A magyarok egy harmadon át tudták tartani a svédeket

D  YT20230518019
2023.05.18. 17:40 Módosítva: 2023.05.18. 18:03
A magyar jégkorong-válogatott csütörtökön 7–1-re kikapott a svéd csapattól az elit világbajnokság tamperei csoportjában. A mieink az első harmadban óriási erőket mozgósítva még felvették a versenyt az esélyesebb riválissal, de az egyéni hibák akkor is megbosszulták magukat. A folytatásban viszont felbillent a pálya, kinyílt az olló és kiütközött a papírforma szerinti nagy különbség.

A magyar kapuban ezúttal nem Bálizs Bence, hanem a fiatal Horváth Dominik kezdett. Utóbbi az amerikaiak ellen állt a magyar ketrec előtt eddig a vb-n, amely meccsen előre vereséggel kalkulálhatott a szakvezetés, a papírformából fakadó nagy különbség miatt. A svédek elleni volt a második ilyen a tervben, míg a harmadik hasonló összecsapásunk majd pénteken, a címvédő és társrendező finnek ellen lesz.

Az első harmadban a félházas Nokia Arénában megilletődve kezdett a magyar válogatott – pedig a B-közép tűzbe-lázba hozta magát –, így a hatodik perc elején már kétgólos hátrányban volt. Előbb Oscar Lindberg a bal szélen egyedül tört a magyar harmadba, és lőtt Horváth asszisztálása mellett a kapunkba, majd a félpályánál eladott korong után emberhátrányban(!) Jacob De La Rose volt eredményes.

Nem zuhant össze a magyar csapat, és svéd mezőnyfölény mellett a folytatásban sem adta fel letámadásos taktikáját. Arra persze igyekezett nagy figyelmet fordítani, hogy a nyílt küzdelem mellett közben olyan nagy teret azért ne adjon a gyorsabb svédeknek. Amint ugyanis területhez jutott a rivális, azonnal érvényesítette sebességbéli fölényét. Közben azért a mieink is dolgoztak ki helyzeteket, sőt, jöttek a lövések is,

a 8. percben a második hullámban érkező Kiss Roland pedig szépített.

Az egygólos svéd előnynél még egyenlítési lehetőség is adódott a mieink előtt, de újabb találatot az ellenfél szerzett a 18. percben Dennis Everberg révén (3–1).

A második felvonás elején bő egy percig kettős fórhoz jutottak a svédek, amiből egy másodperc volt már csak hátra, amikor Andre Petersson a 35. percben gólt lőtt. Lendületben maradt az ellenfél, amely öt az öt ellen is állandóra berendezkedett a védekezésre kényszerített magyarok harmadában. A gólnál a szöget rosszul záró Horváth Dominikban viszont több lövés is elakadt a folytatásban, így sokáig nem nőtt a különbség.

A harmad végére azonban megjött a svédek részről a pontos befejezés: a magyar védők akkor már az előkészítőkről is lemaradtak,

így Jonatan Berggren, majd De La Rose is közelről volt eredményes (6–1).

A harmadik játékrészben maradt a svéd irányítás, de akkor a magyarokkal annyira nem nyomoztatták a korongot, mígnem Lucas Raymond a 49. percben csak betalált. A hátralévő időben is a rivális játszott fölényben, de az már nem nyomasztotta a magyarokat, akik így csak kihúzták a végéig újabb kapott gól nélkül (7–1).

A magyaroknak a hivatalos lőlapra a második és a harmadik harmadban sem tudtak beírni kapura lövést, a korábbi meccseinken egyetlen ilyen játékrészünk sem volt  ezúttal mindjárt kettő.

A csoport másik csütörtöki találkozóján a németek gólgazdag meccsen bizonyultak jobbnak a dánoknál. Előbbiek így egyrészt három papírforma vereség után első pontjaikhoz jutottak a vb-n, másrészt viszont nemcsak elmozdultak a csoport utolsó helyéről, hanem az erőviszonyoknak megfelelően ezzel rögtön nagy lépést is tettek a negyeddöntős folytatásért vívott küzdelemben.

A rigai csoport délutáni összecsapásán Szlovénia a 12. percben 2–0-ra vezetett Csehország ellen, utóbbi azonban nemcsak fordított, hanem a záró harmadban alaposan megszórta ellenfelét, és végül 6–2-re győzött. Előbbiek négy fellépés után továbbra is nulla ponttal állnak, utóbbiaknak így tíz pontjuk van már. Az esti felvonáson Svájc érvényesítette a papírformát Szlovákiával szemben, így előbbi negyedik mérkőzését követően is hibátlan teljesítménnyel áll a nyolcas élén.

Constantine szerint borzalmas vereséget szenvedtek

Borzalmasnak nevezte a vereséget Kevin Constantine. Az amerikai szakember az MTI-nek elmondta: olyan gyors, jól passzoló és jól lövő ellenféllel szemben is, mint a svéd, jobban kellene tudni játszani.

„Nem volt vezérünk, senki nem tudta átlendíteni a csapatot,

amely a második harmadtól teljesen alárendelt szerepet játszott.

A szintén gyors és ügyes amerikaiak ellen is 7–1-re kaptunk ki, de teljesen más volt a játék képe. Próbáltuk kombinálni a sorokat, de nehéz volt lemérni, ki mennyire tud más szerepkörben játszani. A svédek szétszedtek minket.”

Constantine hozzátette: meg kell nézni a kapura lövések arányát, amelyet úgy nyertek 51–9-re a svédek, hogy az utolsó két harmadban a rivális kapusnak nem volt védeni valója.

A svédek elleni első magyar világbajnoki gólt szerző Kiss Roland szerint be kell vallani, hogy az ellenfél ennyivel jobb.

„Nehéz volt őket lekövetni, annyira forgatták a játékot. Mi még nem vagyunk ezen a szinten. Keményen kell dolgoznunk, hogy csökkentsük a különbséget. Tapasztalatszerzésre jó volt a mérkőzés, és természetesen jó érzés ilyen csapat ellen betalálni.”

A csapatkapitány Nagy Gergő is hangsúlyozta, hogy a svédek mennyire jók.

„Sajnáljuk, hogy így történt, szívünket, lelkünket kitettük a pályára, de ez most ennyire volt elég.”

Az 51 lövésből 44-et hárító (86,27 százalék) Horváth Dominik szerint a svédek kemény feladat elé állították a válogatottat.

„Azt viszont el kell ismerni, hogy tudunk ennél jobban is játszani. Voltak hibák, az én részemről és a csapat részéről is. Minden szempontból jobbak a svédek, nagy fölényben voltak most.”

A gólpasszt jegyző Bartalis István azt emelte ki, hogy nem tudták lekövetni a svédek sok mozgással járó játékát.

„Addig forgatták a korongot főleg a palánk mellett, amig egyszer csak lemaradtunk. Nem tudtuk tartani a sebességüket. Sokkal több munka és kommunikáció kellett volna a védekezésben. Nagy volt a két csapat közötti különbség.”

A hátvéd Szabó Bence úgy érezte, hogy egyszerűen nem adtak teret és időt nekik.

Nem volt nálunk a korong, szinte nem is tudtunk támadni, csak védekeztünk.

Szirányi Bence első alkalommal játszhatott Tamperében.

„Reménykedtem benne, hogy a kapitány előbb-utóbb játéklehetőséget ad. Szép emlék, hogy játszhattam a svédek ellen, de a végeredménynek természetesen nem örülök. Lehetett volna szorosabb is, ha jobban játszunk, mert voltak buta hibák. Addig járatták a korongot, amig el nem fáradtunk, és nem tudtunk cserélni, ekkor jöttek a gólok. Ez a svéd válogatott közel lesz ahhoz, hogy világbajnok legyen, így nekünk nem kell elkeserednünk ezért a vereségért.”

Világbajnokság, A csoport (Tampere):
Svédország–Magyarország 7–1 (3–1, 3–0, 1–0)
Németország–Dánia 6–4 (0–1, 3–1, 3–2)
Az állás: 1. Egyesült Államok 12 pont, 2. Svédország 11, 3. Dánia 8, 4. Finnország 7, 5. Franciaország 4, 6. Németország 3, 7. MAGYARORSZÁG 2, 8. Ausztria 1

B csoport (Riga):
Csehország–Szlovénia 6–2 (0–2, 1–0, 5–0)
Svájc–Szlovákia 4–2 (1–0, 1–2, 2–0)
Az állás: 1. Svájc 12, 2. Kanada 11, 3. Csehország 10, 4. Lettország 5, 5. Szlovákia 4 (7–10), 6. Norvégia 4 (5–9), 7. Kazahsztán 2, 8. Szlovénia 0

A csoportokból az első négy helyezett negyeddöntőt játszhat, az utolsók kiesnek a divízió 1/A-ba.

A magyar válogatott további vb-programja:
Május 19. (péntek), 15.20: Magyarország–Finnország
Május 21. (vasárnap), 15.20: Németország–Magyarország
Május 22. (hétfő), 19.20: Ausztria–Magyarország
Az eddigi mérkőzések: 
Dánia–Magyarország 3–1 (1–0, 1–0, 1–1)
Egyesült Államok–Magyarország 7–1 (2–1, 2–0, 3–0)
Magyarország-Franciaország 3–2 (1–1, 1–1, 0–0, 1–0) – hosszabbítás után
Svédország–Magyarország 7–1 (3–1, 3–0, 1–0)

Ön szerint hogyan teljesít majd a magyar válogatott az A csoportos férfi jégkorong-világbajnokságon?

  • 2763
    Kiesünk...
  • 978
    Bentmaradunk!

(Borítókép: Terbócs István (j3) és Erdély Csanád (j2), valamint a svéd Oscar Lindberg (b) és Jesper Wallstedt kapus (j) a jégkorong-világbajnokság negyedik fordulójában játszott Svédország - Magyarország mérkőzésen a finnországi Tamperében 2023. május 18-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)