Sorsdöntő mérkőzést buktak el a férfi kézisek

2007.01.28. 22:41
A férfi kézilabda-válogatott utolsó középdöntőbeli meccsét öt másodperccel a vége előtt bukta el a németországi világbajnokságon. Pedig a döntetlen is elég lett volna az oroszok ellen a negyedddöntőhöz. Estére eldőlt: a csehek kikaptak a dánoktól, így Skaliczki László csapata nem jutott a legjobb nyolc közé. Nagyon messze kerültünk a 2008-as olimpiától.

Az utolsó meccsre hagyta a döntést, de legalább a saját kezében volt sorsa férfi kézilabda-válogatottunknak a németországi világbajnokságon. Skaliczki László csapat az első hét helyet célozta meg és ehhez vasárnap legalább döntetlenre kellett volna végezni Oroszország ellen. Nem sikerült: öt másodpercen múlott.

Felülemelkedni a fáradtságon

Az első hét hely azért volt fontos, mert azok a csapatok vehetnek majd részt az olimpiai kvalifikációs tornán, a 2008-as játékokért. Aki nem harcolja ezt ki Európából, még van esélye erre: a következő évi Európa-bajnokság legjobb még nem kvalifikált csapata szintén ott lehet Pekingben. Azt a tornát azonban Norvégiában rendezik és a hazaiak biztosan mindent megtesznek a németországi kudarc kijavításáért.


Kattintson!

A magyar válogatott nagyon jól kezdte a németországi vb-t: első két meccsét nagyszerű játékkal nyerte az esélyesebbnek tartott Dánia és Norvégia ellen, majd a kötelező feladatot is teljesítette Angola ellen. A középdöntőbe így két ponttal érkezett a csapat, a lendület kitartott Csehország ellen is: az első félidőben káprázatos játékkal döntötték el a meccset Nagy Lászlóék. Azonban a folytatásra már nem tudott kijönni derékbajai miatt az addig félelmetes Puljezevics Nenad és a többiek is fáradni kezdtek. Ez látszott Gál Gyuláékon az olimpiai bajnok horvátok és a vb-címvédő spanyolok ellen is. Azonban fogadkoztak: az oroszokat legyőzik.

Kínlódó oroszok

Azt a csapatot, amelyet ilyen néven eddig egyszer sikerült legyőzniük. Legutóbb a 2004-es olimpia bronzmeccsén találkozott a két együttes, akkor a vasárnapi ellenfél győzött 28-26-ra. Az oroszok a vb-n nem teljesítenek meggyőzően: az első csoportkörben kikaptak a horvátoktól, döntetleneztek Dél-Koreával, Marokkó ellen csak edzettek. A középdöntőt nulla ponttal és a spanyolok elleni vereséggel kezdték. Majd jött a csehek elleni szűk győzelem és a dánok elleni vereség. Pedig ha megteszik nekünk a szívességet és győznek, a vasárnapi meccsnek számunkra már nincs tétje.

Remek első félidő

Jól kezdte a fontos mérkőzést Skaliczki László csapata, Puljezevics Nenad ziccerrel nyitott, de Iváncsik Tamás kapott egy irtózatos ütést az orrára és már nem léphetett többet pályára. Állandósult a két-háromgólos előnyünk. Nagy László egyértelműen felnőtt a téthez: ha kellett lőtt, ha kellett gólpasszokkal tömte a társait.

Ha zárkóztak is az oroszok, sikerült újból meglépni. Nagy mellett a spanyolok ellen is remeklő Diaz Ivo vitte még előre a csapatot. Érdekes volt a felállás: az olimpiai bronzérmes a beállónkkal, Gál Gyulával nem tudott mit kezdeni, a magyar csapatnak viszont a szélsők okoztak megoldhatatlan problémát Csázszár Gáboréknak.

A félidő közepén a másik szélsőnk, Iváncsik Gergő is megsérült, ő tudta folytatni a játékot, de egyértelmű volt, nincs százszázalékos állapotban.

A szünet előtt Nagy harcossága jelentette a háromgólos előnyünket, így fordultunk 15-12-vel.

A második félidő a tarthatatlan szélső, Koksarov góljaival indult, míg nálunk a hetes is kimaradt, így Krivoslikov révén egyenlítettek az oroszok. Ekkor még sikerült visszaverni a korábbi olimpiai és világbajnokot, de 18-19-nél már náluk volt az előny.

Fordulópont

A döntő momentum talán az volt, amikor 21-20-as magyar vezetésnél Diaz Ivót kiállították, sőt hetes is járt a szabálytalanságért. Zsinórban lőttek ekkor négy gólt az oroszok (21-19-ről alakult az eredmény 21-23-ra), és innen már csak futottak az eredmény után Nagyék. A vágyott egyenlítés 24-24-nél sikerült, sőt a vezetés is megvolt, Rasztvorcev azonban egyenlített. Az utolsó percre fordulva a magyarok támadhattak, 25-25-nél.

Diaz tört be a védők közé, a hetes azonban elmaradt, de nálunk maradt a labda és Iváncsik Gergő elvétette a lövést. 35 másodperc volt hátra, amikor megindult az orosz támadás: Rasztvorcev a sípszó alatt talál be, nem adták meg a bírók, hanem Gált kiállították. Nagyon lassan teltek a másodpercek, végül öttel a vége előtt a végig kiemelkedő Koksarov betört és furcsán szálló lövésével 25-26-ra alakította a végeredményt.

Öt másodpercen múlt

Elképesztően minimális esélye még ekkor is volt a magyar csapatnak a legjobb nyolc közé kerülésre: az esti meccsen Csehországnak meg kellett volna vernie Dániát egy góllal. Ez a helyzet rendkívül hasonló volt a 2003-as vébén előállttal: akkor a szaúdiak megverték Argentínát és ezzel továbbjuttatták a már hazautazásra becsomagolt magyar válogatottat. Most nem ez történt: Dánia négy góllal verte a cseheket és negyeddöntős. A magyar csapat kedden Hamburgban Szlovéniával játszik a kilencedik helyért.

Középdöntő, eredmények

II. csoport (Mannheim)
Oroszország-Magyarország 26-25 (12-15)
A magyar gólszerzők: Gál 7, Iváncsik, Nagy L. 5-5, Császár 3, Diaz 2, Vadkerti, Ilyés, Mocsai 1-1
Horvátország-Spanyolország 29-28 (11-16)
Dánia-Csehország 33-29 (17-15)
A csoport végeredménye: 1. Horvátország 10 pont, 2. Dánia 6, 3. Spanyolország 6, 4. Oroszország 4, 5. Magyarország 4, 6. Csehország 0
(Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek)

I. csoport (Dortmund és Halle)
Lengyelország-Szlovénia 38-27 (17-13)
Németország-Izland 33-28 (17-11)
Franciaország-Tunézia 28-26 (18-11)
A csoport végeredménye: 1. Lengyelország 8 pont, 2. Németország 8, 3. Izland 6, 4. Franciaország 6, 5. Szlovénia 2, 6. Tunézia 0
(Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek)

A további program:
hétfő: szünnap
kedd, negyeddöntők:
Lengyelország-Oroszország
Németország-Spanyolország 17:30 ó, Köln
Horvátország-Franciaország
Dánia-Izland
A 9. helyért:
Magyarország-Szlovénia 15 ó, Hamburg
A 11. helyért:
Csehország-Tunézia 15 ó, Köln
A többi helyosztó eredménye
A 13. helyért:
Norvégia-Ukrajna 32-22 (12-12)
A 15. helyért:
Koreai Köztársaság-Argentína 38-31 (19-13)
17. helyért:
Egyiptom-Kuvait 26-22 (12-14)
A 19. helyért:
Brazília-Marokkó 36-29 (17-12)
21. helyért:
Angola-Grönland 29-28 (14-12)
23. helyért:
Katar-Ausztrália 36-22 (15-14)

Részletes közvetítés, első félidő

A fehér mezben szereplő magyar csapat kezdte a mérkőzést. Nagy László betörése után hetes következett, amit Iváncsik Gergő lőtt be, 1-0. Puljezevics ziccert védett, miközben Iváncsik Tamás ütést kapott az orárra, amiből ömlött a vér, elképzelhető, hogy törött is. Diaz átlövését hárította az orosz kapus, az ellenakcióból Koksarov egyenlített (1-1), de csak ideiglenesen, Gál Gyula beállóból talált be (2-1).

Az ötödik perc elején Nagy László indította Iváncsik Gergőt (3-1), Igropulo szépített, de Nagy továbblendítette a csapatot (4-2). Császár fordult le szépen a védőkról, háromgólos a hetedik percben a magyar előny: 5-2.

Krivoslikovra nem figyeltek a védők, a jobbszélső hozta fel 5-3-ra csapatát, majd Koksarov egy gólra zárkóztatta az oroszokat.

Nagy Lászlót ezúttal nem zavarta a tét: újabb átlövésgólja, 6-4. Aztán Diaz lépett ki, elütötték, hetes és kiállítás járt ezért, Iváncsik Gergő azonban elvétette a hetest. Újabb hetes, ezt Császár hibázta el, fél percig kettős emberelőnyben játszhat a magyar csapat.

Igropulo lőhetett szintén hetest, ő azonban nem vétett: 6-5. Már szimpla az emberelőny, Diaz betörésből eredményes, de Ivanov emberhátrányból is eredményes (7-6).


Kattintson!

Puljezevics nagy védése Filippov ziccerére azt jelenti, nem tudnak egyenlíteni az oroszok. Ezúttal is Diaz a vezéregyéniség, betörésből újra betalál: 8-6. Gól után nagy passz: Diaz Gállal lövet gólt, ismét három góllal vezetünk, 9-6. Igropulo hetest vét, de a kipattanó az övé, 9-7.

Gál beállóból újra eredményes (10-7), aztán Krivoslikovot hagyjuk egyedül, de Nagy László újra betalál betörésből (11-8).

Koksarov büntetőből szerzett harmadik góljával kettő közte, aztán Gál Gyula gyönyörű gólt szerez estében, kifordulva (12-9). Krivoslikov, majd Vadkerti talál be, így lesz 13-10.

Koksarov előbb mezőnyből, majd hetesből talál be, zárkóznak az oroszok, 13-12.

A hajrára jól fordulunk, előbb Puljezevics véd ziccerben, majd Gál Gyula megint gólt szerez beállóból (14-12).

Nagy László előbb kapufát lőtt betörésből, mjad a kipattanó hozzá került és nem hibázott tíz másodperccel a szünet előtt: 15-12.

Második félidő

A hatodszor eredményes Koksarov góljával indult újra a mérkőzés. Szélről sem sikerült őt megakadályozni, így 15-14. Nagy László betörését csak szabálytalansággal sikerült megállítani, Iváncsik értékesítette a hetest (16-14). Koksarov azonban tarthatatlan, egy kipattanót csíp el és újabb gólt lő: 16-15.

Nagy László ad szép passzt a háta mögött Tombornak, akit elkaszálnak. Kiállítás és hetes jár ezért, de Iváncsik újra elhibázza a büntetőt. Aztán lépéshibát vét Nagy, az oroszok emberhátrányban játszva akár egyenlíthetnek is. Ez Igropulónak sikerül is: 16-16.

Ami nem megy előnyben, megy egyenlő állásnál: Ilyés szép gólt szerez átlövésből. Hiába a 17-16, mert a széleket nem tudjuk védeni, most Krivoslikov talál be (17-17).

Sikerül kritikus pillanatban észnél lenni: labdaszerzés és indítás után Iváncsik Gergő lövi a tizennyolcadikat (18-17).

Ivanov tört kapura Tombor és Gál között, újabb orosz egyenlítés, 18-18. Koksarov megint megveri a védőinket, először vezetnek az oroszok: 18-19.

Gál vasárnap sem tud hibázni, ha nála a labda, akkor gól: 19-19 a 43. percben.

Mocsai nem hibáz, hiába lökik, erőszakos és ezzel újra magyar vezetés 20-19-cel.

Az orosz beállót sikerül helyzetbe hozni, Csipurint ziccerben lökik, a hetest azonban Koksarov kihagyta, a kipattanót betette, de a bírók úgy ítélték, rálépett a vonalra. Az oroszok dadognak támadásban, időt kérnek.

Igropulo kapufája után Diaz Ivo nagy passzt ad és Gál természetesen nem hibáz (21-19). Ivanov sem hetesből, így 21-20.

Nem elég, hogy Csipurin betörése után jön a hetes, Diazt ki is állítják. Igropulo nem bibázott: 21-21. Labdát adtunk el, a lefordulás végén azonban Fazekas ziccert fogott.

A zsinórban harmadik orosz gól természetesen a jobbszélső Krivoslikové, ezzel 21-22, de vége az emberhátrányunknak.

Hiába a kivédekezett támadások, az oroszok kétszer is visszakapták a labdát, Ivanov a nekünk legrosszabb időpontban talált be, 21-23.

Nagy László hiába talált be, a bírók passzív játékért már közben elvették a labdát, szerencsére az ellentámadást az oroszok elvétik, aztán Nagy László nem hibázik: 22-23.

Rasztvorcev először eredményes, aztán Diaz betörése hetest és Jevdokimov kétperces kiállítását eredményezi. Császár most nem hibázza el: 23-24. Nagy esély a magyar csapat előtt.

Fazekas hárítja Rasztvorcev lövését, aztán Császár nagy góllal bizonyítja újra klasszisát, 24-24.

Döntő pillanatban veszítik el az oroszok a labdát, de a mi támadásunkból Nagy László nem talál be.

Ivanov az oldalhálót találja el, a fordulásból Iváncsik lő gólt. Rasztvorcev azonban válaszol: 25-25.


Kattintson!

Az utolsó perc elején Diaz tör be, a hetes elmarad, de miénk a labda. Iváncsik ellövi.

35 másodperc van hátra, orosz támadás. Rasztvorcev sípszó alatt talál be, nem gól, de Gált kiállítják.

Öt másodperccel a vége előtt Koksarov betalál: 25-26 a vége.

Rendkívül minimális esélye maradt a magyar csapatnak: ha Csehország megveri a belelendült Dániát.