Zsidó vezető tiltakozik amiatt, hogy „hamászos robbantósnak” nevezték a szurkolók a magyar focistát

2023.11.03. 14:20
Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség, a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesülete, valamint a Debreceni Asztalitenisz Klub elnöke egy közleményben tiltakozott amiatt, hogy a magyar–algériai Remili Mohamedet atrocitások érték pár napja egy NB III-as focimérkőzésen.

Mint megírtuk, a pár napja lejátszott Csorna–Kelen SC harmadosztályú labdarúgó-mérkőzésen a magyar–algériai játékost a hazai szurkolók egy része „migránsozta”, illetve „hamászos robbantósnak” nevezte. Utóbbi miatt betelt nála a pohár, inkább cserét kért, és levonult a pályáról.

Horovitz Tamás most az Indexhez is eljuttatott közleményben fejezte ki tiltakozását az eset miatt.  „Vélelmezem, hogy a szurkolás hevében történtek ezek a meggondolatlan szurkolói bekiabálások, de határozottan állást kell foglalnunk, hogy sem a sport világában, sem pedig az élet bármely területén nincs helye a rasszista kijelentéseknek, ezzel együtt a zsidóságot érintő antiszemita megnyilvánulásoknak”.

Sajnálom, és szeretnék elnézést kérni a kiváló futballistától a történtekért. Az október 7-én kirobbant és napjainkban is zajló külpolitikai események arra hívják fel a figyelmet, hogy az amúgy is érzékeny béke világát egy pillanat alatt eltiporhatja egy olyan esemény, melyet Izrael állam határain átlépve a Hamász terrorszervezet hajtott végre ártatlan civil emberekkel szemben

– írta Horovitz, hozzátéve: a terroristák „védtelen családokkal, gyermekekkel szemben tették azokat a brutális bűntetteket, amelyek előtt a világ zsidósága és jó érzésű embertársaink a mai napig értetlenül állnak, gyászolva az áldozatokat, legyünk a világban bárhol is. Felháborító az a tény, hogy ezek után a világ számos pontján a brutális vérengzést éltető megmozdulások zajlanak, a második világháborút megidéző, a zsidóság ellen irányuló antiszemita megnyilvánulásokkal”.

„Magyarország Kormánya az antiszemitizmus, a kirekesztés ellen, a békés egymás mellett élést hirdetve szólalt fel hazánk békéjéért, a magyar emberek biztonságáért. Ezért is üdvözölendő Magyarország Kormányának tett erőfeszítése az illetéktelen bevándorlási hullámmal szemben. Ezzel szemben viszont nem megengedhető, hogy ártatlanul bárkit is rasszista szavakkal illessenek hazánkban” – tette hozzá a zsidó hitközség vezetője, aki azzal zárta gondolatait: 

Meg kell őriznünk hazánk békéjét, távol tartva az antiszemitizmus, a rasszizmus minden megnyilvánulását, felhívva ezzel a figyelmet arra, hogy van a világnak olyan pontja, ahol nincs helye mindezeknek. Ez a pont pedig Magyarország.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM