Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Kisteleki: Már eddig is csodát láttunk

2009.10.16. 10:54 Módosítva: 2009.10.16. 10:54
12 hozzászólás

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Kisteleki István - miután hazatért a felnőttek koppenhágai vb-selejtezőjéről - péntek hajnalban repült Kairóba, hogy a helyszínen nézhesse végig az utánpótlás-válogatott Costa Rica elleni világbajnoki bronzmeccsét.

„Már eddig is csodát láttunk, de miért ne folytatódhatna? A csapat impresszivitása lenyűgöző, és vert helyzetben képes kihozni magából a maximumot, ami rendkívüli, magyar csapattól ilyet nagyon rég láttunk. Ghána ellen egy olyan extra második félidőt mutattak, amire büszkék lehetünk, ez volt az a vereség, amelyet egyáltalán nem kell szégyellni. Jó kis emberkékből áll össze ez a gárda, és egy olyan szigorú, követelő vezérrel egészül ki, mint Koman Vladimir, aki következetesen kéri azt a társaitól, amit a kapitány is a megbeszéléseken” – kezdte értékelését a kölni főiskolán edzői diplomát szerző Kisteleki.

Az elnök maximálisan egyetértett azzal, hogy a magyar futball általános szintjéhez képest bőven felülteljesített ez a korosztály.

„Még az elutazás beszélgettem velük, és nagyon örültem az elszántságuknak, önmaguktól várták az érmet. Ezen kicsit meg is lepődtem, hiszen magunk csak annyit szabtunk eléjük teljesítendő, kötelező feladatként, hogy jussanak tovább a csoportjukból. Boldogan nyúlunk a zsebünkbe” – utalt arra, hogy a csapat miután kiverte az olaszokat, azzal hívták őt: Pista bácsi, nyúlj a zsebedbe.

Külföldön nagyobb ennek a sikernek az elismerése a vártnál. Portugáliában is figyelemmel kísérték a csapatot, mert a selejtezőben az ő egyébként jó erőkből álló válogatottjukat verte ki Németh Krisztián találatával a társulat.

„Igazolni látták, hogy a jobbtól nem szégyen kikapni, hiszen mégiscsak a legjobb európai csapat búcsúztatta el őket. A dániai ebéden azt mondták nekem, nem gondolták volna, hogy a sötét lónak tartott magyar csapat jut legtovább, míg a favoritnak tartott spanyol válogatott nem kerül a legjobb nyolc közé sem, és a szintén jó erőből álló csehek sem jutnak el erre a szintre.”

„Nagy kockázatot vállaltunk, hogy Egervári Sándort szinte az utolsó pillanatban neveztük ki, de az ő közösségformáló ereje nagyon pozitívan hatott a csapatra, és a kudarcot is nagyon jól kezelte, hiszen a Honduras elleni vereség után újra felépítette őket. A sikerhez nagyban hozzájárult Egervári, van Buurennel sokkal nehezebb lett volna idáig eljutni. Egervári gyorsan elfogadtatta magát, nagy a respektje.”

Az elnök örült annak, hogy képes gyorsan játszani a csapat, játékunknak van sebessége, de abban van valami, hogy több párharcot kellene nyerni a középpályán, bár szerinte a védelemre nem áll ez a megállapítás.

Egervári már nagyon készül arra is, hogy az olaszok ellen november 13-án, olimpiai, egyben U21-es Európa-bajnoki selejtezőn a hazai közönséget is megörvendeztesse.