Puhák voltunk, hiányzott az eksztázis, a vér

2008.10.21. 08:55 Módosítva: 2008.10.21. 08:59
Váratlan BL-vereséget szenvedett a negyven percen át szenvedő MKB Veszprém férfi kézilabdacsapata az izlandi bajnok Haukartól. Minden úgy alakult, ahogyan Mocsai edző várta, de a játékosai nem érezték át, hogy akár baj is lehet. A kellemetlen stílusban játszó izlandiak ellen meglepő hibákat követtek el védekezésben, támadásban sok ziccer maradt ki, és érthetetlenül sok volt az átadási hiba.

„Szégyellem magam, ha mások nem, akkor azok helyett is. De azért remélem mindenkiben van szégyenérzet, mert ez egy kínos vereség volt. Mi nem kaphatunk ki így Izlandon” – mondta az MKB-Veszprém vezetője, Hajnal Csaba, miután a KEK-győztes magyar kézilabdabajnok 27-26-ra alulmaradt az izlandi Haukar Hafnafjördurral szemben.

A magyaroknak átkozott helyszín Izland, hiszen a labdarúgó-válogatott is megalázó vereségeket szenvedett itt, és a kéziseknek is rossz emlékei vannak, mert az 1995-ös világbajnokságon történelmi mélypontra került a válogatott, nem jutott a legjobb tizenhat közé sem. Izlandon a kézilabda nemzeti kincs, és ha a Haukarnak nem is volt pekingi olimpiai ezüstérmes játékosa, nagyon erős társulat, amelyik szokatlan és kellemetlen stílusban játszik.

Ezért figyelmeztette valamennyi létező alkalommal Mocsai Lajos, a Veszprém vezetőedzője játékosait, hogy vegyék komolyan a meccset, nehogy kellemetlen meglepetés érje őket. A szombati edzésen azt mondta: „higgyetek nekem, ott fognak lógni a nyakatokon, nem lesz levegőtök, mindenhová üldöznek, tépik a gatyátokat, rögtön odacsapnak.”

Mocsai Lajos
Mocsai Lajos

Mocsai szorongott a találkozó előtt, és valamennyi jóslata bevált, az izlandiak ugyanazokkal a figurákkal szereztek gólokat, amelyekre felkészültek, mégsem tudtak semmit sem tenni ellene.

„Azt hiszem, a játékosok nem érezték át, mit kértem tolük, nem hitték el, hogy ilyen nehéz meccs vár rájuk. Inkább arra gondolhattak, nem lehet baj, eljövünk Izlandra, gyorsan lerendezzük a meccset, és mehetünk haza. Az elején azonban kimaradtak a ziccerek, hátrányba kerültünk, ami még jobban megzavarta a fejeket. A szünetben rendeztük a sorokat, a védekezés feszességét kértem, de miután kijöttünk a másodikra, a hatgólos különbség hirtelen kilencre ugrott, innen megpróbáltunk mindent, és ha Vujin vagy Perez értékesíti helyzetét, a döntetlent elérhettük volna. Nem így lett, számtalan tanulsága van ennek a vereségnek. Egy ilyen hosszú és erőltetett sorozatban, amilyenben vagyunk, óhatatlanul becsúszik egy hibapont, ez épp most jött elő” – magyarázta.

Az első félidőben az edzésen gyakorolt keresztpasszokból, második szándékú lövésekből szinte semmi sem jött vissza a meccsen.

„Megéreztük, hogy harmadik hete egy szélsővel kell játszanunk, mert a másik három sérült, Markovics most nem tudta pótolni Iváncsik Tamást, kiismerhető lövései voltak. A nyitott védekezés ellen nem volt elég két nap a felkészülésre, annak ellenére, hogy gyakoroltunk, nem tudtuk megoldani, amikor két emberünket letámadták.

Hiába próbálkoztunk, nem került készségszintre, hogy a nyitott védelem ellen miként kell játszani. Emellett különösen a szélső befutások hiányoztak. A legfájdalmasabb azonban, hogy rengeteg technikai hibát követtünk el.”

A szakvezető hozzátette azt is, viszonylag ritka, hogy hét vagy nyolc a kapufáról vagy a kapusról kipattanó labda sorozatban az ellenfélhez kerül, egy szezonban egyszer történhet ilyen.

„Általában nincs ilyen kézilabdás élményünk, nyilván ezért is voltak a védekezésben indokolatlan és felesleges kilépéseink. Ha tudtuk, hogy nem fog lőni az irányító, akkor is nagy rössel kirontottuk rá, amivel megnyitottuk a beálló előtti területet. A labdát be is játszották mögénk, és gólokat kaptunk. Hiába modelleztünk, videóztunk, hiába tudta mindenki a dolgát, óriási nagy problémát okoztak nekünk. Hiányzott az agresszivitás és az eksztázis. Enélkül pediglen nem lehet meccset nyerni a Bajnokok Ligájában.”

A Haukar története legnagyobb sikerét érte el, egyben nyitottá tette a továbbjutást, mert ha netán legyőznék a német Flensburgot, joggal pályáznának a második helyre.

„A lezser passzok ezen a szinten öngólokat jelentenek, rögtön kontráztak belőle, sajnos ezt láttuk is. Magunknak köszönhetjük a vereséget, nem kreatív játékosok rossz döntéseket hoztak fontos pillanatokban. Puha lelkületű emberekkel Izlandon nem lehet meccset nyerni. Ketten vagy hárman érezték át, mit kell tenniük, bennük volt megfelelő vér ilyen szintű meccshez.”

Nikola Eklemovics kilenc góljával kiemelkedett a csapatból, ő pontosan tudta, hogyan kell játszani. Csoknyai István másodedző fájdalmas mosollyal mondta is neki, ha ő a legeredményesebb, akkor nem nyernek meccset, mert akkor az azt jelenti, hogy az átlövők kevésszer találták el a kaput.

Mocsai nem élezte ki, hogy egy ilyen erős Veszprém kilencgólos hátrányba kerülhet, mert a sportág jelenleg a nagy különbségek eltüntetéséről és kialakításáról szól.

A Veszprém vasárnap Szegedre megy, a rangadón javíthat, bár a bajnoki ezüstérmes ellen rég nyert idegenben.

Férfi BL, F csoport, 3. forduló:

Haukar Hafnarfjördur (izlandi)-MKB Veszprém 27-26 (16-10)

Korábban: Flensburg-Handewitt (német) - Zaporizzsja (ukrán) 38-20

Az állás: 1. Flensburg 4 pont (101-78), 2. Veszprém 4 (87-80), 3. Haukar 4 (82-86), 4. Zaporizzsja 0