Ezt már csak elveszítheti a Veszprém

2008.10.27. 15:18 Módosítva: 2008.10.27. 20:18
Az MKB könnyedén verte idegenben a tartalékos Pick Szegedet, és bár az érintettek igyekeztek tagadni, hogy ezzel eldőlt volna a bajnoki cím sorsa, igen valószínűnek látszik, hogy Mocsai Lajos KEK-címvédő csapata már csak elveszítheti a bajnokságot.

Az MKB Veszprém könnyed, négygólos győzelmet aratott a sérülésektől tizedelt, de így is nagyot küzdő Pick Szeged ellen a magyar férfi kézilabda bajnokság örökrangadóján az újszegedi csarnokban. A veszprémiek hosszú idő után tudtak újra győzni legnagyobb hazai ellenfelük otthonában, és sokan úgy gondolják, mostani sikerükkel el is dőlt a bajnoki cím sorsa.

Keserves szegedi október

Úgy alakult, hogy október hónap döntő jelentőséggel bírt a Szeged egész szezonját tekintve, hiszen a Bajnokok Ligájában két legnagyobb riválisát otthonában fogadta Vladan Matics csapata, és a bajnokság kimenetelét döntően befolyásoló MKB Veszprém elleni örökrangadó is ekkor került lebonyolításra. A Szeged két kőkemény ellenfelétől (a BL egyik esélyesének tartott Croatia Zagrebtől és a Rhein-Neckar Löwentől) is vereséget szenvedett az újszegedi csarnokban, vasárnap pedig a Veszprém távozott két ponttal Szegedről.
A szegediek roppant szerencsétlen periódust élnek meg, hiszen a legfontosabb időszakban nem számíthattak több kulcsjátékosukra, közülük is leginkább az irányító Daniel Andjelkovics hiányzott leginkább, így pedig csak felvillanásokra futotta a Picktől. Minden azonban nincs veszve, a bajnokságban még bőven lesz lehetőség javítani, és a Veszprém tavaly bemutatta, hogy a BL-kiesés okozta csalódásért mivel lehet a legjobban kárpótolni a szurkolókat.

Mivel várhatóan idén is a Szeged és a Veszprém vívja majd a bajnokság döntőjét, a finálé pályaelőnyét pedig az alapszakaszban elért helyezés határozza meg, a szegediek már csak úgy lehetnek bajnokok, ha legalább egy mérkőzést nyernek Veszprémben, hiszen az MKB az alapszakaszt már szinte biztosan 100 százalékos teljesítménnyel tudja le (Mocsai Lajos csapata a potenciális trónkövetelőket saját pályájukon verte meg).

Az érintettek az Index kérdésére mindkét oldalon elmondták, hogy véleményük szerint messze nem dőlt el a bajnoki cím sorsa, és nem meglepő módon többen a 2007-es bajnoki szezonban történteket elevenítették fel indoklásként. Két évvel ezelőtt a Zoran Kurtes által irányított Szeged végigbotladozta a szezont (a kupából a Tatabánya ellen hazai pályán esett ki), majd a bajnoki elődöntőben csak nagy nehézségek árán jutott túl a Dunaferr fiatal csapatán.

Az idény közben játékosból edzővé kinevezett Vladan Matics azonban csodát tett, és a roppant motivált, nagy szívvel küzdő Szeged meglepte a kissé nagyképűen, győzelmét biztosra véve pályára lépő veszprémieket. A Pick óriásit küzdve döntetlent ért el Veszprémben, és a büntetőkkel megnyert mérkőzés után nem engedte ki a kezéből a bajnoki címet.

Tette mindezt egy olyan szezonban, melyben sem a csapat összetétele, sem kerete, sem az egész évben mutatott játéka nem ígért szegedi diadalt. Azt a csapat vezetői sem tagadják, a vasárnapi rangadón egyetlen percig sem forgott veszélyben a vendégek sikere, ebből a szempontból tehát valóban a múltidézés az egyetlen kapaszkodója jelen pillanatban a szegedieknek.

A 2007-es és a mostani Pick Szeged között azonban óriási különbség van. A kőkemény védekezéséről ismert csapat falában akkor Mezei Richárd volt a főnök, mellette Perunicsics, Ilyés és Djurkovics egészítette ki a masszív szegedi védelmet, mögöttük pedig a csúcsformában tevékenykedő Puljezevics nem egyszer védett 50 százalék környéki hatékonysággal.

Jelen pillanatban a fent említett játékosok közül egyedül Puljezevics áll Matics rendelkezésére, de a kapus korábban hiába védett számtalanszor ellenállhatatlanul a Veszprém ellen, már őt is kiismerték a veszprémi lövők, így az elmúlt szezonhoz hasonlóan vasárnap sem parádézott, sőt, Matics kénytelen volt lecserélni a több potyát is kapó magyar válogatott hálóőrt.

A szegedi védelem tehát jelentősen meggyengült két év alatt, Mezei és Perunicsics már visszavonult, Ilyés a hazai riválist erősíti, Djurkovicsot pedig a 2008-as szezon végén elengedte a vezetőség – mint később kiderült, ezzel óriási hibázva. A szegedi fal ugyanis a montenegrói védekező-specialista hiányában igen lyukasnak látszik, a hármas védő nélküli védelem ellen Mocsai Lajos tudatosan tömette labdákkal a beállóban remeklő Cozmát, a Pick nem is tudott mit kezdeni a román játékossal.

Támadásban egy komoly szerkezeti hiányosságtól eltekintve nincs gond a Szegednél, Andjelkovics és Laluska felépülésével kiváló játékosok alkotják majd a csapat támadósorát, de a beálló továbbra is nagyon komoly gond. Hiába volt már tavaly is így, a Szeged céljaihoz méltó képességű beállót igazolni nagyon nehéz, és nem is sikerült, a kényszerből szerződtetett Mario Bjelissel pedig már szerződést is bontott a csapat. Úgy néz ki, az elsősorban védekezésben kiváló Herbert Gábor és a mindössze 19 éves Gyuris Patrik oldja meg a feladatot a szezon hátralévő részében.

Tavaszra a szerb klasszis, Nenadics is csatlakozik a Pick keretéhez, a fiatal irányítóval tovább erősödik a szegedi csapat, de a szerkezeti gondok, és a legnagyobb hazai ellenfél játékereje miatt mégis úgy tűnik, a 2008/09-es bajnoki szezont már csak elveszítheti a Veszprém. A KEK-címvédő MKB igen erős keretével, felkészült szakmai stábjával és új otthonában 5000 fanatikus szurkolója előtt játszva igen nagy meglepetés lenne, ha vereséget szenvedne a mostani Szegedtől – még ha rengeteg idő is van hátra a tavaszi bajnoki döntőig.

Emlékeztető

Pick Szeged - MKB Veszprém KC 26:30 (12:16)
Szeged 3000 néző, V: Herczeg, Südi

Pick Szeged: Puljezevics - Ghionea 1, Krivokapic 6 (4), Petrea, Herbert 1, Katzirz 1, Vadkerti 5. Csere: Marjanac (kapus), Osmajic 9!, Simon 2, Bjelis, Gyuris, Vancsics 1, Zvizej. Vezetőedző: Vladan Matic

MKB Veszprém: Peric - Gulyás 1, Cozma 7, Lushnikov, Lapcevic, Ilyés 4, Korazija 3. Csere: Vujin 3/1, Eklemovic 5, Iváncsik G. 4 (1), Perez 3, Sesum. Vezetőedző: Mocsai Lajos

Kiállítások: 12 perc, ill. 12 perc

Piros Lap: Petrea (harmadik kétpercesért)

Hétméteresből: 5/4, ill. 3/2.