BL-döntő közelében a győri női kézisek

2008.04.20. 19:27
Idegenben 25-23-ra győzött a női kézilabda Bajnokok Ligája-elődöntő első meccsén a Győri Audi ETO KC a világbajnokokkal telerakott Zvezda Zvenyigorod ellen. Támadásban sikerült pótolni a sérülés miatt távolmaradó Görbicz Anitát, a védekezés pedig tökéletes volt.

Tavaly után idén is bejutott a BL elődöntőjébe a Győr női kézilabdacsapata. Egy éve azonban elbukták a döntőért vívott párharcot, most egységesen és a nagyon magabiztosan megnyert alap- és középszakasz után következett az elődöntő. Ott azonban a hét világbajnokkal felálló Zvezda Zvenyigorod várt Pálinger Katalinékra. Ráadásul úgy, hogy a Magyar Kupa egy héttel ezelőtti döntőjében a csapat legjobbja, a világ egyik legjobb kézilabdázónője, Görbicz Anita bokaszalag-szakadást szenvedett.

Biztos vezetés után gólszünet

Nagy kérdés volt tehát, hogy az első idegenbeli meccsen hogy bírja majd a támadásban biztosan gyengülő magyar csapat. Az már az első félidőben kiderült, a gólszerzéssel nem lesz gond Görbicz távollétében sem: Aurelia Bradeanu sorra lőtte a gólokat. Folyamatosan tartotta kétgólos előnyét a Győr, 4-2, majd 6-4 után három is volt a különbség. 9-6-nál kapust cserélt a világbajnok orosz válogatott szövetségi kapitánya, Jevgenyi Trefilov edzette csapat, a Győr pedig képtelen lett a góllövésre. A hazai csapat eközben négy találatig jutott, így 11-10-es Zvenyigorod-vezetéssel zárult a félidő.

Tanácstalan világbajnokok

Három perc kellett az egyenlítéshez, majd kétgólos is volt a Zvenyigorod előnye. Ez azonban csak átmeneti volt, emberelőnyben fordított a Győr és vezetett 16-15-re. 17-17-nél hiába kért időt Trefilov, csapata támadásban látványosan tanácstalan volt. A Győr védekezése hibátlan volt, a Zvenyigorod hazai pályán általában harminc gól felett dobott a BL-ben is, most a húszból is alig jött ki. A kapuban Pálinger Katalin a tőle megszokott világklasszis teljesítményt nyújtotta, de az előtte védekezők is kellettek ehhez az eredményhez.

Vérten egészen szemtelen gólt szerzett, egy orosz támadás után egy indításból kicselezte Szajdova kapust és az orosz térfél közepéről állította be a 22-19-et. Tíz perccel a vége előtt továbbra is a Győr vezetett (23-20) és az előnyt higgadt játékkal, remek védekezéssel a meccs végéig megtartott.

Jöhet a Hypo

A 25-23-as győzelem után a visszavágót jövő vasárnap 16:15-kor rendezik Győrben. Az orosz csapat világbajnokokkal áll fel, innen a Győrnek mégis ki kell tudnia harcolni a BL-döntőt. Ahol könnyen lehet, hogy magyar érdekeltségű ellenfele lesz: a Németh András edzette és Tóth Tímeával, illetve Kirsner Erikával felálló bécsi Hypo ugyancsak Oroszországban, a Lada Toljatti ellenfeleként kapott ki 31-28-ra.