Férfi kézi-vb: vasárnap halálmeccs az oroszok ellen

2007.01.27. 22:11
Elszenvedte második vereségét is a németországi férfi kézilabda-világbajnokságon a magyar válogatott. A spanyolok ellen jól kezdtek Nagy Lászlóék, de a második félidő elején visszaestek és bár össze nem zuhantak, nem sikerült megszorítani a vb-címvédőt. A negyeddöntő eléréséhez legalább döntetlenre kell végezni a dánoktól kikapó oroszok ellen.

Négy győzelem és egy vereség után találkozott a férfi kézilabda-válogatott a világbajnokság középdöntős csoportjában a címvédő Spanyolországgal. Skaliczki László csapatának egyértelmű a célja, az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt érő hetedik helyen végezni. Ehhez a hatcsapatos középdöntő első négy helyén kell végezni, ami a negyeddöntőt jelentené.

Kell a pont az oroszok ellen

Az első körben, a kieli négycsapatos csoportban fantasztikusan teljesítő és veretlen magyar csapat a középdöntőt is jól kezdte, legyőzte Csehországot és négy ponttal állt a harmadik helyen. Azonban ekkor megsérült a fantasztikusan védő Puljezevics Nenad kapus, nem bírta tovább addig is fájó dereka. A következő meccsen, az olimpiai aranyérmes Horvátország ellen leggyengébb németországi teljesítményüket nyújtották Nagy Lászlóék: nem 25 kapott, hanem a mindössze dobott 18 góllal volt gond.

Mindeközben Dánia - amelyet első vb-meccsén legyőzött a magyar csapat - legyőzte a világbajnok spanyolokat, kissé megnehezítve ezzel a mieink dolgát. A feladat egyértelmű: Gál Gyuláéknak az utolsó két meccsen (vasárnap az oroszok ellen ér véget a középdöntő) legalább egy pontot kell szerezniük, vagy ha ez nem sikerül, akkor az oroszoknak le kellett volna győzniük szombat este a dánokat.

A világbajnok ellen sem volt esélytelen a magyar válogatott, feltéve, ha támadásban sokat tud javulni a horvátok elleni formából a csapat és amennyiben a nemcsak védéseivel, hanem fanatizmusával is erőt adó Puljezevic felépül. A kapus, két injekcióval végül a kezdés előtt vállalta a játékot, ami mindenképp bíztató volt.

Első félidő: jó kezdés, visszaesés, felzárkózás

A piros mezben játszó magyar csapat kezdte a meccset és Gál Gyula meg is szerezte a vezetést Diaz Ivo passza után (1-0). Nagy László gyönyörű átlövésgólokkal duplázta és triplázta az előnyt és közben Puljezevics Nenad bemutata első védését (3-0).

Egy eladott labda után a negyedik percben szerezték első góljukat (3-1), de Diaz Ivo századik válogatottbeli gólja már a 4-1-et jelentette.


Kattintson!

Iker Romero hetesből, majd átlövésből volt eredményes, Davis a szélről talált be, a mi támadásaink nem jött össze, így egy gólra jöttek fel a spanyolok, aztán egyenlítettek is a nyolcadik percben (4-4).

Romero harmadik gólja már spanyol vezetést hozott, aztán belőtte harmadik gólját Davis is, így a világbajnok vezetett két góllal (4-6).

Egy-egy gól mindkét oldalon (5-7), aztán Diaz, Nagy László góljaival zárkóztunk, sőt, a két Spanyolországban szereplő játékos az egyenlítést is összehozta az első negyedóra végére (8-8).

Átlövésből Entrerrios vissza a vezetés a világbajnoknak, de Gál ismét egyenlített (9-9), és jött egy menetrendszerű Puljezevics-védés is. Ilyés volt pontatlan, aztán a beálló Fonseca talált be.

A hibákkal jásztó Ilyés úgy lőtte a tizedik gólunkat, hogy a saját kipattanóját lopta ela spanyol védőfal tagjai elől (10-10).

Tartottuk a lépést a világbajnokkal, Romero hetesgólja után egy nagyon szépen kijátszott akció után Iváncsik Gergő egyenlített újra (11-11).

Elég volt két hiba és Alberto Entrerios, valamint a gyors Thomas már kettőre növelte a spanyol vezetést (11-13), de nem váratott magára a szintén gyors magyar válasz. Előbb Ilyés villant, majd lefordulásból Iváncsik Tamás egyenlített. (13-13)

Alberto Entrerios találata után beállógólok jöttek - kétszer-kétszer Gál, illetve Fonseca -, így a véghajrára 15-16-tal fordultak a csapatok.

Skaliczki László időt kért másfél perccel a vége előtt, de az utolsó percre csak Romer hetese és a kétgólos hátrányunk maradt. A szünetben: 15-17.

Második félidő: tisztes összezuhanás

Diaz góljával közelítettünk a fordulás után, erre Romero felelt, Nagy szép betörésgóljára meg az ellenállhatatlan Fonseca (17-19). Perez gólja háromgólos hátrányt jelentett, de a következő támadásban Gál Gyula nem hibázott (18-20).

Fonseca és Rodriguez újra villant, miközben Gál lövését fogta Barrufet, így az eddigi kegnagyobb különbség alakult ki: 18-22.

Alberto Enterrios még hátrányban is gólt tudott szerezni, Gál hiába szépített, mert Davis lefordult, így 19-24-re alakult a meccs.

Visszajött a csapatba az ezúttal kicsit gyengébb Császár, beállóban Gált váltotta Herbert. Kicsit javukt a védekezésünk, Diaz továbbra is nagy formában jétszott, így Iváncsik Gergő hetese a 21-24-et hozta.


Kattintson!

Hiába lőtte első vb-gólját a szegedi Herbert Gábor, Davis újra villant: 22-26. Mocsai Tamás bejött, gólt lőtt, de ápolni kellett, mert a földre vitték. Újra emberelőnyben játszhattunk, de jött a menetrendszerű spanyol beállógól (23-27). Aztán jött a második gól is a spanyolok emberhátrányából, Iváncsik Tamás azért tudott a jobbszélről válaszolni (24-28).

Iváncsik Gergő három gólra hozta fel a csapatot, majd jött egy spanyol kiállítás, de nem kaptunk gólt, hanem az öcs, Tamás góljával kettőre zárkóztunk (26-28).

Magyar kiállítás jött, Fazekas védett, de a következő támadásból nem sikerült betalálni, maradt kettő közte.

Egy percig Nagyék játszottak emberhátrányban ezt Belasategui kihasználta, és egyenlő volt, amikor Garcia és Thomas ötre növelte a különbséget (26-31).

Öt perccel a vége előtt tehát eldőlt a meccs, de Iváncsik Tamás szépen kijátszott akcióból hozta négyre a különbséget: 28-23.

Az utolsó három perc már nyugodtan telt, jutott egy Diaz-gól és egy Herbert-kiállítás a végére. Iváncsik Gergő hetest értékesített, Barrufet kapus megsértődött, mondváb közel ment a fejéhez a labda. A befejezést Diaz Ivo gólja hozta meg így lett a vége 31-33.

Csak egy kiemelkedő teljesítmény volt

A magyar csapat végig jól tartotta magát, de a spanyol beállókkal egyéltalán nem tudott mit kezdeni. Ezúttal Puljezevics sem tudott akkorát lendíteni, mint a dánok és a norvégok ellen. Nagy Lászlónak voltak jó periódusai, Császár Gábornak azonban a horvát mérkőzéshez hasonlóan ezúttal sem ment (négy kísérletből nulla gól). Az egyértelműen legjobb a klasszisteljesítményt nyújtó Diaz Ivo volt, akit az is motiválhatott, higy maga is Spanyolországban lőtt. A döntő momentum egyébként az lehetett, hogy 23-26-nál emberelőnyben kaptunk két gólt.

Folytatás vasárnap az oroszok ellen, akik szombatb este kikaptak Dániától. Mivel az északiak valószínűleg legyőzik vasárnap Csehországot, ezért Skaliczki László csapatának legalább döntetlent kell elérnie Oroszország ellen. Az oroszoknak is van még esélyük a tvábbjutásra, viszont nekik győzniük kellene ellenünk.

Jegyzőkönyv, középdöntő-csoportok állása, program

Magyarország-Spanyolország 31-33 (15-17)
a magyar gólszerzők: Diaz 8, Gál, Iváncsik G. 5-5, Nagy L., Iváncsik T. 4-4, Ilyés 3, Mocsai, Herbert 1-1

I. csoport : A csoport állása: 1. Németország 6 pont (124-110), 2. Izland 6 (133-120), 3. Lengyelország 6 (124-120), 4. Franciaország 4, 5. Szlovénia 2, 6. Tunézia 0 (Az első négy csapat már biztos negyeddöntős)
Franciaország-Németország 29-26
Izland-Szlovénia 32-31
Lengyelország-Tunézia 40-31

II. csoport: A csoport állása: 1. Horvátország 8 pont, 2. Spanyolország 6, 3. Dánia 4 (108-105), 4. Magyarország 4 (107-112), 5. Oroszország 2, 6. Csehország 0
Horvátország-Csehország 31-29
MAGYARORSZÁG-Spanyolország 31-33
Dánia-Oroszország 26-24
(valamennyi mérkőzés Mannheimben)