Az ágy alól szedték elő a rendőrök a kenyai sportvezetőt

2016.11.22. 17:33 Módosítva: 2016.11.22. 17:38

Letartóztatták Ben Ekumbót, a Kenyai Olimpiai Bizottság egyik alelnökét. A gyanú szerint köze van ahhoz, hogy a riói olimpián eltűnt közel 800 ezer dollár, illetve nagy értékű sportfelszerelés, írja az MTI.

Ekumbót nairobi otthonában, az ágya alá elbújva találta meg a lakást átkutató rendőrség. Ő már az ötödik kenyai olimpiai vezető, akit őrizetbe vettek a riói olimpia óta.

Stephen Arap Soin,  delegációvezetőn 250 ezer dollárt kérnek számon, ez az összeg a sportolók utaztatásának, szállásának keretéből hiányzik. Pius Ochienget, a Kenyai Olimpiai Bizottság másik alelnökét, valamint Francis Kinyili Paul főtitkárt sportfelszerelések ellopásával gyanúsítják. Mindannyian tagadják bűnösségüket, és óvadék ellenében szabadlábon védekeznek. Rajtuk kívül Fridah Shiroya, a helyi olimpiai bizottság kincstárnoka is őrizetbe került rövid időre, de ellene ejtették a vádakat, és várhatóan a többiek ellen fog tanúskodni.

Kenyában az atlétikai szövetség vezetői után is nyomoznak, vesztegetés és szponzori pénzek eltűnése miatt. Az olimpiai szereplést több botrány is megzavarta. Michael Rotichról, az atlétikai válogatott vezetőjéről kiderült, hogy pénzért cserébe értesítette országa sportolóit a  doppingvizsgálatokról, ezért a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) etikai bizottsága felfüggesztette az engedélyét, és haza kellett utaznia Rióból. Egy atlétaedző, John Anzrah pedig az egyik sportoló akkreditációjával élt vissza a faluban.