Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Megbuktatnák Blattert a futball-vb nélkül maradt angolok

2010.12.05. 18:35

Vasárnapi londoni sajtóértesülések szerint az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) megpróbál "lázadást szítani" a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke, Joseph Blatter eltávolítására, miután Anglia megalázó módon alulmaradt a 2018-as világbajnokság rendezési jogáért folytatott versengésben.

Anglia a csütörtöki zürichi voksoláson a 22 lehetséges szavazatból mindössze kettőt szerzett, és az első fordulóban kiesett.

Az angolok megaláztatását londoni vélemények szerint csak súlyosbítja, hogy Anglia a lehető legnagyobb neveket vonultatta fel: a szavazás előtt személyesen és együtt kampányolt Zürichben Vilmos trónörökös, David Cameron brit miniszterelnök és David Beckham, az angol labdarúgás leghíresebb világsztárja.

Nagy-Britanniában a mértékadó lapok is komoly kétségeiknek adnak hangot a csütörtökön lezajlott - a torna rendezési jogát Oroszországnak ítélő - szavazás tisztaságával kapcsolatban, és egyöntetű az a nézet, hogy a FIFA bosszút állt Anglián a nemzetközi szövetséget korrupció gyanújával illető sorozatos brit médiariportokért.

Több brit lapban megjelent az az értesülés, amely szerint Blatter közvetlenül a szavazás előtt külön emlékeztette a küldötteket ezekre a sajtóbeszámolókra.

A The Sunday Telegraph úgy értesült, hogy az FA most megpróbál visszavágni: az angol szövetség állítólag "színfalak mögötti lázadást" készít elő Blatter eltávolítására, és ehhez mások mellett 2018-ra, illetve 2022-re szintén pályázó, ám alulmaradt országokat - Spanyolországot, Portugáliát, az Egyesült Államokat és Ausztráliát - igyekszik megnyerni.

Az FA is elismeri ugyanakkor, hogy Blattertől nehéz lesz megszabadulni, mivel a FIFA elnöke erős hatalmi bázist épített ki, mióta 1998-ban először megválasztották.

London polgármestere mindazonáltal a maga módján már bosszút állt. Blatter és stábja hivatalos a 2012-es londoni nyári olimpiára, és a brit főváros vendégeként London egyik legdrágább luxusszállodájában, a Hyde Parkra néző Dorchesterben laktak volna több mint egy hétig, éjszakánként ezer fontba (330 ezer forintba) kerülő exkluzív lakosztályokban.

A Mail on Sunday városházi forrásokból azonban úgy értesült, hogy Boris Johnson polgármester az angol pályázatot elvető FIFA-szavazás után visszavonta Blatter és kollégái meghívását a Dorchesterbe. A londoni polgármesteri hivatal egy illetékese a lapnak - utalva az egyik hírhedten lerobbant délkelet-londoni külvárosi negyed főutcájára - kijelentette: Blatterék ezek után "felőlünk lakhatnak akár az Old Kent Road egy panziójában is ..., de ott is csak akkor, ha maguk fizetnek".  • Bérelnék
  • Hírek