Erkölcsi alapunk van Janicsért pénzt kérni

2012.10.09. 13:15
A Magyar Kajak-kenu Szövetség vezetősége természetesnek tartja, hogy több versenyző külföldön kívánja folytatni a pályáfutását. Janics Natasa, Benedek Dalma és Paksy Tímea is távozik, de a női szakág nincs veszélyben. A londoni olimpikonok és az utánpótlás is a sikerességet előlegezik meg. Az MKKSZ úgy érzi, van erkölcsi alapjuk arra, hogy Janicsért 150 ezer eurós átigazolási díjat kérjenek.

Mindenképpen feltételekhez köti Douchev-Janics Natasa Szerbiába távozását a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. „Ez nem feltétlenül pénzt jelent, de bizonyos ellenszolgáltatásokra igényt tartunk. Csak úgy nem fogunk hozzájárulni a távozásához. Egy kiemelten támogatott sportolónk volt, ezek után nem érdemeltük meg, hogy elmenjen" - fogalmazott Baráth Etele, hangsúlyozva, hogy ez az ő véleménye, az ügyben az elnökségnek kell döntenie.

Az MKKSZ elnöke szerint a három távozó klasszis különleges tudást hozott a magyar kajaksportnak, de ők egy korábbi generáció tagjai, akikról kiderült a válogatókon, hogy megverhetők. „Leginkább családi okokból távoznak, ez természetes folyamat, és az is, hogy még keresik, hogyan tudnának boldogulni az életben. A kajak-kenu kegyetlen sportág, mert egy világversenyen csak a legjobb indulhat egy országból, hiába nyerné meg az olimpiai bajnokságot is a válogató második helyezettje. De nincs veszélyben a szakág, akik a londoni sikereket hozták, itthon vannak" - utalt Baráth a kedden örökös bajnokká avatott Szabó Gabriellára és a kétszeres londoni olimpiai bajnok Kozák Danutára.

Baráth idézett egy meg nem nevezett állami vezetőt is, akik egy egyeztetésen azt mondta: „nem árucikk a magyar versenyző." Az MKKSZ, hogy az elvándorlás mások fejében már ne forduljon meg anyagi okokból, több támogatást szeretne nyújtani a versenyzőinek, és olyan oktatási rendszert is szeretnének kialakítani, ami az aktív pályafutásuk után is hasznukra lehet.

Ábrahám Attila főtitkár megerősítette, Janics-ügyben még nem kereste meg őket a szerb szövetség, de október 27-éig nélkülük is dönthetnek, hogy kiadják-e Janics versenyzői jogát. Ábrahám elmondta, még a Szerb Kajak-kenu Szövetség kezdeményezte a kivásárlást, ők erre reagáltak, amikor 150 ezer eurós, jelképesnek nevezett összeget meghatározták, figyelembe éve, hogy Janics még a 2016-os riói olimpián, de még nyolc év múlva is ereje teljében, tehát éremesélyes lehet.

„A magyar versenyzők nem árucikkek, biztos vagyok abban, hogy a jövőben lesznek eszközeink arra, hogy itthon tartsuk őket" - jegyezte meg Baráth. Sokan alkudozásról beszélnek, de Baráth szerint erkölcsi alapjuk van Janicsért pénzt kérni. „Natasa egy nagyon támogatott, sok kedvezményben részesített sportoló volt. A többlettámogatást az eredményei alapján meg is érdemelte, de ezeket a támogatásokat más versenyzőktől szívta el, így ez erkölcsi alapot ad arra, hogy valamennyit visszatérítsünk, pénzt kérjünk az átigazolásáért."

A szövetség az érte kapott pénzt a Kolonics György Alapítványba fektetné, és fiatal versenyzőket támogatna.

A Szerb Olimpiai Bizottság elnöke, Vlade Divac ugyanakkor a múlt héten még azt mondta, a magyar fél ingyen elengedi Janicsot. Ábrahám nem érti, mire alapozza ezt, csak azt tudja, elképzelni, hogy Divac nem beszél a szerb szövetség elnökével, Nisoviccsal, aki a kivásárlási szándékot jelezte.

Felmerült az a lehetőség is, hogy Janics előbb Bulgáriába, férje országába igazoljon, és utána váltson szerb színekre. Ezzel a lépéssel elkerülheti azt, hogy Magyaroszág pénzt kérjen érte. Ábrahám szerint kivitelezhető a dolog: „De ekkor csak a szabályt tartja be, a szellemiségét nem."

Ha a gyors váltások néhány napon belül történnek, azt a nemzetközi szövetség sem hagyná szó nélkül. Ha Janics 2013-ig bolgár színekben versenyez, és csak 2014-ben menne Szerbiába, az is furcsa helyzetet okozhat, mert akkor már a bolgár szövetségnek lehetnek követelései."

A háromszoros olimpiai bajnok Janics szeptember 27-én adta be a távozási szándékról szóló papírjait a szövetségnek, a szervezet vezető testületének onnantól számítva egy hónapja van, hogy kialakítsa álláspontját az ügyben. Ha nem járulnak hozzá a távozásához, a bácskapalánkai születésű kajakos két évig nem versenyezhet új hazája színeiben.

Storcz Botond szövetségi kapitány azt mondta: kétségtelen, hogy Janics hiányozni fog a válogatottból, de a távozásával sokak számára kézzelfogható közelségbe kerül majd a csapatba kerülés. Kiemelte, hogy Kovács Katalin is folytatja a versenyzést.