Záporoztak a magyar aranyérmek a kajak-kenu Eb zárónapján

D KOS20220821018
2022.08.21. 11:18 Módosítva: 2022.08.21. 11:18
Kiválóan kezdődött a vasárnap kajak-kenusaink számára a müncheni Európa-bajnokságon, mivel Pupp Noémi rögtön az első döntőben Európa-bajnoki címet szerzett női K-1 1000 méteren. Nem sokkal később érkezett az újabb magyar arany, Bragato Giada és Nagy Bianka párosa első helyen ért be 200 méteren, míg a Lucz Anna, Kiss Blanka kajakpáros 200 méteren szerzett aranyérmet. Összefoglalónk a vasárnapi napról.

Tegnap  Kopasz Bálint aranyérme adta meg az alaphangot a müncheni kajak-kenu Európa-bajnokság szombati döntőihez magyar szempontból. Olimpiai bajnokunk K-1 1000 méteren védte meg Eb-címét. Bő 40 perccel később érkezett az újabb érem, Bragato Giada és Nagy Bianka küzdelmes verseny végén lett második női C-2 500 méteren.

Jól kezdődött a vasárnap is kajak-kenusaink számára, mivel délelőtt Kiss Péter Pál ismét megvédte címét KL1-ben a para kajak-kenu Eb-n. A 19 éves, paralimpiai és világbajnok magyar versenyző sorozatban harmadszor diadalmaskodott a kontinensviadalon, mögötte Suba Róbert a negyedik helyet szerezte meg.

A világon a legjobb dolog nyerni egy ilyen versenyen. Jó volt a reggelem, láttam, hogy végre nem az az ítéletidő fogad, mint tegnap, a hátszélnek is örültem. Vártam már a rajtot nagyon, és éreztem, hogy jó pályát fogok menni

– mondta az MTI-nek a Budapesti Honvéd parakajakosa. 

Említésre méltó volt még délelőttről Varga Katalin teljesítménye, aki bronzérmet szerzett KL2-ben, szintúgy, mint a tavalyi paralimpián és a két héttel ezelőtti kanadai vb-n. 

A vasárnapi döntőket Pupp Noémi nyitotta K-1 1000 méteren, aki még a tegnapi napon Fojt Sára párjaként a 4. helyen jött be a női párosok 500 méteres számában. Egységükkel szemben előzetesen a döntős szereplést tűzték ki célul, így aztán ígéretük szerint szombaton már egy tét nélküli evezés várt rájuk: végül a bronz sem volt messze.

Végül egyéni számában szenzációs teljesítménnyel az első helyen ért be, így Pupp Noémi 1000 méteren Európa-bajnoki címet szerzett! 

A következő versenyszám, amelyben érdekeltek voltunk, a férfi K-2 1000 méter volt, de újabb magyar érem nem született, a Kulifai Tamás, Noé Bálint kettős a negyedik helyen ért be.

Nem úgy, mint a női kenuspáros 200 méteres fináléjában, ahol szenzációs hajrával a Bragato Giada, Nagy Bianka páros aranyérmet szerzett, megszerezve a magyar csapat második elsőségét vasárnap.

Bragato Giada a bravúros győzelem után kiemelte: amikor beértek a célba, még fogalma sem volt, hányadik helyen végeztek.

Én semmit sem láttam a befutónál, csak egyszerre hallottam négy dudát, nem tudtam, melyik a miénk. Aztán Bianka szólt, hogy a kivetítőn minket írtak ki elsőnek, akkor már mertem örülni. Friss páros a miénk, de azt érzem, hogy pályáról pályára jobbak vagyunk, ez a döntőben is kijött.

Kicsivel később újabb magyar aranyérmet ünnepelhettünk, mivel a 

Kiss Blanka, Lucz Anna kajakpáros 200 méteren, mondhatni, rutinszerűen húzta be az első helyet. 

A délutáni folytatásban először Rendessy Eszter szállt vízre K-1 500 méteren, és szenzációs hajrával a második helyre ért be, ezüstérmet szerezve. 

Kopasz Bálint és Nádas Bence párosa a világbajnoki elsőség után az Európa-bajnokságon is első helyen ért be K-2 500 méteren, megszerezve ezzel a magyar csapat negyedik aranyérmét vasárnap. 

A sprintszámok végén a Kiss Blanka, Lucz Anna, Csikós Zsóka, Gazsó Alida Dóra négyes bronzérmet szerzett K-4 500 méteren.

Az 5000 méteres számoknál is örülhettünk magyar aranyéremnek, Kőhalmi Emese a női kajakosok versenyében zárt első helyen.

A magyarok vasárnapi, hátralévő kajak-kenu programja, A DÖNTŐK:

férfi K-1 5000 m 15.30

női K-1 5000 m 16.05

női C-1 5000 m 16.50

(Borítókép: A győztes Pupp Noémi a célban a női kajak egyes 1000 méteres döntőjében a müncheni multisport-Európa-bajnokságon 2022. augusztus 21-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)