

A 2026-os ázsiai világbajnokság selejtezőinek korai fordulói egyben a kontinens fő labdarúgóversenyének, az Ázsia-kupának a selejtezői is. Eközben Palesztina a fegyveres konfliktus miatt lemondta a selejtezős viadalok előtti, malajziai felkészülési mérkőzéseket.

A palesztin szövetség, amelynek nemzeti stadionja Ciszjordániában található, a regionális konfliktus kiéleződése miatt külső segítséget kért, és kijelentette, hogy az ázsiai szövetség arra kérte, hogy az ausztrál mérkőzést semleges helyszínen rendezzék meg.

Ahhoz, hogy Algéria adjon otthont a palesztin válogatott mérkőzéseinek, a nemzetközi szövetség (FIFA) jóváhagyására van szükség. Az európai szövetség (UEFA) közben későbbi időpontra halasztotta Izrael 2024-es Európa-bajnoki selejtezős összecsapásait Svájc és Koszovó ellen, amelyeket eredetileg az októberi játéknapokon rendeztek volna meg.

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM