Vérten nélkül is tovább kell jutnunk

2008.12.04. 16:27 Módosítva: 2015.05.21. 02:50
A magyar válogatott nemcsak kikapott Romániától első Eb-mérkőzésén, de bokasérülése miatt elveszítette az év játékosának választott Vérten Orsolyát is. Mátéfi Eszter másodedző úgy érzi, mentálisan rendben van a csapat, és képes lesz feldolgozni a vereséget, hogy elérje minimális célját, a csoportból való továbbjutást.

A magyar női kézilabda válogatott 27-21 arányú vereséget szenvedett Romániától első Európa-bajnoki mérkőzésén. Imre Vilmos csapata elsősorban gyenge támadójátéka miatt kapott ki, hiába tartotta magát jól az első félidőben, a belső posztokról 28/3-as hatékonysággal lövő magyar válogatottnak nem volt esélye a győzelemre.

Magyarország-Románia 21-27 (9-11)

A magyar válogatott góllövői: Görbicz 5/4, Tomori 4, Szamoránsky 2, Szűcs 2, Hornyák 2, Vincze 2, Vérten, Kovacsicz, Szucsánszki, Balogh 1-1

Kiállítások: 8 perc ill. 8 perc
Hétméteresek: 6/5 ill. 6/4

A csoport másik mérkőzésén: Dánia-Franciaország 25-24
A csoport állása: 1. Románia 2, 2. Dánia 2, 3. Franciaország 0, 4. Magyarország 0

"A lányok is el vannak keseredve, ők is sokkal jobb teljesítményt vártak saját maguktól – kezdte értékelését Imre Vilmos egyik segítője, Mátéfi Eszter másodedző. – Benne volt a mérkőzésben, hogy kudarccal kezdünk az Eb-n, de arra mi sem számítottunk, hogy ennyire nem mennek majd a lövések. Természetesen ezen mindenképpen javítanunk kell".

"Tegnap kielemeztük a mérkőzést, levontuk a konzekvenciákat, és a mai nap már a hibák kijavításának jegyében telt – mondta az Index kérdésére Mátéfi. – Nem emeltünk ki, és nem is marasztaltunk el senkit, hiszen egyrészt mindenki tudja, hol és miben hibázott, másrészt a csapat együtt nyer, és együtt veszít."

"Sajnos tulajdonképpen hiába kerültünk közel többször is az ellenfélhez, egyenlítenünk egyszer sem sikerült, ami azért lett volna nagyon fontos, mert míg a mieinket megnyugtatta volna, a románok talán idegesebbek lettek volna. Sajnos azonban a döntő pillanatokban nem hoztunk jó döntéseket, és itt nem csak a fiatalokról van szó."

"A rutintalanság sajnos komoly tényezője volt a vereségnek – válaszolta Mátéfi Eszter arra a kérdésre, hogy fejben mennyire vannak rendben a játékosok. – Egy nemzetközi rutinnal rendelkező játékos ellő kettőt, ha nem megy be, a harmadikat már csak akkor vállalja el, ha teljesen biztos benne, hogy gól lesz. Nem mentális gondok vannak, a csapatunk ebből a szempontból teljesen rendben van, egyszerűen csak rutintalan megoldásokat választottunk rossz pillanatokban.”

A mérkőzés második félidejének elején megsérült Vérten Orsolya, akiről azóta kiderült, hogy bal bokájában részleges szalagszakadást szenvedett. "Sajnos a csoportmérkőzéseken biztosan nélkülöznünk kell Vérten játékát, de ha továbbjutunk, a középdöntőben már újra köztünk lehet. Borzasztó peches sérülést szenvedett, mondhatnám, más sem hiányzott."

"Ennek ellenére töretlenül bízunk a csapatban, és úgy látjuk, a lányokat sem törte össze a vereség, mindannyian nagyon várják a lehetőséget, hogy bizonyítsanak. Akadtak biztató jelek, igyekszünk ezeket előtérbe helyezni, miközben azon vagyunk, hogy a legtökéletesebben felkészüljünk a dánok elleni, már sorsdöntőnek nevezhető mérkőzésre" – mondta Mátéfi.

"Nem lepett meg, hogy a franciák ilyen jól helytálltak a dánok ellen, sőt, az sem lepett volna meg, ha Franciaország győz – elevenítette fel az élőben megtekintett mérkőzést Mátéfi. – Nagyon jó csapat mindkét ellenfelünk, de tudjuk, mit kell játszanunk ellenük ahhoz, hogy sikert érjünk el. Nincs verhetetlen csapat, ki kell menni, és meg kell verni, aki a pálya másik felén áll."