Mindjárt kiderül, ki jön a középdöntőben

2009.01.19. 14:36 Módosítva: 2015.05.21. 02:15
Ha a magyar férfi kézilabda-válogatott legyőzi Szlovákiát a vb-n, szinte biztosan továbbjut a középdöntőbe, ahol az eddigi eredmények alapján Horvátországgal, Svédországgal és Spanyolországgal találkozik. A másik ágon meglepetés az oroszok bukdácsolása, ami miatt Macedónia továbbjutásra áll. Szerbia teljesíti a jóslatokat, és szinte biztosan folytathatja a tornát.

Két teljes forduló után már lehet valamit tudni az erőviszonyokról a horvátországi férfi kézilabda világbajnokságon.

kezi

A magyar válogatott a hétfő délutáni, Szlovákia elleni meccsen nem csak a továbbjutást harcolhatja ki, de biztossá teheti, hogy a középdöntőbe legalább két pontot magával visz. Az eddig látottak alapján már az is erősen valószínűsíthető, hogy mely csapatokkal találkozunk a legjobb 12 között.

Skaliczki: Elérte a csúcssebességet a kézilabda

"A kézilabdás világtrendben az látszik, hogy a játék gyorsaság terén az elérhető határon mozog: gyors és állandó lábmunka, folyamatos mozgás jellemzi mind a támadó, mind a védekezőjátékot - mondta az eszéken tartózkodó, volt szövetségi kapitány Skaliczki László a kesport.hu-nak. - Játéksebesség terén tehát nagyjából elérte a maximumot a sportág. Egyre nagyobb szerepe van azonban a kreatív, ötletes megvalósításnak, a szellemes játéknak. Úgy látom, fölértékelődtek a páros és hármas kapcsolatok, amikből rövid lendületből is eredményeket lehet elérni. Folytatódik a korábbi trend: a kézilabdában a kapusok a védelem legfőbb őrei. Tapasztalataim szerint egy flexibilis, rugalmas, intelligenciát feltételező játék van terjedőben: aki képes gyorsan kiolvasni a másik játékát, azok tudnak a lövőfolyosókba bekerülni. Ezzel a gyorsindítás és a tempójáték lehet a meghatározó a jövőben is. Ide kapcsolódik, hogy a közeljövőben még inkább a játékosegyéniségek válnak meghatározóvá: a tekintélyes, eredményes és félelmet keltő játékosok a taktikai repertoár elemeivé váltak, ilyen a mieink közül például Nagy Laci. A hazai válogatott ott van a világ élvonalában, csupán az üresjáratokat kell kiegyenesíteni. (A teljes interjú itt olvasható)

A magyarokkal azonos ágon, a B-csoportban szereplő csapatok közül biztosra vehető a házigazda Horvátország továbbjutása. A horvátok ugyan a nyitómeccsen igencsak megszenvedtek Dél-Koreával, de győzni tudtak, azóta pedig az egyetlen erős, nem európai csapat kikapott Svédországtól is, így valószínűleg nem jut tovább a középdöntőbe.

B-csoport

1. forduló:
Horvátország-Dél-Korea 27-26, Spanyolország-Kuvait 47-17, Svédország-Kuba 41-14

2. forduló:
Spanyolország-Kuba 45-20, Svédország-Dél-Korea 31-25, Horvátország-Kuvait 40-21

3. forduló, hétfő:
Spanyolország-Svédország, Horvátország-Kuba, Dél-Korea-Kuvait.

A csoport állása:
1. Spanyolország 4 (+55), 2. Svédország 4 (+33), 3. Horvátország 4 (+20), 4. Dél-Korea 0 (-7), 5. Kuvait 0 (-49) 6. Kuba 0 (-52)

A svédek mellett Spanyolország játéka igen meggyőző, két könnyű ellenfelüket is legázolták, az igazi teszt számukra azonban hétfő este következik, amikor Svédország ellen kell eldönteniük, melyikük viszi tovább a győzelemért járó pontokat. Az utolsó két játéknapon mindkét csapat találkozik a házigazdával, de nagy meglepetés lenne, ha nem a horvát-svéd-spanyol hármassal találkozna a magyar csapat az 1. középdöntőcsoportban.

A másik ágon több meglepetés is született, a C-csoportban például igen távol áll a meggyőzőtől a két sztárcsapat, az orosz és a német. Az első fordulóban döntetlent játszottak egymással, a másodikban pedig a címvédő németek a belső posztokról borzasztó százalékkal lőve mindössze két góllal verték Tunéziát.

Még így is jobban jártak, mint az oroszok, akik a csoportot vezető lengyelektől kaptak ki, ha hétfőn nem győzik le a tunéziaiakat, tovább sem jutnak a csoportból.

C-csoport

1. forduló:
Németország-Oroszország 26-26, Lengyelország-Algéria 39-22, Tunézia-Macedónia 25-24

2. forduló:
Németország-Tunézia 26-24, Lengyelország-Oroszország 24-22, Macedónia-Algéria 32-19

3. forduló, hétfő:
Lengyelország-Macedónia, Németország-Algéria, Oroszország-Tunézia

A csoport állása:
1. Lengyelország 4, 2. Németország 3, 3. Macedónia 2 (+12), 4. Tunézia 2 (-1), 5. Oroszország 1, 6. Algéria 0

Igazuk lehet a szakértőknek a D-csoport meglepetéscsapatát illetően, Szerbia ugyanis az első fordulóban könnyedén verte Egyiptomot, a másodikban pedig csak hihetetlen balszerencsés körülmények között szenvedett vereséget az Európa-bajnok dánoktól.

A csoport élén így a két északi csapatot találjuk, Norvégia és Dánia mellett a továbbjutásra az eddigiek alapján a szerbeknek van a legnagyobb esélyük.

D-csoport

1. forduló:
Norvégia-Szaúd-Arábia 39-23, Szerbia-Egyiptom 30-22, Dánia-Brazília 40-27

2. forduló:
Norvégia-Brazília 39-21, Egyiptom-Szaúd-Arábia 26-18, Dánia-Szerbia 37-36

3. forduló, hétfő:
Szerbia-Brazília, Norvégia-Egyiptom, Dánia-Szaúd-Arábia

A csoport állása:

1. Norvégia 4 (+34), 2. Dánia 4 (+14), 3. Szerbia 2 (+7), 4. Egyiptom 2 (0), 5. Szaúd-Arábia 0 (-24), 6. Brazília 0 (-31)