Drámai küzdelemben verte a Patriots 23-20-ra a Ravenst

2012.01.20. 16:40

A profi amerikaifutball-liga, az NFL múlt hétvégén megrendezett rájátszásában a Baltimore Ravens a Houston Texanst verte, míg a New England Patriots a Tim Tebow-vezette Denver Broncos reményeit zúzta szét egy viszonylag sima mérkőzés keretében. A drámaira sikeredett Patriots-Ravens csatát az előbbi nyerte 23-20-ra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az alapszakaszban elért eredmény alapján az AFC két legerősebb csapata találkozik egymással vasárnap este Foxboroughban. A New England Patriots elsőként, a Baltimore Ravens pedig másodikként kvalifikálta magát a rájátszásra. Könnyebb dolga talán az előbbinek volt: az előző fordulóban a Pittsburgh Steelerst kiejtő Denver Broncost lépték le 45-10-re, míg a Ravens egy jóval keservesebb összecsapáson verte meg a Houston Texanst, ahol az újonc irányító, T. J. Yates végül nem bírt a Ravens rókáival.

  • A történelem mindenképp Bradyék mellett szól. Ők eddig hatszor diadalmaskodtak a főcsoportdöntőben, baltimore-i ellenfelüknek ez csupán egyszer, 2000-ben sikerült.

  • A nagy sorozatokban, mint a rájátszás is, mindig a védekezést tartják fontosabbnak a szakemberek. Ebben a Baltimore sokkal jobb, mint a New England. Kérdés, hogy a két irányító mit tud kezdeni a velük szemben felálló védőkkel, tudnak-e labdát szerezni.

  • A hazai pályán nagy playoff-tapasztalatokkal játszó Tom Brady és csapata érthetően esélyesebbnek tűnik a párharcban. Az NFL szakértői itt tippeltek.

  • Flacco és Brady között több jelentős külöbség is van, de a meccs előtt mi másra hívhatnánk fel a figyelmet, mint a Baltimore irányítójának Fu Manchu-bajuszára.

  • Komoly rivalizálás alakult ki a két csapat között az elmúlt években. Legutóbb 2010 októberében, az alapszakaszban találkoztak: akkor mindössze egy hosszabbításban szerzett mezőnygóllal kerekedett felül a New England 23-20-as végeredménnyel.

  • Nem tudunk elmenni amellett, hogy néhány hete láttuk először az Aerosmith énekesének női mellét. Zavarodottan elnézünk a tévé mellett, mert már nem tudunk a meccsre koncentrálni. A Ravens ellen mindent bevet a Patriots.

  • Ráadásul teljesen indokolatlan ruhában, és mintha kegyetlenül hamis is lenne.

  • A pénzfeldobást a New England nyerte, de ők hagyják a Baltimore-t először támadni.

  • 000 137545339
  • Az első drive teljes kudarc: a Ravens puntolni kényszerült, miután mindössze négy yardot jutottak előre.

  • Az előbb a Patriots sem jutott egy puntnál tovább, sőt, a következő drive-ban a Ravens sem, ráadásul Mark Anderson, a Patriots defensive endje sackelte Joe Flaccót. A meccsen még egyik csapatnak sem sikerült a first down.

  • A first downok átkát gyorsan megtörte a New England Patriots: az előző himmi-hummi drive után most szépen jönnek előre, jobbára passzjátékkal. Úgy harminc yardnál egy interception borzolta a kedélyeket, de a Ravens nem kapta meg a labdát. Tom Brady passza elsőnek hosszúra sikerült, de most már mindössze tizenegy yarddal vannak a Ravens célterülete előtt.

    000 137554685
    Fotó: Jim Rogash
  • A New England megmutatta, mire számíthatunk tőlük ezen az estén. Sok rövidpasszos játékkal igyekeznek majd folyamatosan területeket szerezni főleg tight endekkel és slot receiverekkel. Ellenben egyszer eladták a labdát Bradyék, még akkor is, ha egy nyilvánvaló szabálytalanságot követő sárga zászló megmentette őket. Szóval figyelniük kell, de nagyon offense-ben. A vége mezőnygól lett. Bradyéknek a red zone-ban lesz dolguk, mert ott már nem nagyon van terület.

  • Tizenegy yardról jöhetett volna a Patriots, de a végére kifulladt a támadásuk. Gostkowski 29 yardról azért bevarrt egy mezőnygólt. 3-0 az állás a New England Patriots javára.

  • Flacco nyolcadik alkalommal játszik idegenben a playoffban, ezzel NFL-rekorder lett. Nem véletlenül küzd minden csapat azért, hogy otthon fogadhassák az ellenfeleket.

  • Szépen megmutatkozik a játék lényege, a területszerzés. A Baltimore annyira nem tud még semmit kitalálni támadásban, hogy folyamatosan veszti el a területet. A Baltimore rendszeresen a saját 20-asáról indul, a NE pedig majdnem a félpályáról, a saját 40 yardjáról indul. Ez jelentős különbség ebben a pillanatban.

  • Ahogy a Houston Texans múlt vasárnap, úgy a Patriots-védelem sem nagyon hagyja élni a Ravens irányítóját: ezúttal Vince Wilfork vettette rá magát. Punt.

  • A Baltimore 47-eséről indult a Pats, amikor no huddle-ből Edelmannak akarta paszolni Brady a labdát. A dobás rövid volt, Webb úgy vetődött hátra, mintha minden nap ezt csinálná. Így nézett ki.

  • A Baltimore cornerbackje, Lardarius Webb leszedte Tom Brady húszyardosnak szánt passzát, és ezúttal szabályosan. A Ravensé a labda, és a megtáltosodott Joe Flacco rögtön nyomott is egy harmincöt yardos passzt.

  • A feltámadt Baltimore a hetedik yardról támadhat a következő negyedben.

    000 137556941
    Fotó: Rob Carr
  • A második negyed legelején a Baltimore Ravens néhány inch híján végül nem tudta megcsinálni az utolsó first downt, úgyhogy mezőnygóllal próbálkoztak, amit húsz yardról Billy Cundiff rúgott be. 3-3 az állás.

  • BenJarvus Green-Ellis, a New England futójátékosa egymaga két first downt futkosott össze. A harmadikat Tom Brady dobta Wes Welkernek, majd egy húszyardos passzal is megfejelte Rob Gronkowskinak. Green-Ellis következő futását csak úgy tudták megállítani, hogy a Ravens-védő konkrétan leszedte róla a sisakot. A következő playnél aztán beverekedte magát a Ravens end zone-jába. Megvan az első touchdown, és az extra pont is jó (Gostkowski). 10-3 a Patriotsnak.

  • A Budapest Cowboys valaha legendás, mára kiöregedett QB-ja, Michaletzky Bálint szerint eddig mindkét csapat a tőlük elvárt taktikát hozza. Baltimore első kísérletre fut, sikertelenül, majd Flacco passzol, szintén sikertelenül. Brady passzol és passzol, rövideket kifele, igaz meglepték 2x futással a mezőnygól driveban. Flacco egyelőre a kételkedőit igazolja,.Brady stabilan hozza az átlagost.

    A jó szituációs védekezés és egyenlítés után folytatódik az eltérő stratégiák csatája. Most a NE lepte meg 2 futással a Baltimoret, de vissza a rövid passzokhoz. A NE és a GB yard alapján a legrosszabb védekezők, de INTben a 2 legjobb, ez a szituációs védekezés. Baltimore elsőre fut, NE mindig passzol.

    Tegyük hozzá, hogy Bradyék nagyon sokat játszanak no huddle-ből, így a védők nem tudnak rendesen felkészülni a támadásokra. Ehhez óriási koncentráció és összeszokottság szükséges.

  • Nem is sikertelenül, hiszen Evans és Boldin két remek elkapásával rögtön a Patriots szájába masíroztak. Ebben a drive-ban 69 yardot jött előre a Ravens.

  • Joe Flacco passzát Dennis Pitta tight end kapta el. Az extra pont jó, a Patriotsot öt yarddal büntetik a mezőnygól alatti szabálytalanság miatt, amit a kickoff után kapnak meg. 10-10 az állás.

  • Flacco eddig 129 yarddal áll, szemben Brady 86 yardjával, és a passzai is pontosabbak. A sikeres passzok aránya előbbinél tízből nyolc, míg a Pats-irányító tizenhat kísérletből mindössze kilencet tudott abszolválni. Futójátékban eddig GreenEllis vezet: 47 yardnyit futott eddig a labdával.

  • Rövid, jól odahelyezett passzokkal jött előre a Patriots, de ismét csak egy Gostkowski által abszolvált, 35 yardos mezőnygólra futotta. 13-10.

  • A Pats-védők által nyomasztott Joe Flacco kétségbeesésében Torrey Smithnek próbált egy fél pályán átívelő passzt adni, ami csak próbálkozásnak volt szép, gyakorlati haszna nem sok volt.

  • Flacco még abszolvált egy jó passzt, de nem tudtak továbbjutni, a New England pedig már nem vállalt be egy újabb támadást.