Mennyit ér a piacon egy olimpiai bajnok?

2012.11.27. 20:58
Kozák Danuta távozásának pikantériáját az adja, hogy az edzői papírjait hamarosan megszerző vőlegényével, Somogyi Bélával képzeli el a folytatást. Kozák kockáztat, de akár sikeres is lehet, még ha szokatlan is, hogy a londoni olimpia legeredményesebb magyarjának nincs klubja.
  • Kozák Danuta csütörtökön hivatalosan is bejelentette azt, amit már lényegében hónapokkal az augusztusi olimpia előtt is eldöntött, elhagyja klubját, a Honvédot.
  • A Londonban kétszeres olimpiai bajnokká váló kajakos vőlegényét, Somogyi Bélát szerette volna segédedzőjének, erre azonban nemet mondtak a klub vezetői, morális szempontból elfogadhatatlannak tartották.
  • Pillanatnyilag Kozáknak nincs se klubja, se edzője. Utóbbi legalábbis papíron nincs.

Pár kérdést megvizsgáltunk és megválaszoltunk.

Hol fog edzeni, amíg nincs klubja?

Jelképes összegért akárhol szívesen látják őt. A Gubacsi-híd lábánál lévő szövetségi telep is szóba jöhet, de novemberben, decemberben már inkább célszerű pihenni, nem vízen lenni. Futni is bárhol lehet, egy ilyen ismertségű sportoló uszodabérletet is ingyen kaphat, de egy konditerem is vélhetően büszke lenne rá, ha azzal hirdeheti magát, a kétszeres bajnok örökös tagja lesz.

Meddig tartható fenn a klubnélküliség?

Sokáig. A hazai versenyszabályzat szerint mindenképpen klubnak kell beneveznie őt a jövő évi versenyszezonra, különben nem indulhat a hazai válogatókon, egyúttal nem lehet tagja az Európa- vagy világbajnoki csapatnak. Március végéig is ráér klubot választani, addig meghallgathatja az ajánlatokat, azzal is szembesülhet, mennyit ér a neve és a teljesítménye a piacon. Egy sportoló rendre burokban él, ilyen helyzetekben találkozik a realitással.

Kinek kellhet egy kétszeres olimpiai bajnok?

Miután a Vasas ajánlatot tett az MTK-nál a pénztelenség miatt felmondó Fábiánné Rozsnyói Katalinnak, nem valószínű, hogy neki is tesz, mert az edzőnőtől a 2008-as olimpia előtt pár hónappal vált el. A BSE inkább a fennmaradásért küzd, mint Kozákért, még ha két hete úgy is tűnt, hogy Somogyival együtt leigazolhatják mindkettőt. Az Újpest Berki Krisztián mellé Gyurta Dánielt megszerezte novemberben, nem kizárt, hogy Kozáknak is ajánlatot tesznek, hiszen nem titkolt vágy: újra Magyarország legjobb és legeredményesebb klubjává szeretnének válni. Egy vonzó és sikeres nő egyébként is emelné a klub tekintélyét. Szóba jöhet még a Győr esetleg a Dunaferr is. A Szeged biztosan nem, mert a távozó Janics Natasa után inkább Kárász Annát erősítenék meg, építenék fel. Előfordulhat, hogy egy sportot szerető vidéki polgármester is lehetőséget lát a legjobb korban lévő bajnoknő leigazolásában. Ha netán minden kötél szakad, és nem lát senki fantáziát Kozákban, akkor is vezet út a KSI-hez, ahol felnevelték, és a klubvezető Hazsik Endrével alighanem gyorsan meg tudnának állapodni.

Mennyibe kerül egy kétszeres olimpiai bajnok?

Mivel van állandó és tehetős szponzora (Mol), és kapni fogja jövőre a legmagasabb összegű, vagyis 400 ezer forintos állami sportösztöndíjat, kétszázezres havi keresetből célszerű kiindulni. Egy évre tehát 2,5 millió forintról beszélünk. Ha Somogyi 150 ezres keresetét is bekalkuláljuk, együtt tehát négy vagy ötmillió forintból kijönnek egy évre, ami elenyésző tétel egy nagyobb klub életében. Vagy egy vidéki, sportrajongó polgármester ennyit szinte bármikor ki tud hasítani a büdzséből rájuk.

Halálra van-e ítélve amiatt, mert nem klubban fog edzeni, fel lehet-e így venni a versenyt azonnal, akik nap mint nap egymással csatázva, egymást inspirálva vágnak neki a válogatóversenynek?

Magyarországon általános a csoportszellem fontosságát kiemelni, bár Janics Natasa lényegében már egyedül készülve is olimpiára tudott jutni 2008-ban, és Kovács Katalinnal nyert is párosban. Korábban Kőbán Rita klubváltása után megőrizte hazai vezető helyét, nemzetközileg azonban már nem volt annyira sikeres egyéniben.

Külföldön általános, hogy versenyzők csoportba verődve egymással készülnek három vagy négy hetet, utána elválnak egymástól. Janicsnak például az a szlovén Ponomarenko volt az edzőpartnere, aki amúgy a sógornője is volt. A 2000-es olimpián győztes Josefa Idem vagy a 2008-ban olimpiai bajnok ukrán Oszipenko Radomska szintén a férjével készült fel, és a győzelmeik azt mutatják, ez a fajta módszer is sikeres lehet. Utóbbi teljesen egyedül, elszigetelten vált a világ legjobbjává.

De igazából Fazekas Krisztina példája is azt is sugallja, attól, hogy valaki a férjével készül, még nem esik törvényszerűen vissza, sőt. Fazekas Amerikába ment, Rami Zur a munkáját is feladta azért, hogy edzéstervet írjon neki, és azt végre is hajtassa vele. A hazai legjobbakat addig csak kevés sikerrel közelítő Fazekas egycsapásra a második lett a májusi olimpiai válogatón, ahonnan egyenes volt az útja a négyesbe. Mentálisan saját bevallása szerint rengeteget erősödött, és azt is elárulta, hogy őt a szerelem tette olimpiai bajnokká, mert ha nincs a férje, akkor valószínűleg abbahagyja. Így viszont, hogy Zur hitt benne, önbizalma is erősödött, és ettől a teljesítménye is javult.

Lehet-e kezdő, máshol még tapasztalatot sem szerző edzővőlegény sikeres?

Ha egy edzés nem fáj, annak nincs is sok értelme - ezzel a mondással, illetve annak igazságtartalmával Somogyi is tisztában van, az érdekes kérdés az lesz, mennyire tudja bátran terhelni választottját, hatással lesz-e magánéletükre az új szerep. (Mennyire viszik haza az edzések olykor szükségszerű konfliktusait.) Azt is tudja, gyémánt van a kezében, mert ahogy Kozák nevelőedzője, Simon Miklós a londoni siker után állította: Kozák a kajakozás Messije. Nem nagy termetű, nem hatalmas erejű, de olyan technikával evezett már fiatalon, hogy a hajó alig ingott meg alatta.

Komolyan kell-e venni Csipes Ferenc szavait, hogy javasolni fogja a még nála maradó két versenyzőnek, a londoni aranynégyes tagjainak: Szabó Gabriellának, valamint Kovács Katalinnak, hogy válasszanak ők is családtagot maguk mellé?

Csipesből a kiszolgáltatottság érzése szólt, hiszen joggal érezheti, hogy négy év alatt a hazai negyedik helyről ő tette a világ legjobbjává Kozákot. A munkakapcsolatuk biztosan megmarad, meg is kell maradnia, ha Kozák válogatott lesz, mert a női szakágat jövőre is Csipes fogja felkészíteni, így természetesen a női négyest is, amelyik 2008 óta nem kapott ki világbajnokságon, olimpián, bármilyen formációban is szerepeljen. (Négy év alatt rendre változott az egység összeállítása.) Kozáknak figyelnie kell arra, hogy a hidat ne égesse fel maga mögött, mert ha a Somogyival való közös munkájuk mégsem lenne eredményes, még mindig visszamehet Csipeshez. Csipes a kommunikációjában igyekezett anyagi kérdéssé tenni Kozák távozását, jót és pénzt akart a vőlegényének, hogy ő vehesse fel az eredményességi jutalmat utána. A kajakszövetség ugyanakkor rendre gondosan ügyelt arra, hogy egy szakmai kérdésről van szó. Utóbbi lényegesen közelebb áll a valósághoz, mert a sportágat jól ismerők szerint csak idő kérdése volt, hogy Kozák elhagyja Csipest.

Mi lehet köztük a baj?

Erre csak sablonos választ lehet adni: előfordul, hogy edző és tanítvány kapcsolata elfárad, számtalan példát láthattunk erre szerte a világban. A Honvéd cáfolta, hogy ellenséges lenne köztük a viszony.

Mit lehet várni Kozáktól jövőre?

Képességei alapján nemcsak az ötszáz méter, hanem akár a kétszáz méter világbajnoki címét is. Utóbbi nyilván nehezebb, mert vannak igazi sprinterek (Lisa Carrington, Portela), míg Kozák a hagyományos magyar képzésnek megfelelően brutális állóképességgel rendelkezik, aminek köszönhetően olyan második 250 méterre képes, ami egyedülálló a világon. Ezt kihozhatja belőle Somogyi is, és vissza is térhetünk az alapkérdéshez: nem szerencsés, ha egy kiváló versenyző mellett a vőlegénye van, kockázatos is a lépés, de ez az út sem járhatatlan. Inkább arra tennénk, hogy sikeres lesz egyedül is, mert már csak azért is meg akarja mutatni.

Ha nincs a Janics-ügy, vagy Csipes Tamara ausztráliai távozása, Kozák-ügy sem lett volna?

Nincs összefüggés egyikkel sem. Janics a hazájában akarta folytatni, Csipes felmérte, ha olimpiára akar jutni, arra az erős magyar mezőnyben nem sok esélye lenne, a váltást pedig még most kell kezdeményezni, hogy az esetleges eltiltás miatt a következő, 2016-os olimpiára felkészülhessen. Kozák eljött volna a Honvédtól, még csak azt sem mondhatjuk, hogy a 63 milliós olimpiai jutalom miatt elveszítette a realitásérzékét, ami vádként elhangzott eddig jó párszor. Az ugyanakkor valóban furcsa, miért jött elő rögtön azzal a gondolattal, hogy a vőlegényét szeretné maga mellé, és szeretne több időt vele lenni edzéseken, edzőtáborban, mert egy profi sportolónak el kell viselnie szerettei távollétét. Kicsivel ügyesebb kommunikációval biztosan nem növekedett volna ellentábora.