Magyar-olasz 4-1, megvan a hoki-vb legfontosabb meccse

2015.04.22. 18:55
A magyar válogatott végig jobban játszva, megérdemelten győzte le Olaszországot a krakkói divízió I/A-s világbajnokságon. A vb egyik legfontosabb meccsét nyertük meg, ráadásul visszavágtunk az olaszoknak két múltbéli kudarcért. Még két meccs, és meglehet az álom, a feljutás.

Káprázatos első harmadot produkált a magyar válogatott, az első percek ismerkedése után egyértelműen irányította a meccset. A korong kevés kivétellel az olasz harmadban volt. Akadtak kapura lövések, de abból az egész játékrészben keveset lehetett látni. Összesen hetet, de dicséretes, hogy ebből hatszor a magyar csapat próbálkozott.

Fölényben játszottunk, és a fölény a 11. percben érett góllá. Banham káprázatos passzát Kóger hasonlóan szépen vágta be, távolról, kapásból. A gól után kijöttek az olaszok, de sok veszélyt nem jelentettek, Rajnának egyszer kellett komolyabbat védenie. Aztán hogy a jégkorongban fontos esemény a bedobás, azt most Nagy Krisztián és Magosi Bálint bizonyította. Nagy nyerte a bulit, és a lepattanót Magosi óriási erővel vágta be. Az első húsz perc úgy alakult, ahogy legszebb álmainkban elképzeltük (2-0).

Egységes a csapat
Egységes a csapat

A második harmad is úgy kezdődött, ahogy számítani lehetett rá. Az olaszok belekezdtek, gyorsan lőttek háromszor a kapunkra, de Rajna nagyon ott volt minden lövésen, érezte és biztosan fogta őket. Aztán ahogy teltek a percek, visszatért a magabiztosság a magyar csapat játékába. Az olaszok semmit nem tudtak azzal kezdeni, hogy a semleges zónában ütközésekkel állítjuk meg a támadásaikat. A megszerzett korongból pedig pontos passzokkal építettük a támadásainkat.

Volt egy fordulópont, a 35. percben két olasz vitte Rajnára a korongot, kapusunk talán ki is jöhetett volna, de a kapuban maradt, és nagy bravúrral védett. Utána megint miénk volt a harmad, rendre zavart okoztunk Andreas Bernard kapuja előtt, akinek többször kellett beavatkoznia. A kapura lövésekben végül ezt a játékrészt is megnyertük 7-6-ra, de ennél is fontosabb, semmit nem adtunk le a kétgólos előnyünkből.

A harmadik harmad megint enyhe olasz fölénnyel kezdődött, de akkor jött Sofron István, óriási góllal mutatkozott be az eltiltás után visszatérő csatár. Az olaszok viszont gyorsan válaszoltak egy szépen kijátszott akciógóllal (3-1). A játékrész felénél kettős előnybe került a magyar válogatott, eredménytelen maradt, de ez nem hozott fordulópontot. Szerencsére.

A taktikánk nem változott, már a középső harmadban próbáltuk megállítani az olasz támadásokat, ezt többnyire sikerrel tettük. Ahogy közeledett a meccs vége, az olaszok egyre nagyobb vehemenciával támadtak, mi leginkább a védekezés hatékonyságára figyeltünk, ám volt olyan két perc, amikor az olasz harmadban tartottuk a korongot úgy, hogy ellenfelünk csak nyomozta.

Az utolsó öt perc arról szólt, hogy az olaszok mindent elkövettek a második gólukért, nagyon beszorítottak minket, de remekül álltuk a sarat.

A kegyelemdöfés Vastól jött, amikor a saját kapujától emelt a kapuslehozás miatt üres kapura, egy olasz védő még valahogy a levegőben beleért, de a korong szépen gólig csúszott. Nagy találat volt ez is, és teljesen megnyugodhattunk. Majdnem történelmi tett volt, hiszen világbajnokságon 1978 óta először tudtunk az olaszok ellen nyerni, arról nem is beszélve, hogy döbbenetes fölénnyel, 21-11-re nyertük a kapura lövéseket is.

"Jól kezdtünk, sok energiával, elszántan. Remek volt a védekezés, csapatmunka dicséretes. Így volt esélyünk gólszerzésre, és éltünk is a lehetőségekkel. A diktált iramot nem bírtuk végig, de így sem volt vész, megőriztük a nyugalmunkat. A meccs abból a szempontból is fontos volt, hogy megerősítettük a hitünket a hátralévő két meccsre" - értékelt Rich Chernomaz, a magyar kapitány.

Stefan Mair, az olaszok szövetségi kapitánya szerint az első harmadban veszítették az el összecsapást, amelyen nem tudtak mit kezdeni a magyarok letámadásával.

A mérkőzés legjobbjának megválasztott Rajna Miklós a csapategységet emelte ki: "Nagyon egységes volt a csapat, remekül védekeztünk, nem volt sok helyzetük az olaszoknak. Örülök, hogy a védéseim jó időben jöttek, és ezzel tudtam segíteni a többieknek. Amikor ketten vezették rám a korongot, csak bíztam benne, hogy lesz szerencsém, és talán a kipattanóra visszaér valaki a védők közül. Végül egyedül sikerült megoldanom ezt a fontos szituációt."

Az eltiltás után visszatérő Sofron István nagyon várta már, hogy jégre lépjen: "A védelem és a kapusunk sok erőt adott, hogy támadni is tudjunk, és szerencsére lőttünk annyi gólt, hogy nyerjünk. Az külön boldogság, hogy góllal segítettem a csapatot."

Így vertük az olaszokat

Nagyon fontos meccset nyertünk meg, de nem szabad elfelejteni, még kettő fontos hátra van. Ez az olaszok elleni siker akkor ér valamit, ha csütörtökön az ukránokat, szombaton a lengyeleket is legyőzzük. Nem is valamit, A csoportos világbajnokságot, 2009 után újra.

Már csak hármat kell aludni.

Magyarország-Olaszország 4-1 (2-0, 0-0, 2-1)

Gólszerző: Kóger Dániel (Banham Frank, Sarauer Andrew, 10:52 emberelőnyből), Magosi Bálint (Nagy Krisztián, 17:52), Sofron István (Vas Márton, Kóger Dániel, 43:01), Vas Márton (üres kapus, 59:16), illetve Alexander Egger (Brian Ihnacak, Michael A. Zanatta, 45:16)

Kazahsztán-Japán 7-2, Lengyelország-Ukrajna 3-2

A csoport állása: 1. Kazahsztán 9 pont, 2. Lengyelország 6 (6-4), 3. Magyarország 6 (8-8), 4. Olaszország 5, 5. Ukrajna 1, 6. Japán 0.