A finn kapus sokkolta Ovecskinékat hoki-vb elődöntőjében

GettyImages-1146182229
2019.05.25. 18:08

Hatalmas meglepetésre a finn válogatott jutott elsőként a szlovákiai jégkorong-világbajnokság döntőjébe, miután a szombati elődöntőben 1-0-ra legyőzte az olimpiai bajnok orosz válogatottat. A finnek a nap második meccsén a cseheket verő Kanadával találkoznak majd a döntőben.

Az oroszok hiába vonultattak fel olyan szupersztárokat, mint Alekszandr Ovecskin, Jevgenyij Malkin vagy Ilja Kovalcsuk, illetve hiába próbálkoztak meg összesen 32 kapura lövéssel a mérkőzésen, képtelenek voltak gólt ütni a finnek kapuját egészen szenzációsan védő, az NHL-es Chicago Blackhawks AHL-es farmcsapatában védő 24 éves Kevin Lankinennek.

A finn válogatottnak viszont ez valamivel kevesebb, 28 lövésből is sikerült egyszer a Jokeritben (KHL) játszó Marko Anttila révén, aki az 51. percben egy távoli lövés utáni kipattanót ütött Vaszilevszkij lábai között az orosz kapuba.

A mérkőzés összefoglalója:

 A mérkőzésen meglepetésre inkább a finnek domináltak a helyenként meglehetősen kényelmesen játszó oroszok ellen, és korábban már kétszer is közel jártak a gólhoz, ám egyszer az orosz védők tisztáztak a kapu torkában, egyszer pedig a kapuvas mentette meg Ovecskinékat.

A finn gól után aztán óriási hajrába kezdtek az oroszok, de akkor már késő volt, a maradék 9 percben nem sikerült egyenlíteniük. A finnek így a világbajnoki címvédő svédek után az olimpiai bajnokot is búcsúztatták, és bejutottak a torna vasárnap este Pozsonyban rendezett döntőjébe.

Az 1-0-s végeredmény egyébként nem túl gyakori a hoki-világbajnokságok történetében, illetve a csoportkörben még elő-előfordul, az egyesen kiesés szakaszban viszont egészen 2010-ig kell visszamennünk az időben a legutóbbi 1-0-s meccsért, akkor a német-svájci negyeddöntő hozott hasonló eredményt.

A második szombati elődöntőben már papírforma eredméyn született, Kanada könnyedén, 5-1-re verte a cseheket.

Eredmény: elődöntő (Pozsony):

  • Finnország-Oroszország 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)

gól: Anttila (51.)

  • Kanada-Csehország 5-1 (1-0, 2-0, 2-1)

gól: Stone (6.), Nurse (21.), Dubois (26.), Turris (47.), Chabot (54.), illetve Zohorna (54.)

(Borítókép: Ovecskin küzd a finn kapu előtt. Fotó: RvS.Media/Robert Hradil/Getty Images Hungary)