Mocsai: Nem hagyhattuk, hogy éles legyen

2008.10.13. 09:06
Az MKB-Veszprém tökéletesen tudta, hogy az első perctől nyomás alatt kell tartania az ukrán Zaporizzsját, és simán verheti a tehetséges fiatalokból álló hazai csapatot. A magyarok a szélsőket elrejtették, de ezt a meccset középen is meg lehetett nyerni. Jövő héten Izlandon lényegében már a továbbjutás is összejöhet.

A magyar bajnok MKB-Veszprém nagyon magabiztosan, hét góllal, 32-25-re verte az ukrán Zaporizzsját szombaton, ezzel megtartotta vezető helyét a Bajnokok Ligája F csoportjában. A Veszprém elviselte, hogy egy szélsővel játszott, hogy ukrán volt az egyik bíró, és az első perctől esélyt sem hagyott ellenfelének.

mocsai

„Ilyen kezdést nem lehet tervezni, ehhez szerencse is kell, de álomszerű volt. Úgy érzem, az elso tizenöt perc meghatározta a mérkőzés alakulását. Azt kértem a fiúktól, hogy nagy motivációs többlettel fussanak ki, a kipattanó labdák megszerzésére és a gyors visszafutásra különösen figyeljenek, lehetőséget se hagyjunk, hogy a bírók belenyúljanak a meccsbe. Huszonöt éves pályafutásom alatt még nem fordult elő, hogy nemzetközi meccsen az egyik érdekelt nemzet adja a bírót, de ha kockázatos is volt, belementünk” – kezdte értékelését Mocsai Lajos.

Az európai szövetség (EHF) nem győzött hálálkodni a magyarok rugalmasságáért, külön megköszönték, hogy így is vállalták a szereplést.

„Ez egyik csapatnak sem volt jó, ebben mindannyian egyetértettünk. Mert mégiscsak titkon számíthattak arra, hogy segítséget kapnak honfitársuktól, de a bírónak sem volt jó, mert ha esetleg éles meccs lett volna, és megvadulnak a hazai szurkolók, akkor akár nagyobb balhé is kialakulhatott volna. Szerencsére csak egy helyzetben tévedett durván az ukrán bíró, Sesum gólját nem adta meg, mert a labda kivágódott a vasról, rögtön felugrottunk, de aztán a román helyretette a hibáját” – magyarázta a szakember.

A taktikai felkészítésről elárulta, mindig teljes héten készül a BL-ben a következő ellenfélre, a játékosai nem is tudják, helyenként nem is értik, hogy a játék valamelyik elemét az első három napban miért gyakoroltatja többször velük. Pontosan azért, hogy a meccs napján ebből hasznot lehessen húzni.

„Tudatosan készültünk arra, hogy a beállónkat tolódással megjátsszuk, Gyula jó labdákat is kapott Eklemovicstól, és nagy hatásfokkal használta ki helyzeteit. Markovics is időben lőtt a szélről gólt, tudatosítva, hogy őt sem lehet figyelmen kívül hagyni. A szélsőket amúgy kicsit rejtegettük, de a helyzetünkben ez reális” – jelentette ki.

Mocsai meglátása szerint pillanatnyilag a kézilabda arról szól, hogy a csapatok miként képesek nagy előnyt szerezni, illetve a rivális ezt hogyan dolgozza le. Ezért nem szerette volna, hogy a végén kiengedjenek, mert a BL-sorozatban lesznek meccsek, amikor az utolsó percben is összpontosítani kell.

„Könnyű gólokat kaptunk középről a hajrában, amilyeneket nem szabad, amilyeneket nem tudok elfogadni. Ezért is bosszankodtam látványosan, nem hagyhattuk, hogy éles meccs legyen. Küzdeni kell minden centiért, ezt kell megtanulniuk a fiúknak” – mondta.

A jövőre Németországba távozó Marko Vujin tíz gólig jutott, ismét ő volt a magyarok legeredményesebbje, noha ezúttal mindössze egy hetest értékesítésett. (A Flensburg ellen kilencet lőtt, négyet büntetőből.) A taktika is az volt, hogy rá játszanak, mert az ukrán falat azon az oldalon sebezhetőnek vélte az edző.

veszp26

Mocsai örült annak, hogy két eddig még nem szereplő játékosa is bemutatkozhtatott a sorozatban. Bagarics mindjárt gólt szerzett, tőle amúgy tíz vagy tizenegy méterről is lövéseket, gólokat vár. Beállt a kapuba Ivan Pesics, aki korosztályos karatebajnok, de most már biztos, hogy a sportágban marad.

Egy hét múlva Izlandon a csapat lényegében már a továbbutást is kivívhatja egy újabb győzelemmel.

Perics leckéket adott a meccs után

Az ukránok magyarja, a kapus Majeri Zoltán – állítólag hét útlevele van – gratulált a veszprémieknek, és rögtön megragadta az alkalmat, hogy az ezúttal is világklasszis teljesítményt nyújtó Dejan Pericstől kérdezősködjön még a busz indulása elott. Perics mutatta neki, milyen helyzetekben hogyan és hol tartja a kezét, illetve a lábát, hogyan mozog. Pericsről Mocsai megjegyezte, hogy azért világklasszis, mert képességei határa közelében jár valamennyi meccsen, jóllehet már 37 éves, de irányít, figyel, lelkesít és nyugtat, akár az egész meccsen át.