2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
A szerencsejátékban 18 éven felüli, sérülékenynek nem minősülő személyek vehetnek részt. A túlzásba vitt szerencsejáték függőséget okozhat.

  • Véget ért az Európa-bajnokság 13. játéknapja, ezzel az Index percről percre frissülő hírfolyama is, legközelebb szombaton, az első két nyolcaddöntő napján jelentkezünk hírfolyammal. Most két nap pihenő következik, folytatás szombaton. Tartsanak velünk akkor is, jó éjszakát kívánunk. 

  • …értékelje Marco Rossi csapatának teljesítményét az Európa-bajnokságon! A magyar válogatott három ponttal, mínusz hármas gólkülönbséggel esett ki a tornáról. 

    Értékelje a magyar válogatott teljesítményét az Eb-n

  • …kezdődnek a nyolcaddöntő mérkőzései, immár a magyar válogatott nélkül. Nézzük, milyen összecsapások várnak ránk a legjobb 16 között!

    szombat

    • 18.00: Svájc–Olaszország, Berlin
    • 21.00: Németország–Dánia, Dortmund

    vasárnap

    • 18.00: Anglia–Szlovákia, Gelsenkirchen
    • 21.00: Spanyolország–Georgia, Köln

    hétfő

    • 18.00: Franciaország–Belgium, Düsseldorf
    • 21.00: Portugália–Szlovénia, Frankfurt

    kedd

    • 18.00: Románia–Hollandia, München
    • 21.00: Ausztria–Törökország, Lipcse
    1. Portugália  6 pont – továbbjutott
    2. Törökország  6 – továbbjutott
    3. Georgia  4 – továbbjutott
    4. Csehország  1 – kiesett

    Érdekesség, hogy a georgiai válogatott történelme első Eb-győzelmét aratta a portugálok ellen. Legutóbb, amikor egy nemzet első sikerét könyvelte el a kontinenstornán Portugália ellen, akkor az egész tornát megnyerte. Ez a válogatott Görögország volt 2004-ben. 

  • A grúzok remek játékkal, az utolsó pillanatig koncentráltan verték két góllal a biztosan csoportelső Portugáliát, így történelmük első Eb-győzelmét aratták, egyúttal továbbjutottak a legjobb 16 mezőnyébe. A másik mérkőzésen Törökország a ráadásban szerzett góllal győzte le Csehországot, és csoportmásodikként végzett. 

    Ez egyben azt is jelenti, hogy a magyar válogatott kiesett az Európa-bajnokságról. 

  • A grúz–portugál meccsen négy percet hosszabbított a játékvezető, de közvetlenül a jelzés előtt Semedo hagyott ki egy ziccert, így majdnem egy gólra zárkózott a portugál csapat. A másik mérkőzésen, a cseh–törökön hat perc túlórát jeleztek, ott még minden kérdés nyitott, az állás 1–1! Egyetlen cseh gól a továbbjutásukat jelentené. 

  • Gyakorlatilag egy csapat van a pályán a grúz–portugál meccsen, ez pedig Grúzia. Az alulmotivált, szervezetlen portugál védelem megint elaludt, Mikautadze két remek csellel indult meg a bal szélen, odapöckölte Davitasvili elé, aki az ötös bal sarkáról csak az oldalhálót találta el. 

    Közel jártunk a harmadik grúz gólhoz. 

    Grúzia–Portugália 2–0, 86. perc. Ez így már teljesen reménytelen a magyarok szempontjából. 

  • Nem látszik a pályán a török emberelőny, a csehek egyik támadás után vezetik a másikat, de egyelőre eredmény nélkül. Pedig mindenképpen szüksége lenne a cseheknek még egy gólra a továbbjutáshoz, ugyanis egyelőre csoportutolsók. 

    Törökország így másodikként jutna a legjobb 16-ba. 

    GettyImages-2159407879
    Fotó: Getty Images

    Bár Kutcha az előbb a kapuba talált, de két törököt is lebirkózott, így szabadrúgás lett kifelé. Csehország–Törökország 1–1, 80. perc.

  • Alig koncentrálnak már a portugálok, inkább a végét várják a mérkőzésnek, a szenzációsan játszó grúzok pedig egy kontrát vezettek. Kiteisvili passzát Csakvetadze kapta ziccerben, 16 méterről, kissé jobbról lőhetett, de nem sokkal a bal felső sarok mellé célzott, marad a 2–0. Eközben pedig jönnek tovább a portugál cserék, Roberto Martinez szövetség kapitány már az összes kulcsemberét lecserélte. 

    Grúzia–Portugália 2–0, 75. perc. 

  • Zajlik az élet tovább Hamburgban is, emberhátrányban egyenlítettek a csehek Törökország ellen. A 68. percben jobbról érkezett a beadás a kapu előterébe, Chory zavarta a török kapust, beállt elé, így nem fért labdához, majd Soucek lőtt 7 méterről a bal alsó sarokba,

    1–1! 

    Így még a cseheknek is van esélyük a továbbjutásra, egyetlen gólra vannak ettől. Elképesztő izgalmak. Csehország–Törökország 1–1, 70. perc. 

  • Kétgólos hátrányban, 24 perccel a vége előtt lecserélik az egyetlen pályán lévő portugál klasszist, Cristiano Ronaldót. Helyére Goncalo Ramos érkezett. 

    GettyImages-2158797864
    Fotó: Getty Images
  • Roberto Martínez szövetségi kapitány nem küldi el melegíteni több sztárjátékosát, mint például Bruno Fernandest vagy Rafael Leaot, minden jel arra utal, hogy a portugálok inkább már csak túl lennének ezen a mérkőzésen, hiszen csoportelsők, bármi is történik. Így azért nehéz elképzelni, hogy a hátralévő 25 perben rúgnak két gólt…

  • A portugál védő, Antónia Silva rendkívül felelőtlenül, egyben feleslegesen a tizenhatoson belül felrúgta Kocsorasvilit, a videóbíró pedig megítélte a tizenegyest. A pontrúgást Mikautadze jobbal a jobb alsóba lőtte, és ugyan a portugál kapus rajta volt, nem háríthatott, 

    2–0! 

    Ezzel egyre távolabb a magyar továbbjutás, két gólra lenne szükségünk a portugáloktól. Mikautadze pedig az első játékos a kontinenstornán, aki három gólt szerzett. 

  • Az 52. percben megszerzi a vezetést Törökország: egyre nagyobb volt a mezőnybeli fölényük az emberhátrányban játszó csehek ellen, Yüksek passzolta a labdát Calhanogluhoz, aki 9 méterről, jobbal hatalmas gólt ragasztott a bal alsó sarokba, 1–0! 

    Ez az eredmény tökéletes a magyar csapatnak, viszont a másik pályán egyelőre nem úgy alakulnak a dolgok. 

    Csehország–Törökország 0–1, 61. perc.

  • Mamardashvili kapus ívelte előre a labdát, egy portugál hiba után Kakabadze indult meg a jobb szélen, remek beadást küldött a kapu előterébe, amelyre Kvarachelia érkezett, 11 méterről pedig ziccerben lőhetett, de eltörte a labdát, így az alig gurult el a kapusig, maradt az 1–0! 

    GettyImages-2158794566
    Fotó: Getty Images
  • A portugálok nekirontottak a grúzoknak, úgy tűnik, semmiképpen nem szeretnének kikapni. Conceicao 18 méterről érkező lövését Dvali blokkolta, az ebből érkező szöglet pedig Ronaldo elé pattant, aki közvetlen közelről lőhetett, de a földön fekvő Dvaliról éppen kapu fölé pattant a labda, hatalmas szerencsével nem kaptak gólt a grúzok. 

    Grúzia–Portugália 1–0, 50. perc. 

  • Mindkét pályán. Elkezdődött a cseh–török és a grúz–portugál második félideje, 45 plusz néhány perc ráadás maradt hátra az Európa-bajnokság csoportköréből. Ahhoz, hogy a magyar válogatott továbbjusson, egy portugál gólra mindenképpen szükség lenne.  

  • Eddig nem éppen úgy alakulnak az eredmények az utolsó két csoportmérkőzésen, hogy azzal a magyar válogatott továbbjutását eredményeznék. A cseh–török meccsen a kiállítás után továbbra is feszült maradt a légkör, több durva szabálytalanság volt mindkét oldalon, majd a 44. percben Provod kapott remek kiugratást, kapura tört, az utolsó pillanatban balra passzolt Juráseknek, aki 14 méterről ziccerben lőtt, de Günok kapus védett. Így gól nélküli döntetlen eddig.

    GettyImages-2158792501
    Fotó: Getty Images

    A grúz–portugál mérkőzésen a 2. percben megszerezte a vezetést Grúzia, azt követően pedig viszonylag magabiztosan őrizte előnyét. Ronaldóéknak ugyan volt néhány lehetőségük, de Mamardashvili kapusnak bravúrt nem kellett bemutatnia, a biztos csoportelső portugálok pedig természetesen nem fognak megszakadni. Innen folytatjuk 15 perc múlva. 

    Jelen állás szerint portugálok a csoportelsők, második Törökország, harmadik Grúzia, negyedik helyen pedig kiesne Csehország. A harmadik grúzok a magyar válogatott kárára jutnának legjobb 16 közé. 

  • A 31. percben Joao Félix majdnem gólt szerzett Csakvetadze rossz passza után, 20 méterről nem sokkal lőtt a bal alsó sarok mellé, majd a másik oldalon Kvarachelia az ötösön belül, kissé jobbról lőhetett, de csak az oldalhálót találta el. Kezdtek felgyorsulni az események, Palhinha zseniális emelését Ronaldo ballal a léc fölé vágta, még mindig nem tudnak betalálni a portugálok. 

    GettyImages-2158792543
    Fotó: Getty Images

    Grúzia–Portugália 1–0, 35. perc. 

  • Jó 30 méterről lőhetett szabadrúgást a portugálok világklasszisa, hatalmas erővel lőtte meg a labdát, amely szélsebesen száguldott a grúz kapu felé, de Mamardashvili kiütötte azt. Kicsivel később veszélyes portugál beadás érkezett a kapu előterébe, Ronaldo fejelt volna, de visszahúzták a mezét, a büntető pedig elmaradt. Cserébe a támadó kapott heves reklamálásáért sárga lapot. Engedi eddig a kemény játékot a bíró. 

    Grúzia–Portugália 1–0, 30. perc. 

  • A 13. percben előbb Arda Güler tört kapura, majd 27 méterről próbált az első fordulóban szerzett góljához hasonló hatalmas bombát ragasztani a hálóba, de most lövése bőven léc felett hagyta el a játékteret. Később a másik oldalon Jurasek ballal, 27 méterről lőtt, Günok kapus védett. 

    A 19. percben Barák, akinek már volt egy sárga lapja korábbról, begyűjtötte második figyelmeztetését, így kiállította őt a játékvezető.

    GettyImages-2159397883
    Fotó: Getty Images

     A csehek középpályása ártalmatlan szituációban hosszan tolta meg a labdát, és rálépett Özcan lábára, mehet zuhanyozni! Csehország–Törökország 0–0, 20. perc. 

  • Grúzia ugyan megszerezte a vezetést a 2. percben, de azóta sem vett vissza a tempóból, a portugálokat láthatóan megfogta a hirtelen bekapott gól. Az egyébként Cristiano Ronaldón kívül felforgatott portugál csapat alig jutott át riválisa térfelére, miközben a grúzok több veszélyes támadást is vezettek – de egyelőre nincs újabb gól.

    GettyImages-2159396676
    Fotó: Getty Images

    Grúzia–Portugália 1–0, 15. perc. 

  • Igaz, nincs is miért húzniuk az időt a cseheknek Törökország ellen. A második percben Provod 17 méterről érkező, kellemetlenül megpattanó lövését tornázta szögletre Günok kapus, a sarokrúgásból viszont már nem alakult ki komolyabb helyzet. Ezt követően egyre többet birtokolták a labdát a törökök, a kezdeti hatalmas rohanás némileg alábbhagyott. 

    Csehország–Törökország 0–0, 10. perc. 

  • Elképesztő, a második percben megszerzi a vezetést Grúzia, ezzel pedig továbbjutásra áll! Kvarachelia indult meg a bal szélen, ziccerben kapta a kiugratást, védője lemaradt róla, így szinte zavartalanul bombázhatott az ötös bal sarkáról a bal alsó sarokba, 1–0! 

    Ezzel Grúziának négy pontja van, és jelenleg kiejti a magyar csapatot. Grúzia–Portugália 1–0, 3. perc. 

  • Útjára indult a labda Hamburgban, a Csehország–Törökország-mérkőzés, Gelsenkirchenben pedig a Grúzia–Portugália-összecsapás. A magyar válogatott szempontjából a legfontosabb, hogy se a törökök, se pedig a portugálok ne kapjanak ki. 

  • A már biztosan csoportelső Portugália Georgiával csap össze a csoportkör utolsó fordulójában, az F csoportban. Íme a kezdőcsapatok:

    • Georgia: Mamardashvili – Kakabadze, Gvelesiani, Kashia, Lochoshvili, Dvali – Chakvetadze, Kochorashvili, Kiteishvili – Mikautadze, Kvaratskhelia. Szövetségi kapitány: Willy Sagnol
    • Portugália: Diogo Costa – Dalot, Danilo Pereira, Antonio Silva, Goncalo Inacio – Neto, Palhinha, Joao Neves – Conceicao, joao Felix – Ronaldo. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez

    Ennek a mérkőzésnek is van magyar vonatkozása. Marco Rossi csapatának továbbjutási esélyeit növeli, ha a grúzok nem nyernek.

  • Zárul a csoportkör a németországi labdarúgó Eb-n. A F csoportban Csehország Törökországgal csap össze. A két csapat az alábbi kezdőcsapatokkal vág neki a találkozónak a továbbjutás reményében.

    • Csehország: Stanek – Holes, Hranac, Krejci – Coufal, Soucek, Provod, Jurasek, Barak – Chytil, Hlozek. Szövetségi kapitány: Ivan Hasek
    • Törökország: Günok – Müldür, Akaydin, Demiral, Kadioglu – Yuksek, Ozcan – Güler, Calhanoglu, Yildiz – Yilmaz. Szövetségi kapitány: Vincenzo Montella

    A magyar szurkolók is árgus szemekkel figyelik az összecsapást. A magyar válogatott szempontjából az a fontos, hogy a csehek ne győzzenek.

  • Egészen döbbenetes módon mind a négy csapat négy ponttal végzett az E csoportban, így a gólkülönbség döntött a sorrendben.

    1. Románia 4 pont (4–3),
    2. Belgium 4 (2–1),
    3. Szlovákia 4 (3–3),
    4. Ukrajna 4 (2–4)
  • A 79. percben Dovbyk lőtt éles szögből, az oldalhálót találta el, Casteels rajta volt a lövésen. A 83. percben majdnem szögletből talált a kapuba Ukrajna, Casteelsnek kellett résen lennie.

    A 87. percben a belgák vezettek veszélyes, ám döcögőssé váló kontrát, végül Bakayoko hosszúra tartó tekerése kerülte el a kaput. A 91. percben Sudakov tört kapura, a belga védők gyűrűjében, lapos lövését azonban Casteels védte – nagy helyzet volt.

    Látszott, hogy az ukránoknak csak a győzelem jó, így bár ritmust váltottak az utolsó negyedórára, ám a tempóból visszavevő belgák tartották a gól nélküli döntetlent.

    Az unalomba fulladt „Anglia-díjas” találkozón végül Ukrajna–Belgium 0–0 – ezzel az Ukrajna 4 ponttal legjobb csoportnegyedikként búcsúzott a németországi Eb-től, míg a belgák a románok mögött csoportmásodikként jutottak a legjobb 16 közé.

  • Igazából egyik csapat sem szakadt meg a szlovák–román utolsó 15 percében, mindkét fél számára megfelelő volt a döntetlen, így ahogyan azt valahol sejteni lehetett, pontosztozkodás a vége, 1–1. Ezzel pedig mindkét csapat továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba. 

    Románia 2000 után jutott túl Európa-bajnokság csoportkörén.