Régen vártunk egy ilyen győzelemre

2008.10.26. 17:26 Módosítva: 2008.10.26. 20:27
A magyar kézilabda-bajnokság vasárnapi örökrangadóját könnyedén nyerte a Veszprém Szegeden, miután Mocsai Lajos csapata végig vezetve, négy góllal győzni tudott a bajnoki ezüstérmes otthonában. A Szeged keményen küzdött, de a Veszprém jelenleg ennyivel jobb csapat.

Könnyed, négygólos győzelmet aratott a bajnoki címvédő MKB Veszprém a Pick Szeged otthonában. A vendégek végig vezetve igazolták a papírformát, és 30-26 arányban nyerték meg a magyar bajnoki örökrangadót a sérült kulcsjátékosai hiányán túllépni képtelen szegediek ellen, ezzel nagy lépést téve bajnoki címük megvédése felé.

Vladan Matics edző nem számíthatott a sérült Laluska Balázsra, és Daniel Andjelkovicsra, két kulcsjátékosa hiányában pedig emberfelettit kellett volna nyújtania a Szegednek ahhoz, hogy akár megszorítsa a bajnoki címvédő, KEK-győztes vendégeket. Az MKB-nál felépült Iváncsik Gergő, testvére, Tamás azonban nem állt Mocsai Lajos rendelkezésére, a magyar válogatott beállós Gál Gyula helyett pedig ezúttal a román Marian Cozma kapott bizalmat.

A Veszprém a mérkőzés elején magához ragadta a kezdeményezést (a Szeged 2-1-nél vezetett utoljára), és ha ellépnie nem is sikerült ellenfelétől, magabiztosan őrizte 2-3 gólos előnyét. A szegediek hiába küzdöttek nagyot nagyszerű közönségük biztatásával, az MKB egyszerűen erősebb csapatnak tűnt, és különösebb megerőltetés nélkül tartotta a különbséget.

A vendégcsapatban remekül irányított, és ezúttal gólerősen is játszott Eklemovics Nikola, így hiába teljesített a szokottnál gyengébben a félelmetes veszprémi átlövősor, a vendégek valahogy mindig könnyebben találták meg a lövőhelyzeteket, és a gyengébb napot kifogó Puljezevics mellett könnyedén szerezték góljaikat.

A mérkőzésnek több olyan szakasza volt, amikor benne volt egy nagy különbségű hazai vereség, hiszen 7 gólig is növelte előnyét a bajnoki címvédő, és hiába játszott meglepően gólerősen az elsősorban védekezésben kiváló Vladimir Oszmajics, Mocsai Lajos szorosabbra vonta a veszprémi falat az átlövők előtt, és ezzel gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzés sorsát.

A Szeged nagy szívvel küzdött, de a hazai fal nem tudott mit kezdeni nagyobb tudású ellenfelével, Cozma és Eklemovics között nagyszerűen működött a kapcsolat, ha pedig kettőjüknek nem sikerült bevenniük a második játékrészt remekül kezdő Marjanac kapuját, az átlövők és a szélsők találtak be, így a végére már csak a különbség maradt kérdéses,

A korábbiakkal ellentétben szándékos durváskodástól mentes mérkőzésen végül könnyedén győzött az erősebb kezdőcsapattal, és jobb cserékkel felálló Veszprém, mely négy év után tudott újra bajnoki mérkőzésen nyerni Szegeden, és győzelmével nagy lépést tett a bajnoki döntőben a pályaelőny megszerzése felé.

A mérkőzés után Mocsai Lajos méltatta a szegedi csapat küzdeni akarását, de megjegyezte, csapata teljesen megérdemelten nyerte meg a magyar bajnoki örökrangadót. – Tudom, hogy a veszprémi szurkolók nagyon régen várnak egy ilyen győzelemre, aminek természetesen mi is nagyon örülünk. A Szeged mindig kemény, és nemes ellenfél, amely ellen mindig komoly eredmény sikert elérni.

„Egy ilyen nagyszerű csapat otthonában mindig remek eredmény győzni – értékelt Mocsai Lajos, a Veszprém vezetőedzője. – Az izlandi vereség után nagyon akartunk nyerni, és sérültjeink ellenére fel tudtunk készülni a rangadóra úgy, hogy a Szeged összes lépésére volt válaszunk. Hiányzóinkat parádés csapatjátékkal pótoltuk, és hiába magasan jegyzett, remek csapat a szegedi, győzelmünk jogosságához nem férhetett kétség.

A mérkőzést az döntötte el, hogy a szenzációsan kézilabdázó Oszmajics mellé nem nőtt fel senki a szegediektől, de a csodálatos hangulatú rangadón így sem dőlt el a meccs egészen a hajráig. Ahogy Veszprémben, úgy Szegeden is elképesztő hangulatot varázsoltak a szurkolók a csarnokba, így pedig még jobb érzés volt győznünk. Köszönjük a minket elkísérő szurkolók biztatását – mondta a mérkőzés után Mocsai Lajos.

A szegediek vezetőedzője, Vladan Matics kiemelte, hogy a Szeged nagyszerűen küzdött erősebb ellenfelével szemben, de a veszprémiek klasszisával nem tudott mit kezdeni sérülésektől tizedelt csapata. „Gratulálok a Veszprémnek, jobban játszottak, mint mi és megérdemelten nyerték meg a rangadót. Remélem, Veszprémben egyenlő erők küzdelmét láthatják majd a nézők.

Mezei: Jobb volt a Veszprém

A magyar válogatott egykori beállója, Mezei Richárd azon kevés játékos egyike, aki mind szegedi, mind veszprémi színekben pályára lépett az örökrangadón: - Megérdemelten nyert a Veszprém, az ezer sebből vérző Szegedet azonban nem illetném kritikával, mert hősiesen küzdve megnehezítette jobb ellenfele dolgát. Teljes csapatokkal tavasszal más lesz a helyzet, az MKB még bajba kerülhet, ha elhiszi, hog megnyerte a bajnokságot - értékelt a jelenleg Gyöngyösön dolgozó szakember.

A vendégek Európa-hírű csapata bizonyította felkészültségét, de nem hiszem, hogy eldőlt volna a bajnokság, ha idegenben teljes csapattal tudunk pályára lépni, igenis van esélyünk visszaszerezni a bajnoki döntő pályaelőnyét. Sajnos ma a Veszprém kihasználta azokat a hiányosságainkat, melyekkel már a mérkőzés előtt tisztában lehetett, és megérdemelt győzelmet aratott – értékelt a szegedi vezetőedző.

A korábban a Szeged játékosaként a Veszprém ellen bajnoki címet szerző Ilyés Ferenc korábbi sikerei helyszínén most győzött első alkalommal. – A Szeged otthonában hihetetlen nehéz győzni, európai nagycsapatoknak is igen nehezen sikerül csak. Mi most remekül játszottunk, és szurkolóink biztatásával nagyszerű győzelmet arattunk, de korai lenne még elhinnünk, hogy megvan a bajnokság a pályaelőny megszerzésével.

A tavaly az év védőjátékosának választott szegedi válogatott, Herbert Gábor sportszerűen gratulált a győztesnek:- Jól játszott a Veszprém, sajnos megérdemelten győztek a vendégek, Megpróbáltuk kiszolgálni csodálatos szurkolótáborunkat, de most csak annyira tellett, hogy megnehezítettük klasszis ellenfelünk dolgát.