A Veszprém ellen a száz százalék is kevés

2008.11.17. 16:02 Módosítva: 2008.11.17. 17:44
Úgy kalkulált az MKB-Veszprém vezetése, hogy két ponttal jut a Bajnokok Ligája legjobb tizenhat csapata közé, de a német Flensburg ellen reális esélye volt, hogy újabbat gyűjtsön. A lazaság megvolt a csapatban, a kreativitás nem mindig. "Ha a Veszprémet legyőzzük, akkor mindenki mást is" - értékelt a hazai csapat vezetőedzője.

“Mi nyerünk kettővel” - mutatta jókedvűen a német Flensburg edzője, Kenny Andersson a Bajnokok Ligája-rangadó előtt a veszprémi elnöknek, Magyarády Péternek. Az elnök ezt ugyancsak kézjelekkel lealkudta egyre, de az is lehet, hogy döntetlenre. A döntetlen azonnali továbbjutást és roppant kedvező helyzetet jelentett volna a tizenhat közt, ahova három pontot vitt volna a Veszprém.

“Nem tudom, mikor éreztem utoljára, hogy egy mérkőzés ennyire háromesélyes, mint a mostani. Az nyer, aki kevesebb technikai hibát követi el” - jósolta Magyarády, és még felhívta Cozma figyelmét a nyugalomra, ne kapkodjon, mert ha a rontott lövések után rohannak a németek, akkor nyernek.

Mocsai Lajos úgy küldte harcba csapatát, hogy élvezzék a játékot, a küzdelmet, a fantasztikus hangulatot, legyen bennük a jó értelemben vett, nem fegyelem nélküli lazaság, és akkor sikert érhetnek el.

A második félidő elején úgy látszott, ez a lazaság bejöhet, mert két góllal (19-17) vezetett a Veszprém a 34. percben. A negyvenedikre ez az előny háromgólos hátránnyá változott. (19-22) Innen csak futott az eredmény után a magyar bajnok, és amikor felzárkózhatott volna, a norvég bírók nem engedték meg, hogy szorosabbá tegye a meccset, 32-29 lett.

“Nem szeretném a bírók irányába terelni ezt a meccset, mindenki láthatta, mi történt velünk, egy skandináv csapat skandináv bírókat kapott, emiatt kissé nyugtalan voltam” - nyilatkozott Mocsai a meccs után a repülőtéren.

Előtte a sajtótájékoztatón is szóvá tette Lapcsevics kiállításának jogtalanságát, mert úgy mozdult előre egy szabaddobásnál, hogy Jensen kétszer is megijesztette. Az ellenfél passzív volt, mégis egy pillanat alatt emberelõnybe került, és mivel gólt lőtt, magabiztosan játszhatott tovább, nem lett kisebb a különbség.

“Perez leütéséért azonnal piros lapot kellett volna adni, ez elmaradt, de összességében nem ezen múlott. Jó visszajelzést kaptunk azonban, hogy megfelelően dolgozunk, tartjuk a lépést a Bundesliga egyik élcsapatával. Ha Nikola Eklemovics velünk lehetett volna, a támadások dinamikája, kreativitása biztosan más képet mutat, akkor alighanem végig nyitott lett volna a küzdelem. Ahogy a német mondja, Nikola mindegyik sarokból hiányzott. Szerényen, csendben dolgozunk tovább, az éles helyzetekre még jobban felkészülünk. Az izlandi Haukart meg kell vernünk szombaton, és akkor februárban még erősebben várhatjuk az újabb csoportkört” - magyarázta a mester.

“Nagy tempójú, kitűnő iramú meccsen a végjátékra nagy hendikeppel indultunk, az eredmény ennek megfelelően alakult. Volt a meccsnek fázisa, amikor éreztük, erősek vagyunk, három átlövővel játszva közelebb kerültünk, szépen kompenzáltuk az addigra összehozott hátrányt. A folytatás azonban elmaradt, néhány problémás ítélet miatt megtorpantunk, kapufákat lőttünk, Knudsen tarthatatlan volt. Az eredménnyel nem vagyok elégedett, de pozitívan állok a vereséghez, ahogy látom, ezt teszi a csapat is.”

Mocsai tanulságként hangsúlyozta, nem szabad látványos szabálytalanságokat elkövetni, részint, mert rájátszik az ellenfél, részint a bírók megtorolják. Fontos tanulság volt még számára, hogy a Veszprémet nem tudta lerohanni az egyik legdinamikusabb német csapat, csak két vagy három könnyű gólt szereztek.

“A többség úgy kalkulált, hogy a két élcsapat egyaránt két ponttal jut be a tizenhat közé, és mindez megtörtént, bár talán mi voltunk közelebb ahhoz, hogy kettőnél több pontunk legyen, és kicsit fájdalmas, hogy nem így alakult” - összegzett Magyarády elnök is.

Andersson edző a helyi újságban azt mondta, a szezon legjobb teljesítményét nyújtották Veszprémben, mégsem tudtak nyerni, mert Perics - a cikkíró boszorkányhoz hasonlította - ezt megakadályozta. A szerb kapus két héten át tanulmányozta a Flensburg játékát, mindenkiből személy szerit felkészült, és Lars Christiansen tizenhét lövéséből nyolcat kézzel vagy lábbal védett.

“Most már nekem is volt dvd-m Pericsről, pontosan tudtam, milyen helyzetekben hová kell lőnöm. Ennek köszönhető, hogy alig hibáztam” - mondta a tízgólos szélső, aki egy hetest rontott, a többi lövése betalált.

Andersson azt is kifejtette, hogy a Veszprémet száz százalékkal lehet csak megverni. A meccs után ezt megerősítette, majd mosolyogva hozzátette, lehet, több is volt száznál, amit mutattak. “Ha a Veszprémet le tudjuk győzni, akkor biztos, hogy minden más csapatot is.”

Flensburg-MKB-Veszprém 32-29 (15-15)

Flensburg, 6300 néző Vezette: Togstad, Christiansen (norvégok)
Az MKB Veszprém gólszerzői: Vujin 7, Perez 6, Cozma 5, Ilyés 4, Iváncsik Gergő, Gulyás Péter 2-2, Sesum, Gál 1-1
A csoport másik mérkőzésén: Zaporizzsja-Haukar 26-15
A csoport állása: 1. Flensburg 8 2. MKB Veszprém 6, 3. Haukar 4 4. Zaporizzsja 2