Ennyi pofont rég kapott a kajak-kenu

2013.06.17. 12:50
A kellemetlen eredmények még időben jöttek a kajak-kenu Európa-bajnokságon. Az olimpiai számban nyert egy aranyérem kevés. A világbajnokságig van idő újragondolni a terveket, és van idő erőt gyűjteni is.

Tizenegy érmet, ebből három aranyérmet szerzett Magyarország a portugáliai kajak-kenu Európa-bajnokságon. Ezzel az éremtábla harmadik helyét elcsípte az oroszok és a németek mögött, a szintán hármat gyűjtő lengyelek és csehek előtt.

Storcz Botond kapitány eredetileg tíz érmet várt, ami meglett, mégis csalódott kissé, erre lehet következtetni nyilatkozatából, hogy a vb-n több aranyat vár.

Kicsit nézzünk is előre, amikor a mostani teljesítményt értékeljük, és nézzük, mire alapozhatta véleményét Storcz az augusztus végi, szeptember eleji világbajnokságon, ahol négy arany szerinte elvárható. Nyilván akkor lenne a szakember a legboldogabb, ha olimpiai számban sikerülne még egyet nyerni a német vb-n.

Kezdjük a két nagy pozitívummal. Az olimpiai bajnok női kajaknégyesből Kozák és Kovács maradt, de Kárásszal és Dusev-Janiccsal kiegészülve az egység kiválóan teljesített, ami ezúttal is jelezte a szakág erejét. Kis készüléssel, kevés összehangolódással is sikerült megőrizni a hegemóniát.

Megjelent egy reményteljes egységünk kenuban, a páros ezer méteren Vasbányai Henrik és Mike Róbert második lett, a végén pedig kirobbantak az erőtől.

Mivel kenuban az európai mezőny nagyjából egyenlő a világgal – egy kanadai, kubai páros megjelenhet, de Kína valószínűleg már nem -, joggal számolhatunk velük éremesélyesként. Mivel az olimpián nem volt magyar egység, és mivel 22 és 29 éves (Mike) versenyzőkről van szó, rájuk alighanem lehet építeni a jövőben.

A pozitívumok sora itt olimpiai szemszögből véget is ért, mert a Londonban győztes férfi kajakpáros (Dombi, Kökény) csak ötödik lett, Janics és Kovács pedig bronzérmes, Janics egyéniben kétszázon is bronzos - az olimpiai eredményét itt hozta -, ahogy a férfi négyes is harmadik, ők is rontottak egy helyet.

De talán ennél fájóbb, hogy a szintén olimpiai bajnok Kozák Danutát az időközben szerb színekben induló Benedek Dalma győzte le ötszázon, és ekkora előnyt rég adott el a magyar versenyzőnő.

Egyik eredménnyel sincs ugyanakkor komoly baj. Kozák valószínűleg erősebb lesz a vb-re, és bár ott is lehet szélvédett pálya, jelentősen gyorsulhat Duisburgra a mostani figyelmeztetés után.

Mindenki másról is megállapítható, hogy még gyorsulhat, Dombiék vélhetően még egyszer nem rajtolnak ennyire rosszul, jól kielemzik, hogy pontosan, mi történt velük. A szegedi Világkupán megvolt a sebességük, a helyes útra visszatalálni talán nem annyira nehéz.

A nőknél viszont érdemes megállni még egy pillanatra. A hat olimpiai számban érdekelt versenyző hat edzőnél készül jelenleg. Korábban a szakág nagy erejének azt nevezték a szakemberek, hogy klubedzéseken is meg kell halniuk, hogy esélytelenebbek bármikor legyőzik az esélyesebbeket, akik másnapra ebből erőt és elszántságot merítenek, és mindenáron vissza akarnak vágni. Pillanatnyilag a központi nagy klub, a Honvéd megszűnt, a versenyzők a tavalyi olimpián után szétszéledtek, csak Kovács Katalin maradt Csipes Ferencnél, az örökös húzó és hajtóerő megszűnt. Csipes el sem utazott az Eb-re.

Ettől még a vb-re nem várhatóak rosszabb eredmények, sőt. A versenyhelyzet ugyanis adott, csak épp nem kézzelfogható napi és klubszinten.

Janicsék ötszáz párosban biztosan kettős konkurenciával számolhatnak a vb-n, és mivel a kétszázat már megnyerték, csak az a feladatuk, hogy azt a sebességet és erőt még fokozzák. Ha jellemükből és makacsságukból indulunk ki, inkább azzal számolunk, hogy a július közepi következő hazai válogatóra még erősebbek és elszántabbak lesznek. Erre szükségük is lesz, mert Kárász Anna már a négyesbeli aranyával igazolta, vele komolyan számolni kell. Vad Ninettával együtt nagyobb erőre késztethetik Kovácsékat.

A kenus Vajda Attila negyedik helyre érkezett be ezren, ötezren nem ért célba. Ő még ugyancsak új erőre kaphat, látva, hogy az olimpia után ismét nem állt dobogóra.

Érdemes kiemelni, az oroszok három olimpiai számot nyertek, a lengyelek és németek egyaránt kettőt; magyarok, dánok, csehek, szerbek, svédek egyet-egyet.

Jól jelzi az eredménysor, egyre szélesedik a sportág, növekszik a konkurencia az Európa-bajnokságon, kényelmesen már nem érhető el eredmény, bár olimpia utáni évben a színvonal vissza szokott esni. A világbajnokságra újabb menők neveznek Ausztráliából, Új-Zélandról, Amerikából, akár Dél-Afrikából.